21 decembrie 2010

Comunicat de presă - Reacţia MAE la scrisoarea comună franco-germană



Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul faţă de transmiterea de către miniştrii de interne francez şi german a unei scrisori comune prin care se solicită amânarea momentului aderării României şi Bulgariei la Schengen la o dată ulterioară lunii martie 2011.

Scrisoarea confirmă pe deplin şi salută progresele tehnice ale României în cadrul procesului de evaluare Schengen. Prin urmare, chiar conform scrisorii, 'condiţionalităţile' suplimentare ataşate aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen se plasează în afara procesului de aderare la Schengen şi a acquis-ului Schengen.

Solicitarea amânării deciziei de aderare a României şi Bulgariei pleacă de premisa unor aşa-zise 'carenţe ale situaţiei generale' a celor două state şi a unor ipotetice disfuncţionalităţi ce ar afecta siguranţa sistemului de supraveghere a frontierei Schengen, inclusiv accesul la datele gestionate prin Sistemul de Informaţii Schengen (SIS).

România împărtăşeşte, la fel ca şi Franţa şi Germania, preocuparea privind asigurarea securităţii frontierei Schengen. România a răspuns şi răspunde cu seriozitate acestei preocupări prin îndeplinirea integrală a condiţiilor intrinseci acquis-ului Schengen, inclusiv în domeniul controlului şi supravegherii frontierelor externe. Traversarea cu succes a misiunilor de evaluare în domeniul frontierelor externe şi aprobarea rapoartelor aferente acestor misiuni este o dovadă de necontestat a faptului că România şi-a îndeplinit în totalitate angajamentele asumate. MAE reaminteşte, în acest sens, şi faptul că România implementează un sistem tehnic de ultimă generaţie de supraveghere a frontierei terestre cu sprijinul tehnologiei furnizate de compania franco-germană EADS.

De asemenea, începând cu data de 5 noiembrie 2010, România este conectată deja la SIS şi gestionează în condiţii de deplină securitate aceste date. Tehnologia şi aparatura folosită de România pentru conectarea la SIS sunt de ultimă generaţie, iar pregătirea profesională în a folosi aceste echipamente este la cele mai înalte standarde, aspecte apreciate şi cu ocazia ultimei misiuni de evaluare în domeniul SIS din această lună. Prin urmare, este complet nefondat argumentul invocat referitor la un aşa-zis risc pentru securitatea internă a Uniunii care ar deriva din aderarea României (şi Bulgariei) la Schengen şi gestionarea acestor informaţii. Dimpotrivă, aderarea României va conduce la creşterea semnificativă a securităţii frontierei externe.

În acelaşi timp, MAE reiterează faptul că nu există niciun temei, juridic sau de oportunitate, pentru o asociere între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) din domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. De altfel, scrisoarea recunoaşte că nu poate fi stabilită o astfel de legătură 'rigidă' de condiţionalitate între cele două. Este vorba despre procese diferite, cu instrumente specifice de evaluare şi decizie. România colaborează constructiv în cadrul MCV cu Comisia Europeană şi cu statele membre şi nu poate fi de acord cu deturnarea sensului acestui instrument distinct.

O astfel de abordare creează un precedent inacceptabil nu numai pentru România (şi Bulgaria), dar şi pentru întreaga Uniune. Ea constituie o discriminare a României şi Bulgariei faţă de modul în care au fost tratate statele care au aderat la Schengen la ultima extindere.

Referirile la absenţa unui cadru juridic şi administrativ satisfăcător au un caracter generalizator, lipsit de elemente concrete, obiective de evaluare şi au un caracter subiectiv, necuantificabil. Astfel de aprecieri subiective riscă să decredibilizeze procese UE de evaluare la care România participă cu bună credinţă şi să pună sub semnul întrebării evaluările experţilor europeni.

De altfel, ultima misiune de evaluare a Comisiei din luna noiembrie 2010 în domeniul MCV reconfirmă faptul că autorităţile române au continuat eforturile de reformare a sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei şi au adoptat iniţiative legislative importante care răspund recomandărilor Comisiei.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că aderarea la spaţiul Schengen este o obligaţie asumată de toate statele membre prin Tratatul de aderare a României şi Bulgariei şi, în acelaşi timp, o responsabilitate pe care România şi-o asumă în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că procesul de evaluare Schengen se va menţine în coordonatele stabilite, în cadrul instituţional şi în formatul de evaluare existent la nivelul Uniunii, la fel ca şi în cazul extinderilor anterioare. MAE va continua să facă toate demersurile necesare în acest sens şi va coopera susţinut cu Germania şi Franţa, precum şi cu toţi ceilalţi parteneri din UE.

12 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Cred ca raspunsul este bine formulat
Sunt curioasa ce urmeaza.

Crystal Clear spunea...

Tipul de mai jos poate considera ca l-am injurat de mama :


http://theophylepoliteia.wordpress.com/2010/12/21/tara-in-care-nimeni-nu-este-vinovat-niciodata/

Anonim spunea...

vorbe goale fara nici o greutate...fara actiuni clare si care sa afecteze relatia ci franta si germania, ne vom trezi ca suntem in ue dar nu prea...cetateni de rangul 3, de rangul 2 sunt grecii, portughezii, maltezii...

Riddick spunea...

@Crystal Clear: Acolo este cenaclu, cică urmează o fundaţie la anul. ;-)

@Neinfectat De Comunism : I-aş arde după metoda asta:

http://riddickro.blogspot.com/2010/12/romania-trebuie-sa-riposteze.html

Crystal Clear spunea...

A raspuns bine Basescu: fara discriminare
Dar cel mai bine este cum zici tu .
Eu n-am inteles cui au trimis cei doi ministri de interne scrisoarea ?

Riddick spunea...

Comisarului pentru politici interne, Cecilia Malmstrom.

Crystal Clear spunea...

Scrisoarea de azi a fost un eveniment important.
Daca te uiti pe bloguri si urmaresti reactiile iti dai seama imediat de caracterul celor care participa la discutii.
Cei mai multi din asa-zisa "Blogosfera portocalie" se prefac ca nu s-a intamplat nimic....
Oameni de doi lei!

Riddick spunea...

http://echipadeimagine.blogspot.com/

Ăsta e un site mort, peste jumătate din bloguri nu mai sunt active de peste 6 luni, şi apar acolo Turambar şi Dan Şelaru (başca cameleonii... kkofonie intenţionată).

Crystal Clear spunea...

Deci si noi i-am raspuns tot Ceciliei.

Deci Cecilia trebuie sa raspunda .
Cam asta ar fi urmatorul pas,nu-i asa?

Riddick spunea...

Aia e o vabca europeista, ce sa aştepţi de la ea ?

"When I was a child my parents took me to Normandy to see the enormous cemeteries of the soldiers who fought in World War II. Some of my classmates' family members were buried there.

When I lived in Barcelona my friend Blanca told me how her grandmother took her down to the cellar to sing Catalan children's songs, which was not allowed under Franco's fascist dictatorship. These experiences have been decisive in forming my strong pro-European stance".

Daca nu era Franco Spania era Cuba Europei, iar Catalonia nici vorbă să fi îndrăznit să ceară secesiunea.

Crystal Clear spunea...

Am vazut "duda" fatalaului de Cioroianu.
Cat de nemernici pot fi !

Pentru cei care traiesc aici progresele facute in Romania la nivelul micii coruptii in ultimii ani sunt absolut remarcabile .
Vad eu , cu ochii mei, pentru ca traiesc aici.
Tam-tamul despre coruptie il fac mai ales sorosienii care nu traiesc in Romania.
Cat despre marea coruptie , ce sa mai vorbim?
Cand un strain cumpara si da spaga iar un roman vinde si ia spaga. vorbim de coruptie in ambele sensuri : cine da si cine ia.
Pe mine ma obsedeaza cazul Petrom cu austriecii care i-au dat spaga lui Adrian Nastase.
Nu auzim decat de coruptia de aici, dar despre coruptia occidentala partasa in Romania cand o sa auzim?
Sau este doar intr-un singur sens?

Riddick spunea...

Merkel si Sarkozy sunt implicaţi în megafraude la nivel de stat.

Ma aştept în viitor la anularea de facto a proiectului Nabucco prin nefinanţare. Probabil că ăsta va fi scandalul lui 2011.

Nu degeaba a început un proiect mai mic, AGRI, unde participă şi România.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: