10 decembrie 2010

Comunicat de presă - MAE



Comunicat de presă 

MAE a luat notă de afirmaţiile ministrului francez pentru afaceri europene referitoare la pretinsa nerecunoaştere de către România a frontierei de stat cu R. Moldova şi doreşte să precizeze că ele nu corespund realităţii.

Conexiunile între chestiunea aderării României la Spaţiul Schengen şi relaţia României cu Republica Moldova sunt artificiale. Acestea constituie o încercare de deviere a discuţiei către subiecte nelegate de criteriile Schengen, pe care România le îndeplineşte, conform tuturor evaluărilor misiunilor europene de verificare în domeniu.

MAE reaminteşte că frontierele României de după cel de-al doilea Război Mondial au fost stabilite prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947. Totodată, România a recunoscut independenţa R. Moldova exact în ziua proclamării ei, pe 27 august 1991. Acest gest a fost total şi complet, un act de voinţă politică ce, potrivit dreptului internaţional, implică recunoaşterea tuturor elementelor constitutive ale unui stat, inclusiv frontierele sale. Frontiera dintre România şi R. Moldova nu este disputată.

De asemenea, sprijinul neechivoc al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova a fost confirmat repetat de înalţi oficiali români.

România şi R. Moldova au semnat în noiembrie 2010 Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră. Documentul stabileşte un regim juridic modern al frontierei comune şi creează baza necesară pentru cooperarea între autorităţile de frontieră din România şi Republica Moldova.


2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce bine ca s-a semnat in noiembrie 2010 "Tratatul privind regimul frontierei de stat"
Ca sa le inchida gura la toti latraii( vorba ta)

Riddick spunea...

Pâi ăia văd că o ţin pe-a lor...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: