03 septembrie 2010

Gushin, aghent Putin


Articol de Petru Bogatu, în Jurnal de Chişinău:

Petru Bogatu: Ce caută Cozmin Guşă la Publica TV?

Dacă nu merge Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed. Altminteri zicând, dacă nu se duce Plahotniuc la televiziune, vine Publika TV la el acasă.

Un agent de influenţă deconspirat

Invitat alaltăieri la emisiunea „Fabrika”, controversatul om de afaceri nu a catadicsit să vină, ca toţi oamenii, în studio, ci a insistat să răspundă la întrebările jurnaliştilor chiar din biroul său. De ce nu? De ce să se ducă te miri unde, când tot de ce are nevoie i se aduce la domiciliu? Când, vorba poetului, până şi lumea i se pune la picioare. Necum televiziunea! De ce să nu îmbine, de bună seamă, plăcutul cu utilul chiar la el acasă, unde, spune un proverb rusesc, şi pereţii te ajută?

Ei bine, în timp ce toată lumea urmărea nemaipomenita minunăţie de la „Fabrika”, atenţia mi-a fost atrasă de un alt oaspete inedit al televiziunii lui Vântu. În cadrul aceleiaşi emisiuni, şi-a făcut apariţia nimeni altul decât nu mai puţin controversatul om politic de pe malurile Dâmboviţei, Cozmin Guşă. Deşi i-a umblat gura ca o meliţă, acesta nu a strălucit. A strecurat vreo două mesaje descurajante contra AIE. A băgat câteva strâmbe ridicole împotriva premierului Vlad Filat, dându-se astfel de gol că-i un politician de carton, cusut cu aţă albă. În rest, ne-a bătut capul cu te miri ce şi tocmai de aceea riscă mult ca prezenţa sa la Publika TV să fie trecută cu vederea. Nu se poate! Ar fi mare păcat dacă s-ar întâmpla aşa.

Cu toate că e un actor mic, un liliputan care interpretează doar roluri secundare şi cu precădere comice pe scena politică românească, ieşirea sa la rampă în Republica Moldova este simptomatică. Vorba e că acest Cozmin Guşă e un agent de influenţă al Moscovei în România pe care ruşii l-au deconspirat acum câţiva ani. Dar nu pentru că-şi făcea prost meseria şi urma să fie pensionat. Dimpotrivă. Era tânăr şi de mare perspectivă. De aceea a fost legalizat pentru efectuarea unui experiment politic prin care să verifice dacă poate sau nu un partid filorus să se impună în faţa alegătorilor români. Misiunea era imposibilă şi, după cum era de aşteptat, omul Moscovei din Bucureşti a eşuat lamentabil chiar la proximele alegeri. Dar nu a rămas, desigur, fără front de lucru.

Partea văzută a aisbergului

Despre Cozmin Guşă, un apropiat al fostului general de Securitate Iulian Vlad şi al lui Virgil Măgureanu, presa din România spune că ar avea legături cu serviciile secrete ruse care îi gestionează cariera politică la Bucureşti. Mentorul său este Boris Golovin, creditat cu aranjamentele legate de controversata vizită efectuată în secret de Mircea Geoană la Moscova la 27 aprilie 2009, pentru a se întâlni, zice-se, cu un consilier al preşedintelui Dmitri Medvedev.

În ultima campanie electorală, Guşă a fost consilierul candidatului social-democrat la preşedinţie, fapt care i-a nemulţumit pe unii dintre fruntaşii PSD. Ulterior, sub Ponta, noul lider al partidului a fost trecut pe linie moartă. Astăzi, politicienii serioşi din România fug de Guşă ca de un ciumat. Şi nici nu-i de mirare. Relaţiile sale cu Golovin sunt cu atât mai dubioase, cu cât acesta din urmă, fost ofiţer GRU, este acum reprezentantul unei firme cu interese în domeniul energiei, deţinută în majoritate de statul rus, dar totodată reprezintă şi interesele unuia dintre cei mai influenţi oligarhi ruşi ai momentului, Oleg Deripaska, un apropiat al lui Vladimir Putin.

Şi iată că acest Guşă ţine acum să dea lecţii politice Basarabiei. Are tot dreptul, bineînţeles. Numai că face asta într-un context extrem de interesant. Într-un moment politic delicat, când Kremlinul caută pricină Chişinăului, iar preşedintele şi ministrul de Externe al României confirmă că Moscova atacă Bucureştiul din cauza Republicii Moldova, omul ruşilor din Bucureşti este luat în serios şi ascultat cu luare aminte la televiziunea lui SOV de dincoace de Prut. Oricum ai întoarce-o, faptul dă de bănuit.

Şi cum Guşă, după cum am spus, este un agent de influenţă deconspirat, acesta acţionează nu clandestin, ci pe faţă. El reprezintă, astfel, partea văzută a aisbergului. Periculoasă este însă, precum se ştie, porţiunea nevăzută a acestuia.

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce-mi place Petru Bogatu !
Excelent scris ,direct, clar, fara dubii.
Interesant si comentariu de mai jos ,la articol.Nu m-am gandit cat se apropriate sunt cele doua sedii.
Trebuie doar sa sari gardu'...

"Pentru cei care nu stiu, sediul central PSD in bucuresti este gard in gard cu ambasada Rusiei. Ce nu e clar aici ???? Nu doar Gusha, ci intreg PSD-ul este o structura PRO Rusa. Sloganul lor de baza este: Facem ceia ce dicteaza Moscova. In acest context sunt sigur ca daca se schimba situatia politica in RO si revine psd-ul la guvernare, atunci adio redobindire cetatenie si multe altele.."

Riddick spunea...

Hopa! interesant:

Ambasada Rusiei:
şos. Pavel Kiseleff, nr. 6, sector 1

PSD
şos. Pavel Kiseleff nr.10

La Google search, nu apare nimic la Kiseleff nr.8

Riddick spunea...

Ba nu, se pare că deţin ori folosesc şi imobilul de la nr.8:

Rusia revendica parti din Bucuresti
Data publicarii: 08/04/1998

Federatia Rusa a solicitat autoritatilor române, prin intermediul ambasadei sale la Bucuresti, recunoasterea drepturilor depline de posesie asupra unui numar de douasprezece imobile din capitala si din zona lacului Snagov, proprietati ce apartin, la ora actuala, statului român. In demersul sau, Moscova invoca un decret prezidential din 1993, potrivit caruia "Federatia Rusa, ca stat succesor, a luat asupra sa toate drepturile asupra bunurilor imobiliare si mobiliare ale fostei Uniuni Sovietice". Memoriul remis Ministerului român de Externe de catre Ambasada Rusiei stipuleaza ca imobilele in cauza "se afla in prezent in proprietatea Federatiei Ruse". Ambasada invoca o serie de acte de vinzare-cumparare incheiate de proprietari cu autoritatile URSS, sau acte normative ale guvernului, prin care imobilele sint trecute in proprietatea URSS. Documentele dateaza din perioada 1936-1962.

Rusia solicita urmatoarele imobile: cladirea ambasadei si terenurile aferente-Soseaua Kiseleff numarul 6; imobilul din Soseaua Kiseleff, nr.8; blocul de locuinte cu terenul aferent din strada Ion Mincu, nr 25; imobilul din sos. Kiseleff, nr 4; resedinta ambasadorului cu terenul aferent din str.Tuberozelor, nr 12; cladirea cu teren aferent din str.Tuberozelor, nr 4; casa
cu teren din str.Tuberozelor, nr 5; cladire de serviciu a Reprezentantei Economice a Rusiei plus
terenul aferent-str. Paris, nr 53; imobil, cu teren aferent, al Reprezentantei Economice a Rusiei-Piata Aviatorilor, nr 4-6; cladire cu teren aferent in Bd. Aviatorilor nr 43 ; cladirea scolii medii cu terenul aferent-str.Daniceni, nr 54. In localitatea Snagov, Rusia sustine ca detine un complex de constructii cu terenul aferent.

http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/rusia-revendica-parti-din-bucuresti~ni9lc


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: