31 august 2010

Urmează CEVA ? Antiufeev: În cazul în care Rusia va recunoaşte independenţa Transnistriei, bazele militare ruseşti se vor legaliza pe teritoriul RMN


Ministrul Securităţii regiunii separatiste Vladimir Antiufeev într-un interviu pentru ziarul Kommersant a povestit de ce Transnistria nu se va uni niciodată cu Moldova.

După părerea autorităţilor transnistrene această problemă este impusă de partea moldoveană. ”Este o unire forţată cu Republica Moldova, care pleacă în România sub steagul integrării europene. Vestul ne spune: uniţi-vă cu Moldova şi când ea se va integra în Uniunea Europeană, drepturile voastre vor fi protejate de instituţiile europene. Însă aceasta este o minciună”, consideră Vladimir Antiufeev.


Ministrul speră că Rusia şi Ucraina, ţările garant în soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean, în viitorul apropiat, vor deveni atât de puternice, încât vor putea realiza interesele lor strategice. După părerea lui Ucraina este ameninţată teritorial de România, iar Bucureştiul nici nu ascunde aceasta. În ceia ce priveşte Rusia, ea nu trebuie să piardă sfera sa de influenţă în această zonă.
În cazul în care Rusia recunoaşte independenţa Transnistriei, Antiufeev este sigur că bazele militare ruseşti se vor legaliza pe teritoriul rmn.”România consideră că este în siguranţă, deoarece pe teritoriul ei se află bazele militare NATO. Noi credem similar, ca şi ţările membre NATO. Rusia este o ţară puternică şi ea trebuie să-şi asigure securitatea nu doar la hotarele sale, ci şi la o distanţă de mii de kilometri de ele. Exemplu Statelor Unite este elocvent”, a mai spus Antiufeev.

Ministrul Securităţii consideră că posibilitatea reînceperii conflictului transnistrean mai este posibilă. După părerea lui, planurile militare pentru cucerirea forţată a Transnistriei, elaborate de conducerea Republicii Moldova nu au fost anulate. Forţele de securitate din Moldova se mai ocupă cu spionaj pe teritoriul neproclamatei republici. Multe grupări naţionaliste mai cer răzbunare şi doar ţările garant şi forţele pacificatoare ruse nu permit războiului să se înceapă.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la kommersant.ru

http://unimedia.md/?mod=news&id=23044

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Armata rusa oricum este deja in Transistria de atatia ani.
Isi umfla si ei muschii..
Asa cred eu

Riddick spunea...

Dacă recunosc oficial"Republica Moldovenească Nistreană" jucăm la alt nivel deja.
Cu Ucraina reîntoarsă cu faţa spre Moscova, nu se pune problema controlului traficului pe frontiera de Vest a Transnistriei.

Crystal Clear spunea...

Da, nasol.
Cu asta ne ameninta rusii....

Riddick spunea...

Rectific: "frontiera de Est a Transnistriei", inclusiv spaţiul aerian.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: