25 februarie 2010

Scrisoare deschisă către Marius Oprea

Articol preluat de pe blogul Viorel Padina.




S c r i s o a r e    d e s c h i s ă

D-lui MARIUS OPREA – Preşedinte al I.I.C.C.R. (I.I.C.C.M.E.R.)

Domnule Preşedinte,

În curând se vor împlini 20 de ani de la fratricidul din 13-15 iunie 1990, una dintre cele mai terifiante crime comuniste din România.

În cursul anului trecut am coordonat un Raport-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990, elaborat sub egida Departamentului pentru analiza crimelor neocomunismului în România din cadrul Asociaţiei 21 Decembrie 1989.

Raportul-rechizitoriu a fost lansat la data de 11 iunie 2009 în cadrul unei dezbateri publice organizate de Asociaţia 21 Decembrie 1989, fiind comunicat presei şi publicat la adresa http://www.asociatia21decembrie.ro/2009/06/raport-rechizitoriu-despre-fratricidul-din-13-15-iunie-1990/ .

Referitor la acest raport-rechizitoriu – cuprinzând 175 de pagini, inclusiv anexele – d-l prof. Vladimir Tismăneanu, preşedintele Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a scris următoarele la data de 13 iunie 2009:

„Raportul coordonat de Sorin Ilieşiu se situează în prelungirea logică şi firească a documentului pe baza căruia preşedintele Traian Băsescu a condamnat regimul comunist din România drept ilegitim şi criminal. Cu minuţioasă pasiune, îmbinând obiectivitatea cu o atitudine critică în raport cu samavolniciile, abuzurile, uzurpările şi imposturile specifice regimului de restauraţie instaurat de FSN şi simbolizat de Ion Iliescu, acest Raport deschide, o sper din suflet, acea dezbatere naţională fără de care rămânem blocaţi în derizoriul mlăştinos al minciunii”.

Vă solicit ca I.I.C.C.R. (I.I.C.C.M.E.R.) să-şi asume şi să promoveze acest raport-rechizitoriu după o evaluare a acestuia (din perspectiva realităţii datelor prezentate în raport) de către experţi ai institutului pe care-l prezidaţi, precum d-l general-magistrat conf.univ.dr. Dan Voinea care, timp de câţiva ani, a avut în instrumentare dosarele evenimentelor din 13-15 iunie 1990.

Ataşez Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990.

25 februarie 2010

Împreună, vom reuşi!

Cu cele mai bune gânduri,

Sorin Ilieşiu – coordonatorul Raportului-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990, autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.libertates.com/en/articles/40-appeal-for-the-condemnation-of-the-criminality-and-illegittimacy-of-communism.html

3 comentarii :

amanda13 spunea...

da, o atitudine buna, salut incercarea lui Iliesiu de a impaca taberele. :)

Despina spunea...

Caricaturile sunt fabuloase !

Riddick spunea...

@amanda13: Ilieşiu are un farmec al naivităţii ... :)

@Despina: Le-am mai mărit puţin, dar pierd din rezoluţie, deşi înainte puteam posta imagini cu mai mult de 400 pixeli lăţime (la atât mă limitează blogul, trebuie să editez în html, dar pierd rezoluţie). Caut să remediez.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: