25 februarie 2010

Scrisoare deschisă către Marius Oprea

Articol preluat de pe blogul Viorel Padina.




S c r i s o a r e    d e s c h i s ă

D-lui MARIUS OPREA – Preşedinte al I.I.C.C.R. (I.I.C.C.M.E.R.)

Domnule Preşedinte,

În curând se vor împlini 20 de ani de la fratricidul din 13-15 iunie 1990, una dintre cele mai terifiante crime comuniste din România.

În cursul anului trecut am coordonat un Raport-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990, elaborat sub egida Departamentului pentru analiza crimelor neocomunismului în România din cadrul Asociaţiei 21 Decembrie 1989.

Raportul-rechizitoriu a fost lansat la data de 11 iunie 2009 în cadrul unei dezbateri publice organizate de Asociaţia 21 Decembrie 1989, fiind comunicat presei şi publicat la adresa http://www.asociatia21decembrie.ro/2009/06/raport-rechizitoriu-despre-fratricidul-din-13-15-iunie-1990/ .

Referitor la acest raport-rechizitoriu – cuprinzând 175 de pagini, inclusiv anexele – d-l prof. Vladimir Tismăneanu, preşedintele Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a scris următoarele la data de 13 iunie 2009:

„Raportul coordonat de Sorin Ilieşiu se situează în prelungirea logică şi firească a documentului pe baza căruia preşedintele Traian Băsescu a condamnat regimul comunist din România drept ilegitim şi criminal. Cu minuţioasă pasiune, îmbinând obiectivitatea cu o atitudine critică în raport cu samavolniciile, abuzurile, uzurpările şi imposturile specifice regimului de restauraţie instaurat de FSN şi simbolizat de Ion Iliescu, acest Raport deschide, o sper din suflet, acea dezbatere naţională fără de care rămânem blocaţi în derizoriul mlăştinos al minciunii”.

Vă solicit ca I.I.C.C.R. (I.I.C.C.M.E.R.) să-şi asume şi să promoveze acest raport-rechizitoriu după o evaluare a acestuia (din perspectiva realităţii datelor prezentate în raport) de către experţi ai institutului pe care-l prezidaţi, precum d-l general-magistrat conf.univ.dr. Dan Voinea care, timp de câţiva ani, a avut în instrumentare dosarele evenimentelor din 13-15 iunie 1990.

Ataşez Raportul-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990.

25 februarie 2010

Împreună, vom reuşi!

Cu cele mai bune gânduri,

Sorin Ilieşiu – coordonatorul Raportului-rechizitoriu despre fratricidul din 13-15 iunie 1990, autorul apelurilor pentru condamnarea naţională şi internaţională a comunismului http://www.gds.ong.ro/apel.htm http://www.libertates.com/en/articles/40-appeal-for-the-condemnation-of-the-criminality-and-illegittimacy-of-communism.html

3 comentarii :

amanda13 spunea...

da, o atitudine buna, salut incercarea lui Iliesiu de a impaca taberele. :)

Despina spunea...

Caricaturile sunt fabuloase !

Riddick spunea...

@amanda13: Ilieşiu are un farmec al naivităţii ... :)

@Despina: Le-am mai mărit puţin, dar pierd din rezoluţie, deşi înainte puteam posta imagini cu mai mult de 400 pixeli lăţime (la atât mă limitează blogul, trebuie să editez în html, dar pierd rezoluţie). Caut să remediez.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: