11 iulie 2009

Restanţe parlamentare



Prima sesiune parlamentara din legislatura actuala nu a fost prea productiva in materie de legi, finalizandu-se in principal acte normative initiate in vechea legislatura, precum si ordonante si hotarari de guvern. Intre majoritatea "oficiala" de peste 70% si majoritatea reala, cea care s-a aratat in cazul respingerii cererii de urmarire penala pentru Adrian Nastase, nu s-a conturat, de multe ori, o majoritate de 50%+1, necesara pentru adoptarea unor legi. Un scurt rezumat:

-Legea privind transferul ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) catre Camera de Comert a Romaniei - CCR (entitate privata). Initiativa pornita dinspre PSD si PNL, care urmarea preluarea controlului asupra intregii baze de date de la Registrul Comertului, de la stat (prin Ministerul Justitiei), de CCR. Adica, "baetii".
-Legea berii, initiata de un grup de deputati PD-L, intoarsa spre reexaminare de Traian Basescu. Lege "cu dedicatie".
Daca pana acum tergiversarile ar fi favorabile, urmeaza "talpile" :
-Codurile, lasate spre aprobare finala in septembrie,"inainte de Raportul pe Justitie". Care va fi pe...22 iulie.
- Legea privind interzicerea cumulului salariului cu pensia în sectorul public, initiativa a guvernului Boc. Lobby-ul functionarimii a facut atata taraboi, iar Curtea Constitutionala a respins ordonanta initiala. Guvernul a prezentat un proiect de lege apropiat de textul ordonantei. Modificat la Comisia de Munca, returnat de plen. " Tat pi loc, pi loc, pi loc..."
-Modificarea regimului de pensii speciale pentru parlamentari. Initiativa PDL. Plimbata si rasplimbata intre Comisia Juridica si Comisia de Regulamente si Statut. Boicotata prin lipsa de membri la dezbateri.
-Legile sigurantei nationale. Deja aprobat pachetul legislativ in precedenta legislatura, la Camera Deputatilor, acum insa PSD, PNL si UDMR vor amendarea lui. Tipic pentru aceste grupari subversive camuflate in partide politice.
-Radioul si Televiziunea, in continuare pe legile vechi. PSD are controlul prin CA si presedinti, impreuna cu PNL. Ehehe...
-Consiliul economic si Social, fara presedinte. Desi Florian Costache a fost votat (secret) de partea guvernamentala, patronala si de 9 din 15 reprezentanti sindicali, este "controversat" pentru Bogdan Hossu (care nu a mai prezentat cu anii bilanturile financiare ale federatiei sindicale). Si daca-i controversat, nu-l voteaza nici coalitia informala...
-Legea electorala, modificata conform optiunii de la referendumul din 2007, si modificarile la Constitutie. Ei, chiar v-ati inchipuit ca se vor initia?! S-ar putea rezolva legea electorala printr-o asumare a raspunderii guvernului.

2 comentarii :

Anonim spunea...

riddick
merci de comentariu la mine pe blog...din pacate clasa politica ne reprezinta...de 19 ani tot votam aceleasi scursuri ordinare...te mai astept...

Riddick spunea...

Si eu iti multumesc ! Voi reveni. Din pacate, inertia este foarte mare...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: