30 iunie 2009

Economia moldoveneasca, mai puţin riscanta decat cea americana !



Pe site-ul theTrumpet.com a aparut un articol, care arata ca economia din Moldova a fost clasificata a 5-a din 184 de tari, in anul 2009, conform clasamentului World Financial Health Index, in ziarul britanic The Banker.

The Banker a schimbat criteriile de evaluare, considerand un nivel ridicat al activelor reprezentand credite din economie, drept un risc, in urma observatiilor asupra prabusirilor din 2008. Astfel, un total de 25 de indicatori, arata drept mai riscante economii cu creditare larg raspandita, precum SUA, Marea Britanie si Japonia, decat Peru, Chile ori Moldova.

In Moldova, datoria pe cap de locuitor este de 763 $, in America este de 37.000 $, iar in Marea Britanie este de 171.000 $. Imprumuturile pe termen lung ale bancilor moldovenesti cumuleaza 35% din PIB, in timp ce in SUA ating 230%, iar in Japonia 308%.

Si obiceiul local, de a plati cash si de a evita bancile contribuie la aceasta. Si apoi, se pot lua de bune statisticile oficiale ? Se stie exact cat se intinde economia subterana ?

Este dilema: broasca testoasa sau iepure - dezvoltare lenta, dar cu costuri in nivelul de trai, ori dezvoltare accelerata cu riscuri de recul. Dar, totusi, vesticii au de unde: GDP (Produs intern brut la costurile factorilor de productie) este de 47.000$/locuitor in SUA, fata de 2.500$/locuitor in Moldova. Diferenta clara de productivitate. Nu se pune deci problema renuntarii la piata libera, la capitalism.

Articolul concluzioneaza: pana si state mai mici au inteles pericolul supercreditarii, spre deosebire de guvernul SUA, care ''stimuleaza'' prin supracreditare.

4 comentarii :

Pamfil spunea...

Nene, tu esti comunist. Ma tot uit la blogul tau si ma intreb: daca un comunist isi spune "de dreapta" ce jaf de om e. Unul Ridick-ol.

Riddick spunea...

Nene Pamfile, o iau ca pe un mini-pamphlet al matale...

Donkeypapuas spunea...

Economia Basarabiei este preponderent... agrară. O simplă secetă şi se duce totul de râpă. Nu au gaze (astea vin de la ruşi), nu au petrol (tot de la ruşi)... Taie tătuca Putin conducta şi încălzirea se va face cu coceni. Aş fi fost curios să ştiu pe ce loc este clasată o altă ţară, mult mai mare, cu un profil asemănător pentru multe din regiunile sale - Ucraina. Pentru că articolul respectiv scoate din calcul un risc mult mai mare (pe care noi, la porţile Orietului, îl cunoaştem din nefericire foarte bine): riscul politic, vecinătatea Rusiei. Aşa că mai curând articolul este scos de vreo trâmbiţă a Moscovei.
PS: economia Rusiei a scăzut cu vreo 50%!

Riddick spunea...

De acord, articolul este mai mult un eseu decat o analiza. Riscurile le-ai observat exact.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: