03 iunie 2009

Cum se construieste un ''caz''





Multe lighioane se mai ascund prin cotloanele justitiei romanesti, nici nu-i de mirare, dupa 1945, primul pas a fost distrugerea magistraturii. De la acuzatorul popular, astazi s-a ajuns la formule mai subtile, evropenesti, legile au ,,soparle' ', aia din Parlament stiu si ei ca cineva, acolo, sus la Curte, le tine de sase, la o adica. De vreo trei saptamani se tot piseaza ,,cazul" SRI vs. magistrati, asa-zisul caz de intimidare a unor judecatori de la Tribunalul Neamt, care au trimis o scrisoare deschisa Parlamentului European, Comisiei Europene si Consiliului Europei, intitulata ,,Adevarul despre justitia romaneasca' '. Textul exprima mai degraba opiniile semnatarilor (judecatori de la Tribunalul Neamt), care acuza imixtiuni politice in actul de justitie, dar fara a prezenta fapte concrete. In urma publicarii online si a expedierii catre forurile europene, SRI a trimis un angajat al sau la Tribunalul Neamt pentru a investiga oficial aspectele semnalate. Acum sa te tii ! au inceput sa tipe ca din gura de sarpe ca sunt intimidati, mai-marii magistratilor, CSM-ul, si diversele ONG-uri ale ,,societatii civile' '. Dar, Tribunalul Neamt nu este club privat, este institutie de stat, Justitia este importanta pentru siguranta nationala, iar SRI, ca raspuns la acuzatii, invoca legile dupa care a procedat la pornirea investigatiilor :
Legea 14/1992,articolul 9 : ,,In vederea stabilirii existentei amenintarilor la adresa sigurantei nationale,cadre anume desemnate din Serviciul Roman de Informatii pot efectua, cu respectarea legii, verificari prin:solicitarea si obtinerea de obiecte, inscrisuri sau relatii oficiale de la institutii publice;consultarea de specialisti ori experti; primirea de sesizari sau note de relatii, fixarea unor momente operative prin fotografiere, filmare ori prin alte mijloace tehnice" si
Legea 51/1991, articolul 17 : ,,In scopul realizarii sigurantei nationale, ministerele, toate celalalte organe ale statului, organizatiile din sectoarele public sau privat au, potrivit legii, urmatoarele indatoriri:
a) sa acorde sprijinul necesar la cererea organelor cu atributii in domeniul sigurantei nationale in indeplinirea atributiilor ce le revin si sa permita accesul acestora la datele detinute, care pot furniza informatii privitoare la siguranta nationala;
b) sa ia masurile necesare pentru aplicarea legii privind siguranta nationala in domeniile in care isi desfasoara activitatea sau in problemele de care se ocupa;
c) sa solicite sprijinul organelor cu atributii in domeniul sigurantei nationale pentru realizarea masurilor necesare infaptuirii sigurantei nationale in domeniul lor de activitate".

Dispozitii legale cunoscute, dar te faci ca nu le stii si tipi ca te ' 'ameninta securistii' '. Mai mult inca, presedintele asociatiei magistratilor, Mona Pivniceru, se hazardeaza in acuzatii halucinante, de fapt o mostra de veritabila implicare politica, incompatibila cu calitatea de magistrat (citat) : ,,Acesta este avertismentul dat de S.R.I. magistratilor, consecinta a declaratiei Presedintelui Romaniei pe postul B1Tv, conform cu care „ ... trebuie sa incepem rafuiala cu magistratii”, indemn pus in practica cu cvasitotalitatea mijloacelor publice, dar si prin amenintarea patenta a S.R.I.". Propaganda politica sadea, textul integral al articolului semnat de Mona Pivniceru in Juridice.ro, ,,Grotescul ca realitate", AICI.

La randul sau, Crin Antonescu ,,nu acuza SRI, dar cere informatii urgente si complete". Iata cum ,,se rostogoleste"  mediatic un caz, in maniera consacrata a presei aservite, iata si o parte din beneficiarii manevrei.

6 comentarii :

nora damian spunea...

Riddick,

o retin pe madama asta, de pe vremea cand o infiera la una din antene pe Monica Macovei( pe vremea aceea ministru al justitiei)
Face parte din garnitura care o are-n cap de lista pe stanoiu, pe huza si continua cu o cohorta le fel de grotesca de aparatori ai "statului de drepturi, privilegii si abuzuri ale magistratilor"

niku_elektriku spunea...

pai madama respectiva are o alura de liubianka, parca'i desprinsa din filmele rusesti ale anilor 30, femeia comisar al poporului !
si la noi exista o actritza, marcela rusu, nevasta lu' aurel baranga, parca, un dramaturg in voga in perioada aia (cred ca era si putzin evreu, ca si nevasta'sa, asta nefiind un pacat), juca in piese d'astea proletcultiste, cu tragedii optimiste, etc...
de altfel, ca sa distrugi o tzara e suficient sa'i corupi justitzia si invatzamintu', lucru deja realizat, si eventualele incercari ale sri de a se implica sint salutare da' inutile !

Riddick spunea...

@nora damian: Grav este ca a fost aleasa in pozitia in care se afla. Dar ce sa ne mai miram de magistratii cu vechime, cand noua promotie de magistrati face agitatie politica la Cotroceni, in ziua decretului de numire in functia inamovibila (cocarde cu ,,pentru o justitie independenta'' sau cam asa ceva).

@niku_elektriku : Hai, nikule, tipa se tine bine (fizic) pentru anii ei, ia uite:
http://4.bp.blogspot.com/_Wcgw00gwbZo/SHIj_vdFuBI/AAAAAAAAC9w/sJ8hvn9HKNg/s400/Image0707-1631(TV19)%5B1%5D.jpg
, altfel e din zona Huza-Costiniu...

mihai 4 spunea...

Cum se construieste un ,,caz''? Asa cu dreapta: http://www.badin.ro/2009/06/exclusiv-dezvluri-despre-consilierul-prezidenial-c.html Apropo:prioritate de dreapta!cu cine,cu pupincuristi astia?Vai Riddick,ca naiba mai.

niku_elektriku spunea...

pai, o arata (sa hie la ia acolo !), da' si rusoaicele "ie bine", fete trupese, nu degeaba au umplut mapamondu' !
sa fim noi sanatosi cite kaghebiste dansatoare la bara au trecut prin patucurile demnitarilor si ofitzeriilor de informatzii !

Riddick spunea...

@mihai4 : Deci nu ti-e clar ca se rostogoleste mediatic chestiunea? Am citit articolul lui Andrei Badin, C.Preda este unul din cei care apar pe lista de participanti. Sunt sigur ca va comenta acest aspect. Si totusi, vorbim de activitatea lui publicistica de la 1990 incoace,cazul expus este singular, nu este o continuitate. Prioritatea este directia, nu persoanele. ca doar nu ALDE este reperul.

@niku_elektriku: chestia este ca le iau gura pe dinainte... :)))


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: