26 septembrie 2012

... și pentru asta, s-ar rupe de România!


Este evident, deşi (încă) n-o spun şi explicit. Nota bene: au sprijin extern dar nu pentru "(re)alipirea la Ungaria" ci pentru "statul Transilvania". Eh, norocu' nostru cu Viktor Orban la Budapesta: dacă acolo erau tot europeiştii, mişcarea ar fi fost mai puţin complicată, "fără vehicul statal intermediar".

E vorba de separatistul Emil Aluaș, primit în mod suspect în PDL, și care spunea, vorbind în numele "ardelenilor și bănățenilor": "Acum, mai mult ca oricând, nu este nici o urmă de îndoială în mintea mea, că autoadministrarea Ardealului şi Banatului va deveni realitate".

România liberă:

 Vreau să aparţinem Nordului Europei

Da. Va fi un bloc al Europei de Nord. Se discută din ce în ce mai des acest subiect între Finlanda, Austria, Olanda, Luxembourg. Unii, străini de istoria şi cultura noastră, spun că noi, ardelenii şi bănăţenii, nu putem fi parte din Europa de Nord pentru că suntem ortodocşi, deci trebuie să aparţinem Balcanilor. Nu este adevărat.

Eram în clasele I-IV între 1959-1963, la Cluj, în Mănăstirea Franciscană, când d-na învăţătoare Boca ne spunea, avertizându-ne cu degetul arătător "copii, noi nu aparţinem culturii balcanice". Era din Năsăud, greco-catolică. Aşa am crescut. În Ardeal şi Banat nu am fost şi nu suntem, decât prin manevre sovietice, majoritar ortodocşi. Suntem greco-catolici-în 1948 eram oficial 1.800.000, apoi romano-catolici, reformaţi, unitarieni şi anglicani. Azi mai adăugăm neo-protestanţii veniţi din America, baptişti, adventişti de ziua a şaptea, martorii lui Iehova. Săptămânal primesc invitaţie de la Biserica Evanghelică din Sibiu să particip la întâlnirile oamenilor de afaceri şi intelectualilor germani şi austrieci din Sibiu.

Este o realitatea în Ardeal şi Banat. Nu aparţinem şi nu trebuie să aparţinem culturii balcanice. Noi, aceste 16 judeţe, avem o istorie şi o cultură de 1.000 de ani, legate exclusiv de Europa Centrală şi de Vest.

Doresc înfiinţarea la Cluj a unei Universităţi Catolice Româneşti, luând ca model, ad literam, Universitatea "Notre Dame" din South-Bend, Indiana, SUA, fondată la 1834. Există o disciplină deja cunoscută de secole în învăţământul catolic. Curricula este riguroasă şi în acelaşi timp flexibilă, ceea ce face să fie mereu un învăţământ modern, actual, la zi, menţinând totuşi tradiţia istorică. Mai este vorba de o etică, o morală care se cultivă istoric în şcoala romano-catolică. Toate acestea trebuie implementate şi menţinute pentru generaţiile viitoare din Ardeal şi Banat. Urmăresc zilnic ştirile politice şi economice din Europa şi din lume.

Am afirmat încă în urmă cu 10 ani că Europa se va schimba, că vor exista noi poli de putere, cu impact major în zona noastră din Centrul Europei. Se pot emite multe scenarii, dar este clar că va exista o zonă economico-financiară a Europei de Nord. Va fi o monedă Nord-Euro despre a cărei apariţie am scris încă în urmă cu un an şi jumătate. Interesul nostru, al ardelenilor şi bănăţenilor, este să facem parte din zona Europei de Nord. Înaintea noastră pe plan economic sunt deja Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, iar Cehia, Slovacia şi Ungaria se înscriu foarte repede în această direcţie. Noi, Ardealul şi Banatul, trebuie să facem eforturi fără menajamente pentru a fi parte din acest Bloc Nord European. Câştigul nostru şi a viitorului copiilor noştri este imens. Vom rămâne parte din istoria şi cultura Europei Centrale şi de Vest.

2 comentarii :

Anonim spunea...

Ce bălmăjeală tipic hungaristă.

Bine că sînt "balcanic".

Riddick spunea...

El se adresează unor categorii pe care le prezumă a fi deja arondate schemei lui de joc, dar efectul la masa de cititori e exact pe dos.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: