31 martie 2012

Václav Klaus: "Grupuri de interese încearcă să împingă revoltele sociale spre escaladare, spre haos"



Președintele ceh Václav Klaus a scris un articol pentru ziarul Mladá fronta Dnes în care avertizează asupra jocurilor politice instrumentate prin mass-media, referindu-se și la recentul scandal al interceptărilor din Cehia.

 Joaca cu focul

Vremurile sunt agitate, nu numai în ţara noastră şi nu numai în Europa. Întreaga lume occidentală a fost prinsă în problemele pe care și le-a creat ea însăși atunci când după căderea Cortinei de Fier a căzut în iluzia unui anumit dezinteres. Astazi poate chiar și Vestul ştie că niciun "sfârşit al istoriei" nu a avut loc. Probleme noi sau mai degrabă vechi-noi au apărut, deoarece s-a uitat că modelele economice şi sociale nu pot fi ignorate mult timp cu impunitate. Astăzi problema este în principal cu privire la când şi cum putem aborda raţional fenomenele neplăcute care însoţesc actuala criză - economică, socială şi politică - pentru a le face faţă. Încă nu au ajuns la stadiul cel mai grav, dar ar putea ajunge.

Neliniştea din ţara noastră este o reflectare a acestei situaţii, este o parte din ea. În comparaţie cu multe alte ţări stăm încă relativ bine, dar pentru cei mai mulţi oameni care trăiesc în această ţară situația a fost mult timp stagnantă, cu unele scăderi. Nu mă pot abține să nu remarc faptul că avem doar criză financiară şi consecința sa, recesiunea economică, în schimb nu avem o criză a datoriilor și nu am putut împiedica decât parțial revărsarea sa și la noi. Suntem legați de lumea exterioară într-un mod complex, astfel încât aşa ceva nu a fost posibil.

Nu ne ajută la nimic să declarăm acum că ar fi trebuit să ne comportăm diferit în ultimul deceniu, în special în timpul anilor de creştere economică rapidă, atunci când am cheltuit atât de mult în loc să fi creat rezerve pentru zilele ploioase, iar datoria noastră naţională a crescut vertiginos. Nu are niciun sens să plângem după laptele vărsat, să găsim scuze pentru trecut, sau chiar să căutăm vinovatul, cum ar dori mulți. Acum, înainte de Paşti, l-aș numi ţapul ispăşitor. În primul rând, ar trebui să fie găsit, în al doilea rând vom pierde timp preţios şi energie. Disecţia greşelilor din trecut are sens numai dacă putem învăţa din ele pentru prezent şi viitor. Și acesta este principalul subiect de interes pentru noi astăzi.

Problemele actuale ale ţării noastre ar putea fi împărţite în două zone. Este o reală încetinire economică, complicată de necesitatea de a reduce creșterea rapidă a datoriei şi problemele sociale care au rezultat. Trebuie să rezolvi problemele sociale într-o gestionare rațională. În plus, cu toate acestea, creşte presiunea asupra sistemului politic democratic, care are loc în principal în planul virtual. Mass-media stimulează în mod sistematic escaladarea sentimentelor negative și sporește frustrarea normală a diferitelor grupuri ale societăţii noastre. Atacă sistemul politic şi - conştient sau poate fără intenţia premeditării - pregătește terenul pentru apariţia de forţe care doresc să folosească emoţional starea de spirit tensionată a publicului şi să îndrepte ţara pe o cale complet diferită. A devenit astăzi o ameninţare majoră. Aceasta depăşeşte cu mult problemele reale economice şi sociale cărora, de bine, de rău, le facem față.

Nu vreau să spun că problemele se bagatelizează. Vreau să-l asigur pe fiecare cetăţean al Republicii Cehe că îmi dau seama de foarte multe ori situaţia multora dintre şomerii, familiile cu copii mici şi persoanele în vârstă, în special cele din Praga şi alte oraşe mari. Am înţeles că mulţi dintre ei se confruntă cu probleme existenţiale, cu stresul. Este datoria atât a guvernului cât şi a administrațiilor regionale să caute modalităţi de a asigura mijloace tuturor concetăţenilor cu adevărat nevoiaşi şi persoanelor cu handicap.

Cu toate acestea, eu susţin că situaţia socială din ţara noastră nu este la fel de catastrofală precum ne-o înfățișează multe dintre mijloacele mass-media şi unele partide politice, sindicate şi diverse grupuri ad-hoc de protest, care văd în problemele de azi posibilitatea de a-și consolida influenţa şi puterea. Demagogia socială este întotdeauna periculoasă. A-i ceda este uşor, dar consecinţele sale - mai ales pentru condiţiile de viaţă ale celor nevoiași - sunt cumplite.

Cu toate acestea, eu consider mai periculoase acum jocurile mediatice, scandalurile, regizate în scopul lichidării naturii sistemului nostru politic, deşi autorii pretind că îl apără, ceea ce pare credibil celor mai puţin atenți la acești propagandişti. Este îngrozitor că a devenit o normă, după care nimeni - inclusiv poliţia - nu poate suspenda un mijloc mass-media pentru "scăpările" de diverse fragmente din interceptări polițienești, pe baza cărora se desfășoară o campanie la nivel emoţional, tensionată, împotriva unor persoane sau chiar a unor partide politice.

Îți poți da seama că sunt acte ilegale, că mass-media se erijează în rolul de procuror, judecător şi executor judecătoresc, un fenomen extrem de dezgustător al acestor vremuri. Aceste cazuri create în mod artificial, şi care sunt de multe ori vechi de mai mulţi ani, ar putea avea consecinţe devastatoare pentru sistemul nostru politic bazat pe libera concurenţă a partidelor politice. Acesta este, probabil, principalul scop al acestor campanii.

Nimeni nu ridică obiecţii împotriva metodelor ilicite prin care aceste materiale parvin de la instituţiile de stat la mass-media privată, deoarece conţinutul lor este prezentat drept informaţii importante. Și funcţionării statului ar trebui să i se acorde tot atâta importanță. Recunosc că, chiar şi eu, ca orice persoană normală, sunt şocat de stilul comunicării publice, de dicţionarul în sine şi de comportamentul unor actori. Cu toate acestea, miezul problemei este în altă parte. Ar trebui să fie clar că aceste monitorizări suplimentare ale părții celeilalte nu duc la presupusa "găsire a adevărului şi dreptăţii", aşa cum susţin autorii lor. Aceasta mai degrabă o împiedică, pentru că dacă conţinutul înregistrării dezvăluie o infracțiune, de obicei interceptarea dată publicității nu mai poate fi utilizată ca probă în instanță.

Cu toate acestea, nu este denunţată ilegalitatea. Ideea este scandalizantă ca atare, social, profesional, uman, existenţial. Față de larma creată de "tribunalele revoluţionare" ale mass-mediei, victima nu are mijloacele de apărare normale pe care le-ar fi avut în faţa instanţei în cazul unei eventuale infracţiuni - cum, dealtfel se întâmplă cel mai adesea. Despre ceva atât de învechit precum prezumţia de nevinovăţie "inculpaţii" mass-mediei nu au voie nici măcar să vorbească. Serialul "scurgerilor" interceptărilor convorbirilor telefonice este una dintre cele mai eficiente instrumente de manipulare socială. Este o metodă inacceptabilă care absoarbe democraţia în mediocrație.

Timpurile sunt agitate. Diverse grupuri de interese încearcă să împingă revoltele sociale spre escaladare, spre haos. Mass-media le urmează îndeaproape, dacă nu chiar cooperează cu ele direct. Este un joc cu focul. Dacă va izbucni, va arde totul. Este de datoria preşedintelui să lanseze un avertisment foarte puternic în legătură cu acest scenariu periculos. Se pare că am uitat cum este atunci când este cu adevărat rău.

Václav Klaus, MF Dnes, 31 martie 2012

http://www.klaus.cz/clanky/3074

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: