12 martie 2012

Suntem proști și leneși, așa că vin alții să ne facă agricultură, zice economistul-șef al BNR



Ei, n-o spune direct, ci mai pe ocolite:
Ceea ce guvernele nu au fost în stare să realizeze în 22 de ani, o vor face investitorii străini, după 2014.
De ce numai cei străini ? Ești chiar așa de sigur că vor face ce trebuie ? De ce nu au venit deja, fiindcă și acum pot cumpăra terenuri agricole, ca persoane juridice înregistrate în România ("pe firmă"). Aaaa, trebuie să aibă domeniu de activitate agricultura, nu specula cu terenuri, n'așa ? Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, vorbea despre necesitatea renegocierii acestei clauze, în sensul amânării datei. Și actualul ministru spunea același lucru, dar asta guvernul trebuie să o facă. La fel stau lucrurile și în privința politicii agricole comune (CAP).
Taxarea penalizatoare a suprafeţelor agricole nelucrate. Astfel, persoanelor fizice deţinătoare ale unor terenuri agricole nelucrate ar trebui să li se aplice impozitul corespunzător terenurilor intravilane cu destinaţia curţi-construcţii. În prezent, acest impozit se aplică doar persoanelor juridice.
Da, ca să vândă lumea terenul mai repede și mai ieftin. Nu ?! Atunci nu are ce căuta acolo termenul "terenuri intravilane" !
Cele trei provocări menţionate (consolidarea urgentă a exploataţiilor agricole, investiţiile în capitalul uman din zona rurală şi investiţiile în infrastructura fizică din zona rurală) se află într-o strânsă legătură şi inter-condiţionare. Ele trebuie abordate concomitent şi sub o mare presiune de timp, având în vedere liberalizarea pieţei terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014. Amânarea acestei date este iluzorie, deoarece ar presupune renegocierea întregului Tratat de aderare la UE a României. Ca atare, jocurile politicianiste care au dominat timp de 22 de ani deciziile cu privire la zona rurală ar trebui să facă loc, cât mai este timp, unor abordări reponsabile şi profesioniste ale problemelor.
"E clar". Politicianiștii se pun în calea progresului, iar.


>>  Dispare țăranul român

Un comentariu :

Riddick spunea...

Nu e vorba despre renegocierea întregului tratat, ci de un punct din capitolul agricultură. Alte state au mai renegociat.

„În funcţie de cât de buni negociatori am fi, procesul poate dura între trei şi şase luni" (Vasile Pușcaș, fostul negociator-șef cu UE).

http://www.adevarul.ro/financiar/Pamanturile_Romaniei-pe_mana_strainilor_0_661734126.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: