31 octombrie 2011

"Duda zilei", septembrie - octombrie 2011



septembrie

1.  Eu-RO lătrăi, numiţi şi toleraţi în funcţii de răspundere
Un eşec al ratificării în statele membre ale UE a planului de salvare a zonei euro stabilit în vară de şefii de stat din eurozonă, ar conduce la o divizare a Europei, iar pentru România se va pune acut problema: de ce parte se situează, spune Leonard Orban, consilier prezidenţial pe probleme europene, fost comisar european din partea României. "În cazul unui eşec (al unui acord privind salvarea zonei euro - n.n.) este clar că se va merge într-o logică a Europei cu două viteze. Trebuie să se analizeze foarte clar care sunt opţiunile noastre. Şi ele sunt îndeplinirea condiţiilor formale şi informale astfel încât să aderăm cât mai rapid la zona euro", spune Leonard Orban.
De ce această opţiune de vreme ce vecinii României par că au abandonat ideea adoptării euro în acest deceniu?
România care nu este inclusă în Mecanismul Ratelor de Schimb are, în continuare, ca ţintă aderarea la zona euro în 2015, deşi multe ţări central - est europene au abandonat acest obiectiv. Ungaria, de pildă, socoteşte că adoptarea euro nu mai este un subiect de actualitate, iar unii oficiali ungari anticipează chiar dispariţia monedei unice, în vreme ce alţi comentatori din Europa sau de peste Atlantic, deocamdată în minoritate, sugerează că, pentru unele ţări din zona euro, ar fi mai bine revenirea la fostele monede naţionale care le-ar permite, prin devalorizarea şi jocul de curs, să-şi reducă din datorii.
"Este o nebunie" comentează ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, pentru că, argumentează el, este foarte greu pentru o ţară europeană inclusiv pentru Grecia să facă faţă individual concurenţei la nivel global.
Şeful misiunii permanente a României pe lângă UE, ambasadorul Mihnea Motoc, crede că statele au pierdut lupta cu pieţele, dar punctează lucrurile pozitive: pieţele au obligat statele să examineze cu seriozitate impasul în care au intrat şi tot ele vor dicta limitele până la care va ajunge guvernanţa economică la nivelul euro sau al întregii Uniuni.
Soluţia: în faţa pericolului dezintegrării, o integrare mai profundă a Uniunii care trebuie să fie susţinută de România. Cine vorbeşte acum despre colapsul UE este "imoral", după cum spune Mihnea Motoc care argumentează: "Niciuna dintre ţările UE nu ar fi putut evita singură colapsul. Cred, aşadar, că cine vorbeşte despre dezintegrarea UE este imoral." Ziarul Financiar (1, 2)

3.  "- Amice... eşti idiot. 
       - Ba nu, domnule."
TRU, interviu în Adevărul: Pro-european doar de dragul României
Traian Ungureanu este eurosceptic, dar spune că, pentru interesul României, trebuie să susţină proiectul european. Crede în Traian Băsescu, dar nu şi în „Statele Unite ale Europei“.
„Nu, eu nu mă simt cetăţean european".
„Mă simt cetăţean român, indiferent de locurile în care trăiesc sau o să trăiesc. Nu cred că este atât de slabă cetăţenia română şi apartenenţa la valorile şi la responsabilităţile româneşti încât să fie înlocuită de simplele deplasări de-a lungul Europei".
„Eu nu cred în Statele Unite ale Europei, nu cred că se poate".
„Băsescu a spus un lucru foarte important atunci, spus şi de alţi lideri: dacă nu devine o uniune, dacă nu-şi coordonează politica financiară, UE nu va rezista. Nu a fost vorba de cedări de suveranitate - există un joc de suveranitate, dar nu trebuie privit în mod dramatic".
 

4.  QUOD ERAT DEMONSTRANDUM
După cum am anticipat, unul dintre motivele "comasării" localelor cu generalele este pregătirea regionalizării:
"Acum vreţi să suprapuneţi localele cu legislativele. Eu nu spun că e o idee rea, dar aveţi o singură motivaţie serioasă: dacă faceţi această amânare pentru a putea face şi reorganizarea administrativă până la alegerile locale. Altfel, nu ştiu ce argumente puteţi avea. Sunteţi vulnerabili."
Băsescu: O singură motivaţie serioasă pentru comasarea alegerilor - finalizarea reorganizării (Mediafax)
PDL ar avea astfel timp 14-15 luni ca să se compromită electoral, susţinând regionalizarea. Şi nici "secta Soros-PPE-KAS", care a câştigat la congres micşorând numărul de delegaţi, nu ar mai da socoteală partidului pentru un eventual rezultat slab la locale, oamenii lor ajungând deja în parlament dacă alegerile sunt cuplate ("După noi, potopul").

6.  Конец фильма (до 2013-2014 года)
Băeţii nu se-ncurcă cu ciurucuri, vor să bage regionalizarea în Constituţie, da' vin acu' alegerile şi trebuie jucat niţel teatru pentru galeriile proprii:
PePeEeDL - "Aţi văzut ! Am vrut să băgăm cioaca aia cu deficitul de 3%, şi ailaltă, cu confiscarea averilor ilicite, da' nu vor corupţii ăştia de la USL !" (trebuie > 66% în parlament)
PSDNLPC - "Facem NOI modificările la Constituţie, după ce vom câştiga alegerile cu 103,99 %. Aşa cum trebuie, nu cum vor ăştia !"
Ponta: Am discutat cu UDMR şi minorităţile să modificăm Constituţia în 2013
UDMR: Şansele amendării Constituţiei în acest mandat nu sunt foarte mari
Ehe... staţi niţel, să treacă alegerile, şi-o să-i vedeţi pe toţi încingând un "Isaiia dănţuieşte" în jurul urnelor albă şi neagră, apoi or să vă cheme la referendum să votaţi (euro)regionalizarea. Atunci să vă văd, bizonilor...

7.  Cum s-ar fi putut... ca să se poată ?
EuroKolhozul - mascarada democraţiei şi a statului/elor de drept
Curtea Constituțională federală a Germaniei a respins astăzi (7 septembrie) o serie de acuzații potrivit cărora pachetele de salvare financiară din zona euro, împreună cu asistența financiară acordată Greciei anul trecut nu erau în concordanță cu legea germană. Adevărul: Verdict al Curții Constituționale germane: Împrumuturile pentru Grecia nu încalcă autoritatea Bundestagului/ Bruxelles-ul salută decizia

8.  La TVR începe restructurarea tip Soros
TVR îşi reformulează misiunea în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent:
Televiziunea Română (TVR) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) - organizaţie non-guvernamentală care acţionează pentru păstrarea standardelor jurnalistice - vor colabora în cadrul unui program strategic privind redefinirea misiunii publice a TVR, precum şi pentru elaborarea unei Carte TVR, un comprehensiv document de poziţie care va stabili în detaliu modul de operare al instituţiei şi valorile sale fundamentale.


9.  A înnebunit Jaroslaw Kaczynski ?
Alcătuirea unei armate europene unite ar putea oferi Uniunii Europene statutul de superputere, echivalent cu cel de la Washington, a declarat liderul opoziţiei conservatoare din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, informează AFP.
"Vreau să fac din Europa o superputere", a afirmat Kaczynski într-un interviu acordat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Krynica, sudul Poloniei, numit şi "Davosul din est".
"Sunt un euro-realist şi militez pentru o Europă mai puternică, în special în ceea ce priveşte aspectele politico-militare", a adăugat liderul politic polonez. Jaroslaw Kaczynski a insistat că Europa are nevoie de un centru politic echipat cu forţe armate, ceea ce ar putea face din acest centru un partener egal pentru Statele Unite, însă nu trebuie uitate China sau India.
În ceea ce priveşte o eventuală integrare a forţelor militare în cadrul Uniunii Europene, Kaczynski a răspuns afirmativ, însă "cu condiţia ca aceasta să fie o armată foarte puternică şi nu o brigadă sau o iniţiativă ridicolă". - EurActiv.ro
Inamicii NATO din UE (5 buc., deocamdată), în frunte cu Germania, susţin cam acelaşi lucru.
Lech Kacyznski avea în vedere o astfel de armată, dar în structura NATO.


10.  Manevrele lui Soros şi ale ONG-urilor, demascate de un... parlamentar PSD
George Soros vs. Roşia Montană
George Soros, personalitate extrem de puternică a mediului de afaceri internaţional (cu o avere de 15 miliarde de dolari), este, paradoxal, omul care şi-a lichidat în masă acţiunile din alte domenii pentru a investi în cel minier şi, în acelaşi timp, omul care susţine financiar organizaţiile 'ecologiste' ale 'societăţii civile' în ceea ce priveşte cazul Roşia Montană.Şi ca să nu curmăm prezentarea aici, merită adăugat şi faptul că interesele lui Soros în statele din Estul Europei sunt foarte largi. Implicarea sa (financiară, înainte de toate, dar cu bătaie politică) în Polonia (unde a susţinut mişcarea disidentă), în Cehoslovacia (idem), în Ungaria (unde a fondat Institutul pentru o Societate Deschisă), în Iugoslavia (unde a finanţat opoziţia anti-Miloşevici), în Ucraina şi Georgia, este specifică unei strategii foarte inteligente de 'ajutor' acordat statelor comuniste pentru trecerea la o 'societate deschisă',adică la tipul perfect de societate din care se vor hrăni ulterior afacerile binefăcătorului. În ceea ce priveşte România, numele lui Soros pare a fi legat aici de tendinţe agitatorice (posibile,ca şi în cazul altor ţări, prin infiltrarea soros-iştilor în mecanismele de stat, v.foşti ONG-işti deveniţi guvernanţi), în special de încurajarea mişcărilor de obţinere a autonomiei pe criterii etnice precum în Kosovo. Persistă, de asemenea, în legătură cu persoana sa, ideea unei nostalgii a Transilvaniei pierdute de către Ungaria. - Comunicat de presă - Mugurel Surupăceanu (PSD)
O fi cumva vorba despre o cacealma - punerea în scenă a strategiei PSD/USD pentru Transilvania ? Că se cam leagă cu alte declaraţii ale unor pesedişti... Altfel, cum naiba să se ia stânga de unul dintre marii ei binefăcători ?!

11.  Pentru preşedintele PnL, intonarea imnului naţional înseamnă ceauşism
"Nu cred că e un subiect pe care să-l discutăm aşa, la cald, în urma unui episod oarecum anecdotic. Dacă vreţi să ştiţi poziţia mea, da, n-am nimic împotriva intonării imnului naţional în anumite momente, mai ales în şcoli, pentru că fără a cădea într-un naţionalism caraghios, aşa cum eu am trăit în ultimii 10 ani ai epocii Ceauşescu, cred că în educaţia tuturor tinerilor noştri trebuie să existe o minimă componentă de identitate naţională şi Imnul, ca şi drapelul, ca şi simboluri cum e Avram Iancu, sunt esenţiale", a afirmat Crin Antonescu. - Ziare.com

12.  O provocare şi o reacţie inadecvată
Comisarul european pentru energie, germanul Gunther Oettinger, i-a şocat pe eurodeputaţi propunând nici mai mult nici mai puţin decât coborârea în bernă a drapelelor ţărilor care "păcătuiesc" prin deficite bugetare uriaşe. Prin urmare, aceştia au decis să îi adreseze marţi o scrisoare preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, în care să îi ceară să îl determine pe Gunther Oettinger să retracteze declaraţiile făcute sau, dacă nu, să demisioneze. - Ziare.com
Ar fi total irelevantă eventuala prezenţă a unor europarlamentari PSD printre semnatari (doar socialiştii au reacţionat, deocamdată), textul spune: "Orice adevărat pro-european este mândru să vadă drapelele statelor noastre unul lângă altul. Vorbim despre 'unitate in diversitate', în vremuri bune sau rele. Cine vine cu astfel de propuneri nu înţelege idealurile Europei şi nu merită să fie comisar european".
Cine a înţeles care sunt "idealurile" nu are cum să (mai) fie pro-european.
 

13.  Leonardo, da' Mínţi !
N'aşa ? Şi nu numai tu, şi cei care te promovează !
Boc: Mâine trimit Parlamentului propunerea ca Orban să conducă Ministerul Fondurilor Europene
"Eu nu văd o altă soluţie decât un guvern european". "Un mare dezavantaj este lipsa unui Guvern la nivelul UE". - Leonard Orban - interviu în Ziarul Financiar
Vezi să nu ai prune-n gură la jurământ (sper să nu treci de parlament). Mira-m-aş să fii întrebat la audieri despre loialitate: către România, ori către "guvernul unic european" ?
 

15.  
#1.  Soluţia pentru România va mai aştepta, se pare, cel puţin până în 2014
"Cum putem concepe o monedă unică cu politici fiscale diferite, cu grade de dezvoltare total diferite? Eu văd ca soluţie a problemelor noastre, indiferent de rapoartele OECD, FMI, Europa nu poate avea decât un singur răspuns: mai multă, mai multă, mai multă integrare. Trebuie să începem cu integrarea fiscal bugetară", a spus preşedintele, informează NewsIn. Mai mult, Băsescu a explicat că "niciunul din statele UE nu poate face singur faţă procesului de globalizare", subliniind nevoia acestei integrări. - Băsescu: Soluţia pentru problemele UE este o mai mare integrare fiscală (Bloombiz.ro)
#2.  Monsieur Sans-Gêne
"Am făcut o trecere în revistă legată de problemele Uniunii Europene şi eu am susţinut nevoia unei mult mai puternice integrări şi nu mă jenez să reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei. Mai mult, am subliniat faptul că nu avem timp de tergiversări şi calendarul unor decizii importante trebuie să fie foarte strâns". - Băsescu: Nu mă jenez să reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei (Mediafax)
Păcat că nu te-ai dat pe faţă prin 2007 sau 2009...

17.  "Albă ca Zăpada" - nimic nou, tot un partid al regionalizării
"Sunt aceşti oameni de 35-45 de ani care lucrează în sectorul privat sau chiar la stat, care sunt împliniţi profesional, au slujbe bune, trăiesc decent, dar nu se mai simt reprezentaţi de forţele politice actuale. Sunt oameni care poate sunt mulţumiţi de situaţia lor personală dar ies pe stradă şi nu sunt mulţumiţi de ceea ce văd. A mai fost o încercare de coagulare a unei astfel de mişcări în 2000, nu a reuşit, dar nu este târziu să mai încercăm să o construim", a spus Lăzăroiu. El a mai afirmat că această mişcare ar trebui să suţină descentralizarea şi că România în actuala formulă administrativă nu este pregătită pentru următorii 10-20 de ani.- Ziarul Financiar
Pâi, ce, vă aşteptaţi la altceva ? 

18.  Băsescu predică încontinuu abolirea statelor naţionale
"Clasa politică este incorectă în Europa de la căderea comunismului, de 20 de ani. Oamenii politici europeni nu au ştiut când să se oprească şi şi-au îndatorat statele pentru a creşte pensiile, salariile, programele sociale. Soluţia în momentul de faţă în Europa este o integrare - Statele Unite ale Europei. Nu poţi să faci politică fiscală când politicile fiecărui stat sunt diferite". - HotNews (transcript PRO TV)
Cine "nu poţi" ? Ce alte politici vor mai fi "la comun" ? Că doar nu suntem naivi să ne închipuim că s-ar limita "unificarea" doar la politica fiscală. Iar "economia socială de piaţă" este prevăzută în Tratatul de la Lisabona.

19.  

#1.  Cotoi are dreptate. Are dreptate, Cotoi:
"Suntem deschişi să discutăm orice formule au şi ceilalţi colegi ai noştri, dar o spun limpede: regionalizarea României este o necesitate. PDL o resimte ca pe o necesitate naţională. România nu se mai poate dezvolta din 2012 decât pe o nouă structură administrativ-teritorială". - AGERPRES
Nu, nu are dreptate. Nici măcar pentru PDL nu este necesară. Să întrebe alegătorii PDL din Transilvania, dacă nu crede.
#2.  Iar ne ia Băsescu de tâmpiţi. Compară partidul PVV (al lui Geert Wilders) cu... PRM.
"Vreau să înţelegeţi şi faptul că Europa este destul de frământată. După cum vedeţi, s-a ajuns la situaţia în care partide extremiste decid decizii guvernamentale", a spus preşedintele. Şeful statului a adăugat că în opinia sa este "un moment de răspântie al Europei. Şi m-aş întreba care ar fi fost reacţia faţă de Guvernul României dacă Partidul România Mare ar fi condiţionat o măsură corectă la nivel european", a mai spus preşedintele.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, că Franţa şi Germania s-au "flexibilizat" în privinţa aderării la Schengen, dar nu au reuşit să convingă Guvernul olandez, care este "întrucâtva captiv în agenda politică antieuropeană a unui partid extremist" . - MEDIAFAX
>> Geert Wilders - discursul de la Berlin (3 septembrie 2011)



21.  "Toată puterea în mâna EuroSovietelor !"
"Cel puţin începând cu planul financiar, bugetar, fiscal trebuie luate decizii unice. Nu poţi să continui cu decizii şi interese reprezentând 27 de state membre care pot fi diferite una de alta şi care să apere interesul Uniunii ca Uniune. Nu se poate. Trebuie unificate şi înseamnă să dai o parte din suveranitate, să încredinţezi această decizie Comisiei Europene, ca să poată să fie luată rapid şi în interesul Uniunii.
Trebuie să convingi pe toata lumea - aici nu vorbesc de români. Românii vor cât mai multă Uniune Europeană, vor să jucăm după regulile lor şi nu după regulile din România. Pentru români e rezolvată: vrem să se decidă la Bruxelles cât mai mult". - Monica Macovei despre Statele Unite ale Europei: "Pentru români e rezolvată: vrem să decidă la Bruxelles cât mai mult"
Nu mai vorbi, cucoană, în numele nostru !

22.  Metamorfoza inversă (fluture -> omidă), de la "a venit să-şi ia tainul" (2004) la "pupitru" (2011). De reţinut, pentru viitor, dacă vor mai apărea simulanţi.
"Astăzi, în această criză, avem şi soluţia viitorului. Soluţia viitorului a fost pomenită şi de domnul Martens, de domnul Daul. Ceea ce înseamnă o şansă pentru Europa de a garanta prospetritatea cetăţenilor ei se numeşte mai multă integrare, iar eu mi-aş permite să spun - Statele Unite ale Europei, care să respecte valorile noastre, care să ţină cont de specificul cultural al fiecărei ţări, care să protejeze fiecare minoritate, dar care, în acelaşi timp, să aibă forţă să ne proiecteze acolo unde pot fi sau pot spera să fie cei 500.000 de europeni, adică la pupitrul de comandă a procesului de globalizare, nu la remorca procesului de globalizare", a declarat Traian Băsescu. "Din păcate, întârzierea nu va folosi nimănui. Nu putem lăsa această misiune următoarei generaţii de politicieni. Trebuie să avem curaj s-o facem acum şi să începem să vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai să vorbim. Trebuie să le proiectăm şi să avem forţa politică, fiecare la noi acasă, să convingem cetăţenii că aceasta este soluţia", a mai spus Băsescu. - Mediafax 


23.  Euro-Babau'
"Dar despre ce lideri este vorba? Despre vizionarii secolului XX? În nici un caz! O prăbuşire a proiectului european nu doar că va aduce în scenă, ci va fi chiar opera unui alt tip de lideri, cu totul diferiţi. Îi simţim deja, în zone deocamdată periferice ale scenelor politice naţionale, dar din ce în ce mai activi şi influenţi. Naţionaliştii flamanzi, de exemplu, care reuşesc să facă din constituirea guvernului belgian o ecuaţie imposibilă. Activiştii Jobbik din Ungaria, cu ideile lor iredentiste, care au influenţat puternic adoptarea unei constituţii cu aer de secol XIX. „Adevăraţii finlandezi“ ori neoliberalii slovaci din SaS, care, în minoritate fiind, reuşesc să determine guvernele fragile din ţările lor să condiţioneze planul de ajutorare a Greciei de acordarea unor garanţii, imposibil de oferit, pentru fiecare ţară în parte. Pentru ei, orgoliul naţional e mai important decît salvarea Europei. În Franţa, sub ameninţarea electorală a Frontului Naţional, liderii UMP aflaţi la putere îngroaşă în mod penibil tonul la adresa românilor, pe care îi prezintă naţiunii drept responsabili de toate relele posibile. La fel, extrema dreaptă olandeză împinge guvernul de la Haga spre o poziţie iraţională, îndreptată împotriva admiterii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Şi exemplele pot continua. Nu cultura compromisului îi caracterizează pe liderii de acest gen. Ci, mai curînd, promisiunea lor de a apăra „cu orice preţ“ interesul naţional, de a repara nedreptăţi istorice, reale sau închipuite". - Război în Europa? De ce ar fi posibil (Ovidiu Nahoi, Dilema Veche)

25.  România, pe "telecomandă" de la Bruxelles. Trebuie să le scoatem bateriile. Până nu ne distrug de tot.
"Cred că scenariul cel mai rău ar fi ca acest proces de integrare europeană s-o ia în sens invers. Adică să asistăm din ce în ce mai mult la evoluţii centrifuge, care ar putea conduce inclusiv la dezintegrarea UE. În momentul de faţă, interesul vital pentru România este consolidarea Uniunii Europene. Acea idee a Statelor Unite Europene este o idee spre care trebuie să mergem, pentru că, altfel, dacă ne uităm pe hartă, Europa e un continent mic, în pierdere de viteză, cu o populaţie care îmbrătrâneşte, cu anumite avantaje, dar şi cu multe dezavantaje. Dacă europenii vor să menţină un anumit nivel de trai, un anumit standard de prosperitate, au nevoie de unitate. Altfel, vom deveni irelevanţi la nivel global, ceea ce înseamnă că standardul de viaţă, prosperitatea va scădea semnificativ, ne vom confrunta cu crize majore şi, până la urmă, nu vreau să avansez scenarii foarte dure, dar, în condiţiile în care această construcţie se va prăbuşi, cred că există riscul să ne întoarcem la situaţiile de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial". - Leonard Orban, interviu la PRO TV
 
26.  "Principii oarecum depăşite"
"Ar trebui să avem curaj şi ar trebui să nu ne mai ţinem atât de mult de principii oarecum depăşite şi să cerem la graniţa Romaniei şi evident a Bulgariei, a Poloniei, o poliţie europeană. Deci nu ar fi niciun fel de problemă pentru suveranitatea României dacă la graniţa României cu Moldova sau cu Ucraina ar fi şi funcţionari olandezi, sau danezi, sau francezi, sau englezi, în orice alt fel. În acest fel, în mod sigur partenerii noştri europeni ar avea încredere". - Victor Ponta (AGERPRES, RFI)

 

28.  Barroso Ireality Show
Rog pro-europenii să nu mai spună "Da, dar...". Spuneţi simplu: „DA".
Pentru a vorbi pe o singură voce cu Rusia, cu China cu Statele Unite avem nevoie de o Europă unită. Cum construim? Unul împotriva celuilalt sau unul cu celălalt? Nu am primit mandat să negociem cu ţările terţe. Şi? Ce se întâmplă acum? Statele membre negociază singure. Marea problemă a Europei este una de încredere şi nu a venit din cauza instituţiilor europene ci din cauza intereselor naţionale înguste. Aşa că le spun celor care m-au criticat: Comisia este mândră de ce a făcut. Suntem confruntaţi cu efectele negative ale unei reevaluări permanente a riscurilor. De aceea, este de datoria noastră să creem încredere din nou în euro şi în UE ca atare. Şi nu putem face asta decât dacă arătăm că suntem gata să luăm toate deciziile pentru a avea o monedă comună şi o economie competitivă şi în acelaşi timp inclusivă şi eficientă în ceea ce priveşte resursele. - Adevărul, RFI
 

29.  Gavarit Briusel
Cum ar arăta, de fapt, Statele Unite ale Europei? – cu o singură armată, un singur sistem fiscal, o limbă comună?
UE este o construcţie unică în lume, cu o evoluţie proprie. Şi-a creat propriile reguli şi instituţii pe măsură ce voinţa politică de integrare a devenit mai puternică. De aceea cred că e greşit să gândim mecanicist la o eventuală construcţie "Statele Unite ale Europei", ca la o federaţie despre care citim în cărţi de drept constituţional sau de ştiinte politice. Nici modelele existente azi în lume nu sunt relevante. Până unde ar merge integrarea e o chestiune secundară cât timp voinţa politică pentru adâncirea ei ar exista.
Finalmente, ce şanse credeţi că are Grupul Spinelli?
Se spune că nimeni nu e profet în ţara lui. Sper să nu fie aşa cu Grupul Spinelli. Sigur, nu acest grup va determina transformarea UE într-o federaţie. Şi nici nu şi-a propus acest lucru. Grupul doreşte o dezbatere deschisă pe tema asta, vrea ca acest subiect să nu stârnească frisoane. El va continua să existe atât timp cât vor exista oameni politici, eurodeputaţi şi nu numai, cu o viziune privind viitorul omenirii şi rolul pe care UE ar trebui să-l joace. - Renate Weber (PNL) - interviu în Adevărul
 
“It will be the moment of new action and it will be the moment for new men: the moment for a free and united Europe” - Altiero Spinelli 
“Si je savois quelque chose utile à ma patrie, et qui fût préjudiciable à l'Europe,(...) je la regarderois comme un crime.” - Montesquieu (Motto-urile Grupului Spinelli de la Parlamentul European)

octombrie

1.  "Spre deosebire de naţiune, Uniunea trezeşte, în ultimele decenii, încredere". Ei, na ?!
Naţiunea a fost o formă politică foarte generoasă. Ea a îngăduit amenajări democratice, dar şi totalitare. S-a extins din Europa în restul lumii. Uneori a fost definită etnic, alteori – civic. A produs ficţiuni şi mitologii, care i-au creat de pildă origini premoderne, deşi este, prin excelenţă, o formă modernă. De mai multe decenii, naţiunea e pusă sub semnul întrebării. Totul a început pe Vechiul Continent, iar din contestare s-a născut o formă nouă, Uniunea Europeană. Spre deosebire de naţiune, Uniunea trezeşte, în ultimele decenii, încredere. De la şase membri fondatori, Europa reuneşte acum 27 de state. Nu puţine sînt cele care vor să i se alăture şi de-acum încolo. De fapt, extinderea a devenit o dimensiune politică. Ea nu exista pînă acum decît în cazul imperiilor. - Cristian Preda: Din PE, despre națiuni și Europa (Dilema Veche)


2.  Condamnarea "populismului" în compania condamnaţilor penal
"Mă aflu de ieri la Bordeaux, alături de alți omologi afiliați Partidului Popular European. Ministrul de externe francez, Alain Juppé, care este totodată primar de Bordeaux, ne-a invitat la o întâlnire en petit comité, între colegi care aparțin aceleiași familii politice.
În discuțiile cu Alain Juppé și cu Franco Frattini am deplâns resurgența extremismului și a unui naționalism închistat de care credeam că am scăpat în Europa. Partidul Popular European este primul chemat să combată populismul xenofob, care în vremuri de criză poate prinde avânt. Popular și populist trebuie să fie astăzi, mai mult ca oricând, antonime radicale". - Teodor Baconschi, pe blog - Popular și populist sunt antonime radicale
Alain Juppé are la activ o condamnare penală, dată de justiţia franceză.
 

3.  UDMR lasă PDL în ofsaid (încă o dată)
Liderul deputaţilor UDMR: Uniunea nu va vota legea votului prin corespondenţă - "Sută la sută nu vom vota legea votului prin corespondenţă. Nu va trece pentru că nu are cum să treacă pentru că nu sunt suficiente voturi", a spus Mate Andras Levente.
UDMR pune din nou frână PDL: modificările la sistemul electoral propuse de democrat-liberali, primite cu "NEM" - "La şedinţa Coaliţiei nu s-a discutat despre reorganizare. Prioritate pentru UDMR va fi după 2012. Dacă se ajunge în plen, cred că vom respinge reorganizarea. Nu este o prioritate pentru noi să discutăm în acest mandat. Nici varianta 10-12 regiuni nu e o prioritate".
Paleologu: "Numărul de 12 regiuni este orientativ, nu e bătut în cuie. Cam atâtea dă, dacă e să ne gândim la regiunile istorice. Că vor fi 13, că vor fi 14, că vor fi 11, nu mai e atât de important. Principiul regiunilor istorice este însă unul care îi satisface pe foarte mulţi şi am considerat că e modul cel mai rezonabil de a face regionalizarea. Un număr mai mare de regiuni se apropie mai mult de ceea ce îşi doreşte UDMR, dar, fireşte, că acum nu vom ceda absolut tot ce vrea UDMR. Să mai lase şi ei de la ei".
Cotoi: "Noi am avut proiectul nostru. Ceea ce am decis ieri este să manifestăm suficientă flexibilitate în chestiunea aceasta pentru a obţine şi acordul colegilor de la UDMR. Importanţa acestui proiect este atât de mare din punctul nostru de vedere încât, practic, ieri Colegiul Director a mandatat conducerea partidului să continue aceste negocieri pe o formulă suficient de flexibilă care să răspundă şi temerilor colegilor de la UDMR".

 

5. "Cenaclul Economic" îşi începe stagiunea
Consiliul Naţional de Competitivitate, instituţie guvernamentală formată din reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai mediului privat şi ai celui academic, va elabora Strategia pentru competitivitate a României, axată pe dezvoltarea industriei creative, ce reuneşte un sfert din firmele din România, potrivit Andreei Vass, consilier pe probleme de economie al premierului Emil Boc.
Totodată, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe, a apreciat necesitatea dezvoltării unor arii de competitivitate. ”Este necesară o detectare a ariilor de competitivitate şi un sprijin pentru dezvoltarea lor, însă o strategie necesită mult timp şi este un proces foarte laborios”, a spus Mariana Gheorghe. Potrivit ei, în mediul economic trebuie utilizată competitivitatea feminină, inteligenţa creativă. Andreea Vass și Mariana Gheorghe au participat la o conferinţă pe tema implicării femeilor în economie şi în societate. Consiliul Naţional de Competitivitate este un for de gândire guvernamental, cu reprezentanţi din mediul public privat, din ministere, mediul de afaceri şi mediul academic. - Capital.ro
Mariana Gheorghe apărea pe lista scurtă de posibili premieri din partea PnL.
 

6.  Cretinul, tot cretin ! Când are de gând PDL să elimine din partid "secta" Soros ?
- Dacă tot vorbim de declaraţii la zi: Monica Macovei declara că e dispusă să plece din PDL, dacă nu se face o curăţare a partidului.
E dispusă să-şi dea demisia dacă vom continua să mai numim oameni incompetenţi. Păi, daţi-mi voie: poate să-şi dea demisia de pe acuma, pentru că eu nu am văzut un partid în România, de 20 de ani încoace, care să numească numai competenţe. Nu am văzut aşa ceva. Şi din cei 15.000 de specialişti am văzut cum au fost numiţi de fapt şi cum au fost de fapt. E o utopie să ne imaginăm că o să punem dintr-odată numai oameni de cea mai bună calitate, extrem de inteligenţi şi de competenţi şi de oneşti.
- Aşteptaţi discursul Regelui în Parlament?
Discursul cred că este o ocazie unică de a-l mai avea pe Regele Mihai în Parlament, vorbind naţiunii şi vorbind plenului reunit al celor două Camere. Ar fi fost stupid să ratăm o asemenea ocazie. O să avem ce povesti la nepoţi, e un moment excepţional şi abia aştept acest moment ca şi altele legate de cei 90 de ani ai regelui. - Toader (NU Theodor !) Paleologu - interviu în România liberă
 

8.  "Armata României este pregătită să apere şi să promoveze interesele naţionale şi pe cele ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene".
Frază rostită de şeful Statului Major General, generalul-maior Ştefan Dănilă, la Adunarea Parlamentară a NATO (AGERPRES).
Şi dacă "interesele Uniunii Europene" sunt contrare intereselor României ? Majoritatea, sunt.

9.  Comasarea alegerilor se justifică doar prin reorganizarea administrativă
În mod logic, evenimentele ar trebui să se deruleze aşa:
(1) reorganizarea administrativă a ţării pentru modernizarea României; adoptarea legislaţiei si începerea procesului de implementare. Acest prim pas trebuie să înceapă imediat;
(2) alegerile locale din 2012 trebuie făcute conform noii organizări administrative a ţării. Ca să fim serioşi, şi nu caraghioşi, ca să nu alegem oameni pe funcţii care apoi se desfiinţează sau să nu alegem oameni pe funcţii care vor apărea odată cu reorganizarea. Ca să fim responsabili faţă de populaţie şi banul public.
(3) pentru că procesul de reorganizare administrativă a ţării necesită o perioadă de timp care trece dincolo de iunie 2012 (când ar fi alegerile locale), soluţia comasării alegerilor locale cu cele parlamentare la sfârşitul anului 2012 este singura soluţie logică şi responsabilă. De altfel, comasarea alegerilor se justifică exact prin procesul de reorganizare teritorială care trebuie să înceapă imediat, astfel încât să permită ca alegerile locale să aibă loc pe baza noii organizări administrative şi teritoriale a ţării. - Monica Macovei (pe blog)
- "Immediatamento !"...
- Referendum pentru regionalizare! Ca să fim "responsabili faţă de populaţie".
- Ce-i aia ?! Referendum ? Neee, costă bani !


10.  Şeful europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, a declarat că PDL nu poate să facă face reorganizarea administrativ-teritorială fără UDMR.
Stolojan a spus că "treaba e simplă" în privinţa reorganizării: ori PDL şi UDMR găsesc o soluţie, ori "suntem blocaţi". "Aşteptăm vremuri mai bune", a spus Stolojan, răspunzând unei întrebări a ziariştilor, înaintea şedinţei de luni a conducerii PDL. - Adevărul
Ehe, ce simplu e, tătăiţă... fără noi. Că doar nu va gândeaţi şi la vreun referendum pe tema regionalizării, n'aşa ?
 

11.  O declaraţie deloc surprinzătoare
"Eu cred că şi ideea de cotă unică este o înţelegere îngustă, sectară, din partea unor liberali care au promovat ideea de cotă unică. Îmbinarea economicului cu socialul este o chestiune de alfabet politic. Nu se poate concepe nicio politică economică fără finalitate socială, iar cota unică nu face decât să adâncească diferenţele dintre bogaţii şi săracii dintr-o societate. Ori asta nu ştiu dacă este o politică liberală, adâncirea acestor diferenţe. O politică liberală înţeleaptă ţine seama de factorul social". - Iliescu, la reuniunea Clubului de la Bucureşti
Celor tentaţi să dea votul USL: citiţi cu atenţie prospectul !
 
12.  Cârdăşie pe faţă PPE-socialişti, în Slovacia. După ce unul dintre partidele de dreapta din coaliţia guvernamentală s-a abţinut la votarea EFSF, făcând să cadă guvernul şi să se respingă la vot EFSF, celelalte partide (al premierului, afiliat la PPE) duc tratative cu opoziţia pentru un vot pozitiv. Richard Sulik, preşedintele partidului SaS: "Prefer să fiu un paria pentru Bruxelles decât să îmi fie ruşine în faţa copiilor mei !"
- PDL propune "ultima variantă" de regionalizare UDMR-ului. Să vedem: ori mai încasează un "ultim refuz", ori va încerca să implementeze aiureala, care aduce a RPR - anii '60, şi să piardă alegerile.
- Daniel Dăianu, printre cei circa 100 de semnatari ai scrisorii deschise adresate liderilor statelor din zona euro, în care se cere "o soluţie, acum" pentru moneda euro.
- Tăriceanu despre Iliescu: "Ion Iliescu este omul dialogului politic. Acum când a murit Ion Diaconescu, un mare om politic, Ion Iliescu a arătat şi încă o face cum trebuie sa te porţi ca om politic. El a arătat cum să te porţi ca un preşedinte, să fii un factor de coagulare a forţelor, nu de divizare, aşa cum se întâmplă în ultimii şapte ani". 


13.  Bogdan Aurescu, funcţionar de rang înalt al statului numit România: "Actualele evoluţii economice ar trebui să creeze condiţiile propice asigurării guvernanţei economice la nivelul întregii zone UE, nu numai pentru zona Euro".
- Corina Creţu (PSD):
"Lecţia de umilinţă pe care ne-o servesc unele membre ale UE ne aminteşte că am trăit jumătate de secol în comunism şi datorită trădării şi laşităţii Occidentului". În vreme ce Occidentul "trăda", părintele ei politic, Ion Iliescu, comitea infracţiuni împotriva naţiunii române.
- Mircea Toader (PDL), despre numărul de regiuni "care ar urma să se înfiinţeze": "Pot fi 14, 15, 12, 10, dar să fie!". PDL a negat, azi, că ar fi făcut oferte UDMR privind regionalizarea.
- TVR începe o campanie de propagandă europeistă: Telejurnalul începe campania "Dosarul Schengen".
- "Dreapta" PPE care are majoritatea în coaliţia guvernamentală din Slovacia, a bătut palma cu socialiştii şi a ratificat EFSF. Să vedem dacă slovacii îi vor taxa (pe toţi) la alegerile anticipate, care vor urma pe 10 martie.
- Marine Le Pen, preşedintele partidului Front National (Franţa): "Europa viitorului trebuie construită împreună cu Rusia; Trebuie să dezvoltăm relaţiile nu cu Washingtonul, ci cu Moscova, cu care avem multe în comun din punctul de vedere al civilizaţiei şi în plan strategic".

14.  Şeful Bilderberg la BNR. Evenimentul nu apare detaliat pe site-ul BNR (apare doar titlul conferinței). Năstase, invitat acolo. Probabil, este persoana reală avută în vedere de PSD/USL pentru funcţia de premier. Contele Etienne Davignon: "Trebuie să ne îndreptăm spre o Europă federalizată".
- Traian Igaş: "Reorganizarea administrativ-teritorială trebuie să se întâmple acum şi în acest an". Îhî. Se leagă cu afirmaţia de mai sus, a "contelui".  

- Kelemen Hunor: "Repet ca un elev de clasa a III-a: nu cred că până la alegerile din 2012 putem face o reorganizare administrativă".
- Renate Weber: "Cât priveşte Olanda şi Finlanda, nu e neapărat o alianţă între ele două, cât este vorba că în fiecare din ele Guvernul este susţinut de extrema dreaptă şi cedează şantajelor exercitate de extremişti". Stânga "naţionalistă" din Slovacia, cu care "dreapta" PPE a bătut palma, "nu mai este extremistă", acum e frecventabilă.
- Ovidiu Nahoi (Dilema Veche): De ce nu sîntem şi noi polonezi ?: "Partidul de guvernămînt îşi îngroaşă latura conservatoare, aducînd tot mai mult cu formaţiunea lui Kaczynski".
 

16.  Vasile Astărăstoaie (cercetat de DNA): "Nu voi mai accepta ca în România să mai existe instituţii publice fără control civic. Va trebui să modificăm legislaţia. Voi face acest lucru, că acest lucru se poate face chiar şi din celulă".
- Şerban Huidu
avea voie să conducă, sau nu ? Suferise un traumatism cranian sever şi încă mai era sub tratament. Codul Rutier are prevederi în acest sens.
- Leonard Orban: Gradul de absorbţie al fondurilor structurale este mult mai mic decât cel prezentat de Guvern astă-vară, adică 3,7%, faţă de cifra oficială de 14,3%. “În tabelul respectiv lipsea această ultimă rubrică: rubrica cu cheltuieli efective aprobate de Comisia Europeană, din fonduri comunitare. Şi, din punctul acesta de vedere, am spus că, în ceea ce priveşte politica de coeziune, insist – deci în ceea ce priveşte politica de coeziune – rata de absorbţie efectivă este de 3,7 %, în prezent“.
- Adrian Năstase: "Am participat vineri la Conferinţa de la BNR, cu tema "Uniunea Europeană după criza datoriilor suverane" [...] neştiind în ce am intrat".
- China declară că "susţine euro".
Printre altele, prin achiziţionarea de infrastructuri în ţări puternic îndatorate.
 

17.  Emil Boc anunţă proiectul de buget pe 2012, dar "aşteaptă prognoza de la CE" (doi indicatori-cheie nu se cunosc încă).
- Guvernul nu este de acord cu propunerea legislativă de modificare a Legii Educaţiei care ar interzice manualele în limba minorităţilor naţionale provenite din import. Amendamentul cere (o variantă) manuale traduse după cele în limba română, guvernul susţine ca manualele să poată fi procurate din import, eventual realizate de către organizaţiile minorităţilor (tipărirea ar fi refuzată de edituri, ca "nerentabilă").
- Cristian Pîrvulescu: "Indignaţii nu sunt nici extremişti, nici antidemocraţi, ci susţinători ai unei democraţii economice şi sociale".
- Dacian Cioloş: "În România, peste 300 de ferme mari ar urma să fie afectate de limitarea subvenţiilor (UE) în agricultură" (exact marii producători).
- Administraţia Obama îl critică pe Viktor Orban.
 

18.  Iliescu pregăteşte terenul anunţării lui Năstase drept "viitor premier" din partea USL: "Sigur că se profilează varianta cu Ponta premier. Fiecare generaţie îşi aduce contribuţia proprie la un moment dat, iar Ponta are dinamism şi spontaneitate. Ponta are timp să acumuleze. Năstase ar fi omul cel mai bun la toate. Numai că nu prea mai vrea să-şi asume o astfel de responsabilitate".
- Sever Voinescu, folosind tema alegerilor primare (introdusă de Paleologu şi Preda) ca argument pentru regionalizare ("baronii", iar !): "Eu sunt convins că în mintea unora din corifeii marelui partid din România, de genul Dragnea, Mazăre, Oprişan şi aşa mai departe, le trece ideea ca atunci când PDL ar organiza asemenea alegeri, să-şi trimită oamenii, care să pretindă că sunt simpatizanţi PDL şi să voteze într-o anumită direcţie".
- Gheorghe Ialomiţianu (1) speră: ”Se discută la nivelul Uniunii Europene pentru băncile aflate în dificultate. Deocamdată, România are rezerve să ajute sistemul bancar, pentru că băncile din România nu sunt în această situaţie - de a fi ajutate. Să sperăm că nu se va pune problema ca România să participe la constituirea - dacă se pune problema constituirii - unui fond pentru ajutarea sistemului bancar”. România ar putea bloca decizia (care necesită unanimitatea celor 27).
- Gheorghe Ialomiţianu (2) avertizează: "În 2008 am intrat în procedură de deficit excesiv. Comisia Europeană a decis ca în 2012 România să iasă din procedura de deficit excesiv. Trebuie să venim cu bugetul cu un deficit sub 3% pentru că, altfel, ne atenţionează Comisia şi după atenţionare s-ar putea să avem probleme privind unele sancţiuni. Şi consolează: ”Toate ţările care au intrat în această procedură au fost atenţionate la ultima şedinţă a ECOFIN”.
- Putin schimbă ţintele spionajului rusesc. Prioritatea: Europa de Est.


19.  Se pregăteşte plecarea unor "reformişti" din PDL la Noua Republică. După Monica Macovei, Cristian Preda dă şi el un semnal: "E un lucru cunoscut că nu am fost niciodată pe placul celor numiţi greii partidului, pentru că erau feseniştii de la începutul anilor '90. Ăştia nu ne-au iubit niciodată ! La un moment dat, probabil că dacă lucrurile continuă aşa, vom spune: Ajunge ! "
- Lăzăroiu toacă non-stop tema regionalizării:" Restanţe - regionalizare/descentralizare, vot uninominal, vot prin corespondenţă, Constituţia, reforma Parlamentului. Toate acestea mi se par importante. Dar, dintre toate, parcă regionalizarea mi se pare de cea mai mare importanţă. Şi urgentă. E atât de important acest proiect pentru România încât o amânare ar fi un dezastru. Înseamnă patru ani pierduţi. De deblocat se poate debloca doar prin asumarea răspunderii. Până la urmă, regionalizarea e atât de importantă încât merită să cadă un guvern pentru ea". Cum am mai spus, regionalizarea este o temă impusă din exterior şi asumată transpartinic, dar promovată de-a dreptul sinucigaş de PDL.
- Sarkozy perorează: "O criză financiară fără precedent ne va determina să luăm decizii extrem de importante în zilele următoare. Dacă permitem distrugerea monedei euro ar trebui să ne asumăm şi riscul distrugerii Europei. Cei care distrug Europa şi moneda euro vor fi responsabili pentru reapariţia conflictelor şi a divizării pe continentul nostru".


21.  UDMR a trimis un reprezentant la CN al PSD. Biro Rozalia, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR , le-a transmis, vineri, un mesaj de prietenie social-democraţilor, mulţumindu-le pentru parteneriatul politic din ultimii ani. "Daţi-mi voie să prezint mesajul de prietenie al UDMR, al formaţiunii politice care de 20 de ani reprezintă interesele minorităţii maghiare din România".
- Deziluzie ? Poate pentru naivii care cred în "justiţia UE" ! România liberă - "De ce se amestecă preşedintele CEDO într-o anchetă anticorupţie din România"
: Pentru toţi aceşti români, CEDO a reprezentat singurul aliat de nădejde împotriva magistraţilor care i-au îngenuncheat. Decizia preşedintelui instanţei europene de a fraterniza cu tagma celor ce au transformat justiţia română într-un motiv de ruşine naţională, care ne-au adus pe locul trei în topul condamnărilor la CEDO, reprezintă nu doar un gest inexplicabil, ci o colosală deziluzie.
- UE ia în considerare interzicerea ratingurilor de ţară: Comisarul european pentru Piaţa Internă şi Servicii, Michel Barnier, a declarat că va interzice agenţiilor de rating publicarea rapoartelor privind ţările europene lovite de criză, conform unui raport publicat de către ziarul „Financial Times Deutschland".Comisia Europeană este îngrijorată în privinţa statelor care negociază pentru primirea ajutoarelor financiare. Interzicerea publicării rapoartelor agenţiilor de rating ar putea duce la evitarea unei retogradări într-un moment nepotrivit care ar putea avea „consecinţe negative pentru stabilitatea financiară a unei ţări care ar putea destabiliza economia mondială", se arată în raport.
- Barack Obama anunţă retragerea totală a trupelor din Irak până la sfârşitul lui 2011: "Astăzi, sunt în măsură să anunţ, aşa cum am promis, că restul militarilor americani prezenţi în Irak vor reveni acasă până la sfârşitul anului. După nouă ani de conflict, războiul declanşat de SUA în Irak se încheie".

24.  Scorul electoral al PDL în 2012, în plan secundar pentru Băsescu faţă de obiectivul trecerii la euro, care presupune un deficit de maxim 3%: "Trebuie revizuită ţinta de deficit. Datorită costurilor de finanţare este bine să abordăm bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de trei procente calculate pe ESA. Cât va fi acest mult mai mic, trebuie să analizeze Guvernul şi să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut de pe piaţa internă şi externă".
- Ipoteză personală, bazată pe ce a spus Lăzăroiu: regionalizarea s-ar putea, totuşi, întreprinde în această legislatură. USL conştientizează dificultatea trecerii ei în Constituţie (varianta USL de regionalizare) fără a truca din nou referendumul, ca în 2003, şi ar putea beneficia de antipatia populară care s-ar îndrepta spre PDL.
- Papa Ratzinger vrea guvern mondial: Vaticanul cere înfiinţarea "unei autorităţi publice globale" şi a unei 'bănci centrale mondiale" care să conducă sectorul financiar, întrucât acesta a devenit depăşit şi deseori ineficient în a face faţă crizelor, potrivit Reuters. Documentul de 18 pagini cere inclusiv impunerea de taxe asupra tranzacţiilor financiare şi va fi, probabil, primit favorabil de participanţii la mişcări precum "Occupy Wall Street", care protestează faţă de înrăutăţirea situaţiei economice.

27.  Proiectul, după Jürgen Habermas, care o spune pe şleau: "De ce această paralizie? Perspectiva care impune răspunsul prea bine cunoscut de demos este sustrasă din naftalina secolului al nouăsprezecelea : cică nu ar exista un popor european, astfel încât o uniune politică demnă de acest nume ar fi construită pe nisip mişcător. La această interpretare, aş dori să opun alta : fragmentarea politică durabilă în lume şi în Europa este în contradicţie cu creşterea sistemică a unei societăţi multiculturale mondializate, şi blochează orice progres în civilizaţia de drept şi constituţională a relaţiilor de putere statale şi sociale".
- PDL e amic cu fundaţiile germane Adenauer şi Seidel. Germania nu e amică cu Băsescu. O spune Deutsche Welle: "Lăsând la o parte faptul că Preşedintele nu are un madat politic să susţină alinierea ţării sale la proiectul unei Europe federale, ideea aceasta are pentru România consecinţe specifice, care trebuie discutate separat. În orice caz, mai înainte ca un guvern instalat democratic să decidă aceste lucruri, propunerile Preşedintelui sunt premature".
- Ziarul eurosocialist Libération (Premizele Statelor Unite ale Europei): “Ceea ce refuzau cu vehemenţă politicile naţionale cu puţin timp înainte, a reuşit să impună nebunia speculativă. În fapt, Uniunea este de acum înainte federală. Şi va trebui să fie încă şi mai mult. Bineînţeles, ‘Statele Unite ale Europei’ iau astăzi forma unor uzine pe gaz monetare şi financiare, unor plasturi inventaţi pe timp de catastrofă pentru a închide rănile zonei euro. Dar esenţialul este acesta: conducătorii europeni, cu Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy în frunte, au înţeles că era mai bine să rămână în cărţile de istorie prescum refondatorii Uniunii decât groparii săi. Mai rămâne acum să defrişăm acest continent politic. Este rândul ţărilor membre să depăşească stadiul interguvernamental, atât de liniştit, şi să cedeze, în sfârşit, putere către Parlamentul European”.
 
28.  Jurnalul Naţional: Merkel-Băsescu, cronica unei întâlniri neanunţate
- Gheorghe Ialomițianu: "Este o plăcere să vii la BNR, este o gazdă foarte bună. Este o ocazie foarte bună. Guvernatorul ne spune lucruri bune şi ne spune ce avem de făcut".
No shit...
- Ministrul de externe ceh, prinţ (cică...) şi membru Bilderberg, îl laudă pe "regele" Mihai. E clar că între un bilderberg şi preşedintele ceh Klaus relaţiile nu pot fi decât tensionate.

30.  Bogdan Aurescu (subsecretar de stat în MAE), ales în conducerea Fundației Europene Titulescu, a lui Adrian Năstase.
- Crin Antonescu demontează propaganda dudo-monarhistă: "Traian Băsescu nu avea ce căuta la ședința solemnă în cinstea regelui Mihai". Pâi, da, nici la nunta de diamant n-a avut ce căuta, era acolo Iliescu.
- TVR(Info) începe propaganda pro-regionalizare: "Din 31 octombrie, telespectatorii TVR INFO îşi vor începe ziua cu un Tur de orizont prin toate regiunile ţării şi o vor încheia la INFO Expres".
- "Regele" Mihai ar fi, cică, popular, conform RTL (Belgia), preluat de Realitatea. Și "cu bune șanse de a se reîntoarce la conducere". Poate la volanul vreunuia din BMW-urile ori Jeep-urile sale, prin curte (merge, e cât un parc).

31.  Emil Boc ne reamineşte pentru ce strângem cureaua - pentru trecerea la euro în 2015: "Pentru că vin de la o întâlnire cu guvernatorul şi alţi membri ai comitetului pentru zona euro, pot spune că România menţine anul 2015 drept ţintă pentru aderarea la zona euro. În această privinţă, România se mişcă în direcţia corectă privind deficitul, nivelul datoriei publice şi, de asemenea, nivelul inflaţiei respectă criteriile de aderare în 2015 la zona euro".
- Până la urmă tot vom plăti pagubele băncilor străine: Banca Naţională urmează să definitiveze şi să aprobe reglementările privind funcţionarea unui nou tip de instituţie financiară pe piaţa locală - aşa-numita "bridge bank" - bancă- punte - care să poată prelua rapid spre administrare bănci comerciale care intră în dificultate.
- Lui Sebastian Vlădescu îi plac riscurile. Cele asumate la nivel naţional: "Cred că zona euro ar trebui să se extindă automat la orice stat membru, cu toate riscurile legate de acest proces, dar cred că această extindere a euro ar accelera integrarea statelor europene, pentru că ea ar trebui să presupună la momentul extinderii politici fiscale şi bugetare comune, care sunt absolut necesare pe lângă cele monetare, pentru a avea o monedă funcţională".
- Uniunea Europeană va impune o taxă de poluare pentru centralele de apartament, a anunţat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a spus că măsura va intra în vigoare "în 2013 sau în 2015".
- Martin Schulz, preşedintele grupului socialist din Parlamentul European, crede că statul naţional "şi-a trăit traiul".

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: