10 mai 2011

Străinii primesc subvenţii pentru 150.000 de ha de teren agricol nelucrat în România (Curentul)



Firme din străinătate deţin în România peste 150.000 de hectare de teren agricol pe care nu le lucrează, dar pentru care primesc subvenţii de la statul român, afirmă Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme InterAgro.
„Ar fi foarte bine venită legea taxării celor care nu îşi lucrează terenurile şi ar duce la o concentrare a terenurilor agricole. Atât timp cât tu, statul român, îi dai subvenţie pentru teren nelucrat, ai voie să îl taxezi. Dacă ne uităm la francezi, statul a mers până la a lua înapoi aceste terenuri nelucrate. Franţa are o astfel de lege, este în vigoare şi a avut efecte pozitive, şi ar trebui s-o aibă şi România“, a spus Niculae. El a adăugat că România a ajuns în situaţia de a exporta subvenţii, pentru că foarte mulţi italieni, germani, austrieci, unguri au cumpărat terenuri şi primesc pentru ele sprijin de la stat, fără să le fi lucrat vreodată.
„Şi atunci, dacă el nu produce nimic din acel pământ, nu produce niciun venit pentru România, nu este normal să-l sancţionezi măcar la nivelul subvenţiei? Foarte mulţi străini au dat mai nimic pe teren, până într-o mie de euro pe hectar, au primit subvenţie în fiecare an pe hectarul ăsta şi practic şi-a amortizat costul de achiziţie. Ei au cumpărat terenul strict pentru acest sprijin de la stat, ştiind că avem o lacună legislativă în România şi că vor lua subvenţii. Ei sunt practic rentieri în România fără să muncească nimic“, a afirmat omul de afaceri.
Niculae estimează că sunt peste 150.000 de hectare de teren agricol în proprietatea unor străini care nu le lucrează.
„Ştiu că în ultimul timp numai finlandezi şi danezi au cumpărat în România peste 30.000 de hectare de pământ, mai ales în Ardeal“, a mai spus el.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a declarat recent că subvenţia pentru terenul agricol era de 67 de euro pe hectar, iar acum a ajuns la 176 de euro, pentru ca în anul 2014 să se ridice la 210-214 euro pe hectar. Rădulescu a mai spus că Ministerul Agriculturii are pregătit pachetul legislativ pentru amendarea proprietarilor care nu lucrează terenurile agricole, însă decizia va fi luată la nivel politic.

http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011051058098/Economic-financiar/Niculae-Strainii-primesc-subventii-pentru-150000-de-ha-de-teren-agricol-nelucrat-in-Romania.html

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Daca s-a ajuns pana aici, nu stiu cum mai pot fi intorsi inapoi !
Situatia este albastra rau de tot

Anonim spunea...

Statul român n-are decît să desfiinţeze subvenţia dacă nu-i convine (de fapt toate subvenţiile, de orice fel, ar trebui desfiinţate), dar a pune o taxă suplimentară pe pămîntul nelucrat înseamnă o încălcare a dreptului de proprietate.
Adică statul se consideră îndreptăţit să spună oamenilor ce să facă cu proprietăţile lor. Mai era valabilă chestia asta în comunism. Acum scopul este obligarea oamenilor să-şi vîndă proprietăţile la preţ de nimic, în beneficiul grupurilor financiare multinaţionale (şi a unor bogătaşi români, de felul acestui Ioan Niculae).
Deranjează românii care au pămînt în proprietatea lor şi a 2-a chestie care deranjează şi se vor ocupa şi de ea ceva mai tîrziu, sînt românii care au casa lor şi nu stau în chirie, cum e moda în Apus. Deja au început măriri la impozitele pe proprietate şi tot mai multe glasuri se aud că nu-s dom'le impozitele astea la nivelul din Apus.
Interesant cum coexistă, la aceeaşi oameni politici, discursuri despre statul umflat care apasă cetăţeanul cu ideea de creştere a diferitelor impozite.

Riddick spunea...

@Crystal Clear: Cică Tabără "susţine echipa Boc". Îl ţineam de bun, dar se pare că este vorba despre un simulant. De urmărit în continuare.

@Marius Mioc: Total de acord. Au nevoie de oameni cu rate, "integraţi în piaţă".

La nivel macro (state/regiuni), se foloseşte termenul The 'Non-Integrating Gap':

http://riddickro.blogspot.com/2011/03/hidden-agenda-behind-unrest-in-north.html

Crystal Clear spunea...

L-am vazut pe Tabara la televizor in campanie cu Boc si mi-am zis ca umbla sa-si pastreze scaunul.....

Riddick spunea...

Om vedea ce şi cum.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: