06 ianuarie 2011

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen – manipulată politic de Germania (Curentul)



Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, zona de liberă circulaţie în Europa, a fost amânată, a anunţat la Budapesta ministrul maghiar de interne Sandor Pinter, citat de agenţia germană de ştiri dpa.
Oficialul maghiar, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia UE, a declarat că ambele ţări mai au de îndeplinit “o serie de condiţionalităţi”, astfel că o aderare la termenul fixat este imposibilă în prezent. Ştirea, furnizată de o agentie serioasă de presă a dat ieri frisoane şi la Bucuresti şi la Sofia, intrucât vorbea despre o decizie deja luată, si nu despre o simplă solicitare , aşa cum au făcut până acum Franţa şi Germania printr-o scrisoare adresată Comisiei Europene.

"România şi Bulgaria au o mulţime de lucruri de făcut", a spus oficialul maghiar, citat de aceeaşi agenţie.

Aceste condiţii ar urma să fie fixate până în iunie, drept care aderarea celor două ţări ar putea avea loc cel mai devreme în luna octombrie, a adăugat Pinter. Ministrul ungar a declarat că ţara sa va continua să susţină problema aderării la Schengen în timpul preşedinţiei UE, spunând că "candidaturile (n.red. României şi Bulgariei) se află pe agenda noastră".

Amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este, de-acum, o “chestiune tranşată”, a confirmat pentru dpa şi un oficial al UE.

Presa de limba germană a scris ca, în ultima perioadă, aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen a provocat controverse în interiorul Uniunii Europene. Germania şi Franţa au ameninţat că se vor opune aderării celor două ţări din Europa de Est, guvernele de la Berlin si Paris exprimându-şi îngrijorarea faţă de problemele de securitate internă din cadrul Uniunii.

În plus, autorităţile germane şi franceze au solicitat celor din România şi Bulgaria să-şi intensifice eforturile în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Declaraţia ministrului de interne ungar este cu atât mai ciudată cu cât colegul său de cabinet, ministrul ungar de externe Janos Martonyi, a declarat, chiar  miercuri, la Budapesta, că sprijină aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în martie 2011.

În contextul criticilor din partea Franţei şi Germaniei la adresa celor două ţări, potrivit cărora acestea nu ar fi pe deplin pregătite să intre în spaţiul Schengen, şeful diplomaţiei ungare a spus că trebuie să se acţioneze cu realism, transmite agenţia APA.

"Trebuie să fim realişti în ceea ce priveşte punerea în practică a obiectivului nostru de extindere cât mai repede posibil a spaţiului Schengen cu Bulgaria şi România", a spus Martonyi.

El a subliniat că Ungaria, în calitate de preşedinte în exerciţiu al UE, este conştientă de îngrijorarea exprimată de Germania şi Franţa, dar a aratat că România şi Bulgaria ar trebui să se alăture zonei Schengen în luna martie, aşa cum s-a convenit iniţial. În acest context, declaraţia citată de presa germană,  în contradicţie totală cu poziţia ministrului de externe de la Budapesta, confirmă , încă o dată, pozitiile extrem de tranşante ale Germaniei şi Franţei pe acest subiect si folosirea oricăror resurse de către acestea pentru îndeplinirea obiectivelor.

Korodi: Declaraţiile ministrului ungar, redate greşit

Despre joaca de-a declaraţiile a vorbit ieri si preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, care a declarat, pentru MEDIAFAX, că afirmaţiile ministrului ungar de Interne au fost "redate greşit", precizând că partea ungară s-a angajat să susţină intrarea României în Schengen la termenul stabilit, în martie 2011.

"Ministrul maghiar de Interne a dat o declaraţie presei şi, întrebat ce se va întâmpla cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen, a prezentat mai multe variante. Ministrul maghiar nu a spus, în niciun caz, că România şi Bulgaria nu vor adera, ci a prezentat mai multe scenarii", a spus Korodi.

El a adăugat că declaraţiile oficialului ungar s-au referit la aderarea României şi Bulgariei în funcţie de concluziile viitorului raport legat de condiţionalităţile pe Schengen.

Korodi a mai declarat că oficialii de la Budapesta i-au confirmat, în discuţii purtate ieri dimineaţă, interesul Ungariei pentru sprijinirea României şi Bulgariei în aderarea la spaţiul Schengen în martie 2011.

Ce a declarat in realitate ministrul ungar de interne

Pentru ca s-a speculat foarte mult pe marginea unei declaraţii a ministrului ungar de interne, declaraţie care nu a apărut în presa maghiară, e foarte important să vedem ce a declarat în realitate ministrul Sandor Pinter la întrebarea unui ziarist privind perespectivele aderării Romaniei si Bulgariei la spaţiul Schengen , având în vedere poziţiile recent exprimate de Franţa şi Germania. „ S-au depus multe eforturi, atât în România, cât şi în
Bulgaria, în intersul aderării la Spaţiul Schengen. S-au pregătit foarte mult în acest sens; au alcătuit sisteme, au fost pregătiţi profesional, în această direcţie colegii din poliţie, grănicerii, pentru a putea îndeplini sarcinile ce derivă din aderarea la Schengen. Cunoaştem punctul de vedere franco-german, dar există o succesiune de paşi, stabilită deja, pe care trebuie să o parcurgem.

Specialiştii şi-au terminat munca; specialiştii au dat o primă citire concluziilor lor, iar la sfârşitul lunii ianuarie îşi vor face cunoscută concluzia finală. Abia atunci, în lumina acestei concluzii, va trebui să parcurgem pasul următor şi să dezbatem, în faţa Consiliului, potrivit acestei concluzii, în legătură cu ce ar mai avea de făcut România şi Bulgaria pentru a putea adera la Spaţiul Schengen. Procedura, în acest sens, este foarte clară: sunt 100% necesare părerea şi votul tuturor statelor din Spaţiul Schengen pentru extinderea acestuia prin aderarea unor noi state. Dacă această unanimitate nu  poate fi atinsă, în mod natural, aderarea celor două state nu se va produce.

Consider că, cel mai târziu până în luna iunie, trebuie să adoptăm o asemenea  declaraţie politică din care să rezulte ce sarcini mai trebuie îndeplinite de cele două ţări, care sunt termenele, pentru a putea modifica opinia Franţei şi Germaniei", a declarat ministrul ungar de interne citat de Hotnews.

Tutilescu: Nu putea fi decisă amânarea aderării la Schengen, aceasta se discută doar în Consiliul JAI

La scurt timp după informaţiile aparute în presa germană, şeful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că nu putea fi luată o decizie privind amânarea aderării României la Schengen, pentru că aceasta trebuie să parcurgă anumite etape, iar discuţia poate avea loc doar în Consiliul JAI, primul fiind în 20 ianuarie.

Marian Tutilescu a infirmat declaraţia făcută de ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, potrivit căreia aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu va avea loc în martie, cele două ţări putând fi integrate în spaţiul Schengen cel mai devreme în octombrie.

"Nu putea fi luată o astfel de decizie, pentru că aceasta nu se ia de către preşedinţia ungară a UE, ci se discută mai întâi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, iar primul Consiliu JAI din acest an va avea loc în 20 ianuarie, la Budapesta", a spus Marian Tutilescu.

El a subliniat că nici la Consiliul JAI din 20 ianuarie nu se ştie dacă se va discuta despre o eventuală amânare a datei aderării României la Schengen.

Tutilescu a mai spus că nu se poate pune problema unei decizii în acest sens, pentru că, după o eventuală propunere în Consiliul JAI, aceasta trebuie să fie supusă dezbaterii în Parlamentul European.

Baconschi: Nu există motive pentru demisia mea, MAE şi-a făcut temele pentru Schengen

La rândul său, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, ieri, că nu există motive să demisioneze din funcţie, având în vedere că MAE şi-a făcut temele pentru aderarea la spaţiul Schengen.

El a precizat că într-un Guvern şeful Cabinetului poate cere demisia unui ministru, dar că nu este cazul să fie cerută demisia sa.

Baconschi a susţinut că nu există motive pentru a demisiona din funcţie, întrucât în cadrul procesului de aderare la spaţiul Schengen toate ministerele de linie au avut stabilite obiective, iar MAE şi-a făcut temele.


10 comentarii :

TANO spunea...

degeaba sarim de cur in sus, si ne imaginam tot felul de scenete.Romania, nu merita sa fie in spatiul schengen.justitia este la pamant, europarlamentarii injura executorii judecatoresti si smulge chipiul politistilor.militienii isi arunca caschetele in fata cotroceniului, parlamentarii au dosare penale blocate-n parlament.granita cu r.moldova e bulevard.cu 1000 de euro treci tirul cu tigari fara probleme.in vest pe 5 euro treci ce vrei in masina personala

Riddick spunea...

De ce asociezi Schengen-ul cu justiţia , când criteriile Schengen sunt de alta natură ? Chiar te-ai molipsit de la propaganda franco-germana ?

TANO spunea...

poate-s molipsit.dar cu granita cu moldova stam foarte rau.nu prea este ofiter la ministerul de interne sa nu aiba treaba cu contrabanda aici la noi in botosani.in vest am fost de 3 ori pe cale terestra, pentru 5-10 euro nu am fost controlat niciodata, fie ca am fost cu autocarul sau cu masina mica. iar la chestia cu justitia insusi presedintele tarii a sarit la gatul ei

Crystal Clear spunea...

Cand citesc ce imprastie TANO pe bloguri incep sa ma gandesc ca episodul cu CV Tudor a fost pregatit in avans, intr-o perfecta colaborare liberalo-peremista pentru compromiterea Romaniei.
Iar povestea cu aruncatul caschetelor (care se repeta deja si pe care n-am vazut-o pana in septembrie la incercarea de "lovitura de stat")este si ea parte a scenariului KAGEBIST ,bine studiat de compromitere a autoritatii statului in Romania.
TANO , tu ne iei de prosti ?

TANO spunea...

crystal, nu ai inteles nimic.eu am aratat cateva secvente paranormale, petrecute-n romania.nu cred in conspiratii interne sau externe referitor la acest subiect.asa ca nu am cum sa le insinuiez eu

Riddick spunea...

@TANO: Se scrie corect Tano Carridi, nu "Cariddi" (lasă URL-ul aşa la blog, altfel trebuie să faci altul nou; mie-mi pare rău ca nu am pus la mine riddick-ro sau riddick_ro).

Sunt probleme, da' uite că ăia nu le-au invocat, au dus discuţia pe alte teme. În Gândul (de ieri) e un articol despre cum au trecut nişte ziarişti frontiera franceză fraudulos.

@ Crystal Clear: Easy, easy. For now...

Crystal Clear spunea...

OK, for now :)))))

Dar sa n-ajungem la :
"Somn usor naciune !"

Riddick spunea...

Hahaha, e tare de tot articolul:

"Noapte bună, năciune! Noapte bună, iubit bobor!"

http://riddickro.blogspot.com/2010/09/suna-cunoscut.html

TANO spunea...

stiu cum se scrie.am gresit atunci cand m-am chiniuit sa gasesc o adresa valabila.nu schimb nimic

Riddick spunea...

Şi eu am vrut "riddick" simplu, dar era luat deja:

http://riddick.blogspot.com/

Blog mort din... 2002

Pare un american cu origini poloneze... whatever...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: