05 octombrie 2010

Guvernare globală sau cooperare internaţională ?



Preşedintele Cehiei, Václav Klaus, a susţinut discursul cu titlul Guvernare globală sau cooperare internaţională ? la cea de-a opta Reuniune Asia-Europa, la Bruxelles, pe 4 octombrie 2010:



 

Domnule Preşedinte, domnilor preşedinţi, prim-miniştri, dragi colegi,

Este o adevărată plăcere să fiu aici cu dumneavoastră, toţi. Eu cred în importanţa şi productivitatea unui dialog şi sper că acest forum foarte special şi de rang înalt va face ca un astfel de dialog să fie posibil.

Mă voi concentra pe una dintre problemele ridicate în Declaraţia Preşedintelui pregătită de organizatorii summit-ului. Punctul de vedere al majorităţii de acum (sau poate chiar gândirea convenţională) este că recenta criză economică a fost un eşec al pieţelor şi poate fi "rezolvată" şi evitată în viitor prin utilizarea mai puţin a pieţelor şi mai mult a guvernelor. Acest punct de vedere este, de obicei, pus în legătură cu sugestia că, datorită globalizării, ceea ce înseamnă internaţionalizarea activităţilor umane, avem nevoie de guvernare globală, ceea ce înseamnă a spune, implicit, că cooperarea internaţională nu este un mecanism suficient pentru a face faţă problemelor internaţionale. Consider că este necesar de a contesta ambele puncte de vedere.

Datoria publică în creştere din multe ţări, ca urmare a unor politici fiscale iresponsabile, de manipulare a politicii monetare într-o încercare de a prelungi în mod artificial perioada de creştere, subvenţionarea iraţională a cererii în sectorul imobiliar, precum şi greşelile de reglementare a pieţei financiare la nivel naţional au contribuit substanţial la recenta criză. Să nu ne amăgim că ciclurile de afaceri şi consecinţele lor pot fi împiedicate printr-o reglementare mai extinsă sau de către un guvern care vizează guvernarea globală a economiei mondiale.

Reglementările guvernamentale sunt mai mult o problemă, decât o soluţie. Nouă ar trebui să ne fie mai frică de unele dintre măsurile puse în aplicare, decât de recenta criză în sine. În declaraţia pe care urmează să o adoptăm la acest summit, cuvântul "guvernare" este mai proeminent decât cuvântul "piaţă". Acest lucru este îngrijorător, deoarece credinţa în atotputernicia guvernului este în mod evident depăşită, greşită, inevitabil nedemocratică şi discriminatorie, şi - mai presus de toate - este condamnată să eşueze.

Titlul acestui panel "O mai eficientă guvernare financiară şi economică mondială", sugerează că guvernarea ar trebui să fie globală. Ea vine de la prezumţia că această criză a fost globală, ceea ce, totuşi, nu este adevarat. Aceasta a avut loc în multe ţări, dar nu a fost la nivel mondial. Ea a început într-o parte a lumii, şi a fost transferată spre alte ţări şi regiuni. De asemenea, consecinţele acesteia pentru multe ţări care participă la acest summit au fost destul de diferite. Prin urmare, este logic că ambiţiile de a veni cu o soluţie globală la această criză sunt conceptual greşite.

Ştiu că a devenit politically correct şi aparent progresist să se  gândească în termeni de probleme globale, soluţii globale şi guvernanţă mondială. Ca un rezultat al acestora, aproape neobservat, atât omul ca o entitate individuală liberă şi dominantă, cât şi ţările individuale ca blocuri constitutive de bază ale structurii lumii, au fost înlocuite ca şi cadru relevant de referinţă, de gândirea în termenii: lume, pământ şi planetă. Nu cred că aceasta este o abordare corectă şi productivă.

Internaţionalizarea în curs, şi, fără îndoială, de neoprit, a activităţilor umane, nu cere soluţii centraliste. Să acceptăm ca pe o realitate faptul că ţările reprezentate la acest forum sunt diferite, că au tradiţii diferite şi scări de valori diferite, niveluri de venituri şi de dezvoltare diferite. Să depunem eforturi pentru a elimina barierele în calea comerţului, care încă există între ţările europene şi asiatice. Să-l facem mai uşor pentru ţările în curs de dezvoltare, pentru a intra pe pieţele din ţările dezvoltate. Fiecare ţară să se concentreze pe reducerea datoriilor sale publice şi pe crearea condiţiilor pentru un comerţ liber. Să acceptăm că reglementările nu fac economiile mai deschise şi mai echitabile.

Václav Klaus, discursul de la cea de-a 8-a Reuniune Asia-Europa, Bruxelles, 04 octombrie 2010

http://www.klaus.cz/clanky/2688

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

In cateva cuvinte a spus totul:
scurt, cuprinzator si la obiect !

"Internaţionalizarea în curs şi fără îndoială, de neoprit, a activităţilor umane, nu cere soluţii centraliste."

Vaclav Klaus are foarte mult bun simt si logica intot ceea ce spune si impune respect.
Modul in care gandeste este cu siguranta un exemplu demn de urmat pentru noi

Riddick spunea...

Sunt curios care va fi textul final al declaraţiei.

Daca şi Rusia şi China aprobă "guvernarea", e cam nasol.

Crystal Clear spunea...

Intleg ca China vrea sa "ajute" Grecia...
Peste tot s-au inmultit reclamele "verzi"

Am calatorit cu avionul.Imediat se sime tema eco-verde si globalizarea in revistele din avion ( Tarom are cate 2 reviste la fiecare 2 luni).
Carpat Air- a devenit si el verde-tocmai am vazut o reclama

Este o ofensiva globalista extraordinara..


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: