20 iulie 2014

Un incident (in)oportunÎncă un indiciu că de pe urma incidentului cu doborârea avionului Malaysia Airlines nu beneficiază Rusia. Cum se dau limbricii Soros-UE singuri de gol ... "Deontologii"... 

Deschide.md :

Belkovski: Planurile lui Putin au explodat împreună cu Boeing-ul


Putin e furios, iar la Kremlin e panică

Într-un interviu în exclusivitate pentru „Gordon.ua”, politologul, sociologul și publicistul rus Stanislav Belkovski a povestit de ce prăbuşirea  Boeing-ului malaezian l-a înfuriat pe Vladimir Putin, cum președintele rus îşi justifică politicile sale și la ce să ne așteptăm de la Putin pe viitor.


Putin a fost extrem de enervat pe sancțiunile impuse de SUA, deoarece considera că a făcut tot posibilul ca să le evite


- Dle Belkovski, mulți cred că tragedia aviatică din cerul Donbasului poate deveni un punct de cotitură în continuarea operațiunilor militare din estul Ucrainei. Cum ați caracteriza situația, după această tragedie?

Din câte îmi dau seama, Vladimir Putin se pregătea să trimită trupe în regiunile Donețk și Lugansk din Ucrainei, sau cel puțin să efectuete raiduri selectivă pe teritoriul Ucrainei la sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august. Motivul ar fi fost o decizie UE privind noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ieri Putin a fost extrem de enervat pe sancțiunile impuse de SUA, deoarece considera că a făcut tot posibilul ca să le evite: nu a introdus trupe și oficial nu a sancţionat operaţiuni militare în Ucraina. Dar uită că americanii au mers la introducerea sancţiunilor, astfel lui Putin nu-i rămânea decât să aștepte reacția Uniunii Europene, care a promis la sfârșitul lunii iulie să ia o poziţie oficială, fie să se alăture sancţiunilor SUA, fie nu. Deoarece proabilitatea ca UE să meargă mână în mână cu americanii era foarte mare, Putin, ca un politician care în această situaţie concretă nu avea nimic de pierdut, ar fi sancţionat operaţiuni militare - nu neapărat în formă de invazie, ci, eventual, prin raiduri selective deja legale şi formalizate, de data aceasta de pe teritoriul rus. Altfel spus, ar fi pus în aplicare misiunea de menținere a păcii, cum este numită în Kremlin. Dar tragedia de ieri i-a stricat toate planurile. Nu întâmplător noaptea trecută, acuzând Ucraina de producerea accidentului aviatic, Vladimir Putin era extrem de furios.

- Cum aţi definit că Putin era furios?

- După faţă, după retorică - totul demonstra că Putin „mustea” de emoţii negative. Cu toate acestea, el nu a spus că Ucraina a doborât avionul, deoarece ştia prea bine că aceasta era fapta teroriştilor pro-ruşi, dar care au eneficiat de ajutorul militar al Rusiei şi de carte blanche-ul primit de la aceasta pentru utilizarea forţei

Ca urmare, planurile lui Putin cu privire la Ucraina au explodat împreună cu Boeing-ul, deoarece acum el nu mai poate avea o imagine bună în ochii comunității internaționale. Ar fi o prostie să spui că ai acționat în interesul şi pentru protecţia populației ruse, or pentru aceasta nu trebuia să dobori avionul. Prin urmare, Putin este furios, iar în Kremlin domnește panica.Putin nu urzeşte planuri de cucerire - acest lucru este un nonsens, el vrea doar să se protejeze viaţa şi demnitatea- De unde o astfel de concluzie?

- Deoarece există diferite versiuni ale incidentului, până la cea mai absurdă din ele - cum că s-a încercat doborârea avionului lui Putin. Nu aş fi surprins să aud că însuşi Strelkov a încercat să doboare avionul lui Putin, pentru a-i lua locul şi a deveni preşedintele Rusiei. Cu alte cuvinte, ei ştiu prea bine ce s-a întâmplat, dar încă nu au putut îmbrăca nici un concept propagandistic pe această tragedie. Nu întâmplător RIA „Novosti”, agenția de știri de stat, al cărui şef este notoriul Dmitri Kiselev, toată ziua a difuzat informații despre  faptul că dulăii lui Srelkov nu dispun de complexul „Buk”, iar dacă aceştia totuşi îl au în dotare, insurgenţii nu ar fi putut manevra cu el, din cauza complexităţii procesului. Naivii nu realizează că prin aceasta toată atenţia se îndreaptă spre armata rusă, care rămâne unica capabilă să asiste insurgenţii sau chiar să doboare avionul. Mașina de propagandă rusă e în confuzie completă, confuzie confirmată şi de reacţiile lui Putin.

- Cum, în opinia dumneavoastră, va evolua situația în continuare?

- Mi-e teamă că previziunile sunt nefavorabile, pentru că, așa cum am spus în repetate rânduri, Putin este o persoană foarte impulsivă. Sarcina sa principală este de a-şi proteja viaţa şi demnitatea. El nu urzeşte planuri de cucerire, acest lucru este un nonsens. Tot ce face Putin este să apere un teritoriu geografic, economic și psihologic moștenit de la Boris Elțîn. Eu sunt sigur că el a anexat Crimeea doar din frica de a nu puierde bazele militare de acolo, iar flota rusă să nu fie înlocuită cu forţele NATO

Cu toate acestea, Putin tot are dubii și el îşi justifică politica doar prin faptul că protejează Rusia de la dezintegrare. Atât timp cât aceasta îi stă în putinţă personal, securitatea personală a devenit o idee națională în Rusia: Cât timp Putin e în viață - totul este bine, de îndată ce se întâmplă ceva cu Putin - Rusia se va prăbuși. Cum altfel, dacă pe de o parte, Rusia este „torpedată” de americani care, în imaginaţia lui, urăsc Rusia? Și nici măcar nu contează faptul că americanii nu au aşa un obiectiv, or ei au avut o astfel de şansă în anii 90 ai secolului trecut, când să pui la respect Rusia ar fi fost mult mai ușor. Pe de altă parte sunt problemele interne ale Rusiei - naționalismul rus, caucazieni, separatismul din Siberia și din Orientul Îndepărtat. Se crede că toate acestea le ţine în frâu numai Putin. Anume aşa se consolidează ideea că existența sa fizică este garantul supraviețuirii Rusiei. Prin urmare, în cazul în care toată lumea va da vina pe Putin pentru distrugerea Boeing-ului malaiezian, el nu-şi va cere scuze. Dimpotrivă, va lua unele măsuri dure din cauza cărora va crește escaladarea conflictului. În conformitate cu prognoza mea vârful de escaladare a conflictului ucraineană ar trebui să cadă în luna august.În prezent Putin este susținut de 85% din populaţia rusă, în cazul începerii unui război, ratingul său va creşte până la 90%


- Putem vorbi despre începutul unui nou război?

- Ordinea mondială într-adevăr este amenințată. În prezent Putin este susținut de 85% din populaţia rusă, în cazul începerii unui război, ratingul său va creşte până la 90%, ceea ce pentru mine, ca cetăţean rus este foarte dificil, pentru că eu rămân în minoritate de 10 la sută, vulnerabilă în faţa majorităţii.

Dar noi trebuie să înțelegem că Putin este popular nu numai în Rusia, ci, de asemenea, în multe țări ale lumii. În primul rând vorbim despre America Latină care nu are resursele necesare pentru a-l ajuta financiar, dar din punct de vedere moral și psihologic îl susțin necondiționat. Şi în Europa, şi în SUA există oameni care cred că ordinea mondială existentă și-a epuizat potenţialul şi că e bine să existe un lider puternic, care i-ar putea şifona mecla Americii.

- Și nu există nici o speranţă?

- Numai în Dumnezeu, deoarece într-un univers raţional, o maimuţă cu o grenadă este întotdeauna mai puternică decât omul civilizat, marja de manevră a maimuţei este mult mai largă: ce o persoană cultă nu şi-ar putea permite, pentru maimuţă asta ar fi un fleac.


3 comentarii :

Riddick spunea...


În locul lui Putin interveneam încă cu Ianukovici în funcţie, pe vremea Euromaidanului, puneam un guvern militar la Kiev.

Dacă se mai câcâie mult, pierde.

Anonim spunea...

Perfect !

Riddick spunea...


Ce-i "perfect" ?


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Traian Băsescu, 2011: "Am făcut o trecere în revistă legată de problemele Uniunii Europene şi eu am susţinut nevoia unei mult mai puternice integrări şi nu mă jenez să reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei. Mai mult, am subliniat faptul că nu avem timp de tergiversări şi calendarul unor decizii importante trebuie să fie foarte strâns".

Traian Băsescu, 2011: "Clasa politică este incorectă în Europa de la căderea comunismului, de 20 de ani. Oamenii politici europeni nu au ştiut când să se oprească şi şi-au îndatorat statele pentru a creşte pensiile, salariile, programele sociale. Soluţia în momentul de faţă în Europa este o integrare - Statele Unite ale Europei. Nu poţi să faci politică fiscală când politicile fiecărui stat sunt diferite".

Traian Băsescu, 2011: "Din păcate, întârzierea nu va folosi nimănui. Nu putem lăsa această misiune următoarei generaţii de politicieni. Trebuie să avem curaj s-o facem acum şi să începem să vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai să vorbim. Trebuie să le proiectăm şi să avem forţa politică, fiecare la noi acasă, să convingem cetăţenii că aceasta este soluţia".

Postări populare (nu P.P.E. !):