22 mai 2014

Viktor Orbán: "Decizia scandaloasă a Strasbourgului"Discursul lui Viktor Orbán de la Körmend, din 20 mai 2014, în care face referire la scandalul deciziei CEDO (care cere Ungariei să renunţe la pedeapsa cu închisoarea pe viaţă fără eliberare condiţionată pentru infracţiunile foarte grave):


Mai întâi de toate, permiteți-mi să vă doresc tuturor o zi bună şi să vă mulţumesc tuturor pentru că aţi iniţiat dintr-o dată această mică întâlnire. În lumea modernă aceasta se numește flashmob, este folosită mai ales de protestatari. Se convoacă reciproc atunci când ceva doare.

Situația de acum arată la fel şi pentru mine și vreau să vă vorbesc despre aceste alegeri care vor fi duminică, dar mai înainte despre faptul că există ceva care ne răneşte și ne revoltă, și despre care aș dori să spun câteva cuvinte la început. Acest lucru este legat de alegerile europene. Aţi auzit, probabil, ieri, sau în ziua în care la Strasbourg a fost dată decizia prin care Ungaria nu mai poate aplica sentințe cu închisoarea pe viață fără posibilitatea de eliberare condiţionată. Eu personal cred că acesta este un ultraj, și este o dovadă în plus că la Bruxelles și Strasbourg, în Uniunea Europeană, interesele infractorilor par să fie plasate înaintea celor ale victimelor nevinovate. Este inacceptabil ! Acesta este un motiv pentru care oamenilor nu le place Europa de astăzi, nici Bruxellesul, nici Curtea Europeană de Justiție. Deci, în numele guvernului ungar, o resping în termenii cei mai fermi, iar noi trebuie să protejăm instituția numită închisoarea pe viață, fiind mijlocul cel mai eficace de a descuraja criminalitatea.

Înainte de a vorbi despre alegerile de duminică, aș dori să vă mulțumesc în primul rând pentru susţinerea atât de puternică pe care ne-aţi acordat-o, sau, dacă preferați, pentru sprijinul reciproc în alegerile parlamentare. Doar câteva săptămâni au trecut, şi încă nu ar s-ar putea spune că este complet încheiată, această mare realizare comună. La urma urmei, lumea a mai văzut guverne alese a doua oară, deși aș adăuga că, în contextul crizei economice actuale, aceasta este o raritate în Europa. Nu era deloc un guvern care ar fi putut să-și păstreze sprijinul poporului, credința sa, încrederea sa. În Ungaria, am reușit. Nu numai guvernul, deși nu strică să ai la îndemână un guvern bun, ci, de fapt, comunitatea pe care am construit-o de la alegerile parlamentare din 2002, civică, creştină, o comunitate naţională.

Dar nu a fost ușor în cei patru ani. Nu numai pentru că ne-am angajat să facem lucruri mari, și să îmbunătăţim multe altele, și știți că dacă-ţi construieşti casa în timp ce o şi locuieşti poți fi sigur că nu este prea confortabil. În ciuda greutăţilor prin care am trecut, un parcurs care nu s-a mai văzut de zeci de ani în Europa, o criză economică gravă şi un şomaj în creştere. În aceste condiții, am reuşit să ne desfăşurăm munca noastră, să ne păstrăm încrederea dumneavoastră, iar tăria dumneavoastră spirituală de a nu alege să daţi glas mâniei, urii, nemulțumirii, şi, de asemenea, de a ne acorda votul, cred că acest lucru este un lucru fără precedent în Europa. Și faptul că am obţinut din nou o majoritate de două treimi după o alta tot de două treimi, spune totul. Deși aș adăuga că aici, la Körmend, nu a fost atât de dificil, având un un candidat excelent pe care l-aţi votat. Iată-l, ministrul de externe şi prietenul Zsolt [Németh], despre care nu trebuie să spun niciun un cuvânt, pentru că nu am eu alegeri, dar noi toți ne ridicăm pălăriile în fața lui, ca și cele 127 de localităţi din districtul electoral. 127 de localităţi trebuie acum să se pronunţe, și să-şi păstreze încrederea dată. Aceasta este o sarcină dificilă. Poate doar eu să fi avut mai multe localităţi în circumscripţie. Dar este un număr foarte mare, și, de asemenea, vreau să-l felicit și să vă felicit, de asemenea, că aţi reușit să faceţi acest remarcabil post de radio al comunităţii. Respectul și aprecierea nu trebuie să fie exprimate doar față de primar. Domnul primar Bebes, prietenul nostru, are totuşi dificultăţi pentru că deși cifrele arată bine, și ne-am obişnuit să câştigăm la Körmend, ştim cu toții că nu este atât de ușor. Mereu ne-am unit şi am colaborat împreună, cu rezultatul că primarului i-a fost mereu reacordată încrederea, şi a fost o muncă serioasă, așa că felicitări pentru dumneavoastră, domnule consilier, domnule primar, că aţi fost în stare să conduceţi acest oraș, Körmend, și să vă păstraţi încrederea acordată. Păstrați-l pe bunul Dumnezeu în tot ceea ce faceţi, vor fi în curând alegerile municipale.

Și vă pot spune acum câteva cuvinte - dacă îmi permiteți - despre alegerile pentru Parlamentul European. Trebuie să spun că acestea nu sunt cele mai bune atunci când vine vorba despre selecție. Este mai bine atunci când suntem încrezători, văd peste tot prin țară că deja le-am câștigat dinainte, că am tot participat la campanii, că avem voturi suficient de multe pentru a-i depăşi pe toţi adversarii şi pentru a-i sprijini bine pe cei cărora le acordăm încrederea noastră, așa că de ce ar trebui să luptăm din nou, neîncetat ? Văd că ai noștri consideră a fi o stare normală a omului aceea de a trăi în pace, nu într-o continuă luptă electorală, văd că oamenii preferă să fie aşa, și când le spun - sunteţi siguri că nu există minorități în Slovacia ? - îşi amintesc cum "slovacii le sparg geamurile". Deci, doresc aceste alegeri, toţi o vedem. Dar, Doamnelor și domnilor, acestea sunt nişte alegeri care vor avea efecte nu numai aici, în comunitatea noastră, dar, de asemenea, pentru aproape toți cetățenii din Ungaria. Ceea ce vreau să vă spun este că, în conformitate cu toate calculele, participarea va fi mai mică decât a fost cea de la alegerile parlamentare. Rezultă că victoria, rezultatul final, este determinat de cei ai cărui adepți ies în număr mai mare. Așa că trebuie să-i convingem pe proprii noştri suporteri, astfel încât este logic să optaţi să ieşiţi la vot duminică. De aceea am venit aici, astăzi, la Körmend, să vă dau câteva dintre argumente. Vreau să câștigaţi, și vă îndemn să le explicaţi şi altora argumentele pentru care ar trebui să meargă duminică la vot.

Mai întâi de toate, doamnelor și domnilor, este adevărat că avem un guvern național, iar treburile ungureşti din Ungaria, poporul ungar le va decide, atâta timp cât va exista modul nostru de guvernare în această țară. Asta e sigur. Dar acest lucru nu înseamnă că ne-am putea rupe de lumea în care trăim. Și Ungaria este un stat membru al Uniunii Europene, astfel încât putem hotărî în multe chestiuni, dar pentru multe va trebui să luptăm la Bruxelles, unde trebuie să fie acceptate, pentru că există atât de mulţi factori externi. Există bănci puternice, companii multinaționale puternice, birocrați puternici, care de obicei - aceasta este, probabil, o exagerare - nu resping ceea ce stabilim aici. Un mic exemplu: tocmai am vizitat aici o distilerie de palinka. Sper că nu se va interpreta. Pentru că aici e un exemplu mic, dar exemplu important . Ne-am decis când și cum dorim să rezolvăm această problemă în Ungaria. În cele din urmă, am decis că nu finaţarea birocraților ar trebui să fie pe primul loc, ci cei mai mulți oameni din mediul rural care cultivă pământul şi care cred că au dreptul să-i culeaga roadele. În comparație, Bruxellesul ne obligă acum să regândim totul, pentru că acolo nu s-a acceptat. Vom găsi o soluție. Menționez doar acest exemplu pentru dumneavoastră, pentru că simbolizează, întruchipează bine pentru noi toți, că nu este suficient să depășeşti un obstacol acasă, de multe ori după aceea, din nou, trebuie să depăşim acest obstacol şi la Bruxelles [accizele la palinka]. Și nu este indiferent acolo, în Parlament, ce fel de oameni, cu ce moduri de gândire, cu ce filozofie şi spiritualitate, cu ce instincte politice, reprezintă poporul din Ungaria. Pentru că dacă veţi trimite acolo pe cineva care nu va lupta pentru noi, nu va lupta pentru dreptate, care nu va susține interesele ungurilor, multe lucruri care acasă arată bine vor fi compromise prin deciziile de la Bruxelles. Depinde de ceea ce oamenii fac acolo. Prin urmare, îndemn cetățenii, simpatizanţii creștini și din tabăra națională, să facă la fel, și să vină la vot duminică, în acest week-end, având în vedere candidaţii Fidesz și ai Partidului Popular Creștin Democrat [KDNP]. Ei știu să ne reprezinte bine la Bruxelles.

De asemenea, mai am de spus câteva cuvinte privind importanţa de a şti bine pe cine pui X-ul. Pentru că nu este vorba doar de șansa de a crede că vor fi oameni din Ungaria demni de a fi trimişi la Bruxelles, care să sprijine familia, alocaţiile copiilor, economisirea, să apere terenurile din Ungaria - toate sunt întrebări deschise pentru care trebuie să luptăm la Bruxelles -, dar există, de asemenea, şi riscul de a trimite pe cine nu trebuie. Și noi ar trebui, cu siguranţă, să evitam aşa ceva. Există azi două tipuri de oameni la Bruxelles care pot aduce necazuri pe capul ungurilor.

Una dintre tendințe o reprezintă candidații care spun că ar trebui să fie create un fel de Statele Unite ale Europei. Acest lucru ar însemna expirarea perioadei de o mie de ani de stat ungar. Nu cred că, doar pentru a sprijini pe cineva spre a obţine ceva inexistent, aţi putea sacrifica pe altarul Statelor Unite ale Europei o mie de ani de statalitate ungară. Vrem să păstrăm Ungaria, limba noastră, cultura noastră, economia noastră, și dorim să decidem asupra aspectelor vieţii noastre. Vrem să decidem cum să ne organizăm și modul în care trăim în această țară. Prin urmare, cei care pledează în favoarea Statelor Unite ale Europei, nu sunt buni unguri, ei interpretează greșit interesele ungare, și astfel de forțe politice sunt periculoase pentru noi, majoritatea, şi ar trebui să le declarăm ca fiind extremiste, și nu ar trebui să primească niciun mandat în Parlamentul European, pentru că au de gând să lucreze împotriva noastră. Vor lucra împotriva națiunii ungare, doamnelor și domnilor ! Și există un alt pericol, cei care se aruncă cu capul în zid. Putem înțelege pasiunile, raţiunea fiind afectată în confruntările de la Bruxelles, dar acesta nu este un motiv de da deoparte bunul-simţ, a-ţi pierde calmul şi discernământul.

Dragi locuitori din Körmend ! Doamnelor și domnilor ! Dragi locuitori din Szombathely !

Dacă există cineva în această țară, care poate spune cum este să stai în faţa a tot felul de europarlamentari care ţipau de li se umflau vinele la gât, în faţa unora care nu știu ce este demnitatea națională, nu ştiu ce este respectul, nu știu că suntem o națiune europeană care cere dreptul de a fi tratată corect, care de nenumărate ori m-au insultat şi pe mine personal, şi ţara, deci, dacă există cineva care să poată vorbi despre aceasta și să şi știe ce spune, ce feţe dezagreabile sunt pe la Uniunea Europeană, este foarte probabil că eu aş fi acela. Cu toate acestea, cred că interesele ungare cer să rămânem în Uniunea Europeană. În campania electorală pentru alegerile parlamentare, de asemenea, am declarat că istoria ungară ne-a învățat că trebuie să ne așezăm la masa la care se decid chestiunile de importanţă mondială. Trebuie să ne așezam la masa unde se iau decizii care vor afecta apoi Ungaria. Așa cum se spune: dacă nu stai la masă, să nu fii surprins dacă te găseşti tu însuţi pe lista de meniu. Acest lucru ar trebui să fie evitat. A avut şi Ungaria o astfel de soartă, de asemenea, a fost tăiată felii atunci când a fost pe lista meniului. Citiţi capitolele din istoria noastră, așa că trebuie să fim acolo. Ieșirea din Uniunea Europeană, deși afectiv poate fi explicabilă, nu este de dorit a fi luată în considerare în niciun fel, ca program politic. Sunt unii care o susțin, dar şi aceştia sunt, de asemenea, periculoşi pentru unguri. Prin urmare, ei pot fi clasificaţi ca extremişti, și ar trebui să-i împiedicăm să aibă prea mulţi reprezentanţi la Bruxelles. Deci, cam asta ar fi, doamnelor și domnilor !

În cele din urmă, aș mai spune încă un lucru încurajator cu privire la alegerile pentru Parlamentului European, pentru că până în prezent am discutat doar despre Uniune. Dar dacă te uiți la oamenii care luptă, ei luptă la fel ca în alegerile din aprilie în care ne-am măsurat încă odată puterea noastră. O frumoasă victorie. O bună victorie. Victoria dublă este chiar mai bună. Acum, dacă avem posibilitatea, de ce să nu le mai administrăm încă o înfrângere, doamnelor și domnilor ? Prin urmare, vă invit să veniţi și să participaţi la aceste alegeri.

În cele din urmă, permiteți-mi încă o dată să vă mulțumesc că aţi perseverat alaturi de noi în ultimii patru ani. Îi mulţumesc primarului şi preşedintelui consiliului local pentru sprijinul din ultimii ani. Aș dori să vă mulțumesc tuturor şi fiecăruia în parte pentru bunele urări pe care mi le-aţi adresat, şi pe care vi le adresez la rândul meu, pentru strângerile de mână, pentru rugăciunile voastre pentru mine. Știu că mulți oameni ne-au ajutat în munca noastră. Vă mulțumesc foarte mult, asta ne-a permis să ne continuăm munca noastră, iar singurul lucru pe care-l mai spun, este îndemnul cu care vă chem în bătălia electorală: Hai, Ungaria, hai, unguri !


*      *      *
De văzut şi

Un comentariu :

Riddick spunea...

Aluzia cu geamurile sparte (ale ungurilor din Slovacia):

Mint üveges tótnak a hanyattesés

http://index.hu/velemeny/olvir/2009/09/16/mint_uveges_totnak_a_hanyatteses/


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Victor Ponta, 2012: "Mai multă autonomie, mai multă libertate, mai multă iniţiativă pentru Transilvania este în favoarea Transilvaniei şi a României. Oamenii au un spirit mai european aici şi nu trebuie să existe o rivalitate prost înţeleasă între Transilvania şi alte regiuni ale ţării. Sunt un adept convins al ideii de descentralizare şi de dezvoltare regională a Transilvaniei. Trebuie să facem acest lucru şi din punct de vedere politic. Sunt lucruri care definesc Transilvania şi care nu trebuie stricate de Guvernul central. Nu înţeleg de ce banii din taxele din Transilvania să vină în Bucureşti. Cred că dezvoltarea judeţelor din Transilvania se face mult mai bine de aici, decat de la Bucureşti".

Victor Ponta, 2013: "În niciun caz nu trăiesc vreo spaimă că ia cineva vreo bucată din România și o duce la Bruxelles, nu am asemenea spaime, dimpotrivă, eu unul nu doar că sunt pro-european dar cred că Europa are ca șansă să supraviețuiască integrându-se mai mult și fiind mai unită decât este acum. Nu știu, poate găsim o soluție - există și în Constituția actuală - ca atunci când e vorba de tratatele europene, cu două treimi, să nu mai treci prin toată procedura cu referendum, ci cu două treimi din Parlament să poți să faci modificări sau să adopți legi cu caracter constituțional. Cred cã aceastã variantă va acoperi orice modificare din următoarea perioadă la nivel european. Sunt unul dintre cei care cred în acel proiect - și sper să se realizeze pe parcursul vieții mele politice - al Statelor Unite ale Europei."

Victor Ponta, 2013 (interviu Deutsche Welle):
DW: Nu demult s-a desfăşurat în mediul public românesc o mică dispută pe tema ”Statelor Unite ale Europei”. USL a fost destul de reticent faţă de această formulă adoptată de preşedintele Traian Băsescu.
Victor Ponta: Eu nu.
Eu sunt total convins că, - sigur proiectul ideatic de State Unite ale Europei probabil că va mai necesita ceva timp, - dar eu sunt convins că acesta este proiectul pe care trebuie să-l susţină orice om politic cu viziune.
DW: Indiferent de costuri, indiferent de cedările de suveranitate?
Victor Ponta: Indiferent de cedările de suveranitate sau costuri. În cei 50-60 de ani de construcţie europeană, toate costurile sau cedările de suveranitate s-au dovedit mai mici decât beneficiile.

Postări populare (nu P.P.E. !):