29 martie 2014

Cartelul PPE-PES-ALDE


Zice c-a pus capăt austerităţii, pe care "a prins-o" în acordul convenit cu FMI, şi-n altele.



Conflictul PSD-PDL-PnL-PMP nu există, la "parlamentul european" şi în UE:

"Atât PPE, cât şi PES şi ALDE vor trebui să coopereze mai mult în PE pentru a putea să contracareze, totuşi, influenţa crescută a celor care sunt împotriva Europei, a euroscepticilor care vor fi în PE. Astea nu sunt concluziile mele, sunt concluziile analiştilor care urmăresc evoluţia tuturor acestor sondaje", a declarat Stolojan, la o dezbatere organizată de Institutul pentru Politici Publice, cu tema "Efectele câştigării alegerilor de către Social-democraţi sau Populari asupra viziunii de dezvoltare UE în următorii 5 ani, precum şi implicaţiile pentru România".

Şi europarlamentarul Cristian Preda a apreciat că ar fi bună o colaborare PPE-PES în cadrul Parlamentului European. "Mi se pare că perspectiva în care socialiştii sunt lăsaţi să domine o majoritate în PE cu altcineva decât cu popularii (...) este o perspectivă de catastrofă la nivel european. Şi în Luxemburg, o ţară foarte stabilă, serioasă, cu creştere, cu onorabilitate peste tot, e un dezastru tocmai pentru că (socialiştii - n.r.) au mers împotriva aceluiaşi Juncker, deşi acesta câştigase cele mai multe voturi", a declarat Cristian Preda, care va deschide lista PMP la europarlamentare. 

Paşcu consideră că o problemă o reprezentă "tendinţele de renaţionalizare" a unor politici comune, mai ales în ceea ce priveşte libera circulaţie. "Statele şi-au luat o serie de prerogative înapoi. Întrebarea mea este dacă va exista sau vreo posibilitate să le recuperăm şi să le punem din nou la comun (...) Experienţa spune că nu poţi să iei un os de la câine", a punctat Paşcu.

Europarlamentarul PDL Traian Răzvan Ungureanu nu crede că PES şi PPE vor avea scoruri apropiate la euroalegerile din mai, citând în acest sens un sondaj publicat vineri, potrivit căruia popularii ar lua 15 locuri în plus faţă de socialişti. În schimb, Ungureanu a fost de acord că "toate alegerile sunt locale" şi nu crede că în Franţa sau în Germania "se va discuta altceva". Totodată, el a explicat că problemele europene sunt teme de campanie în ţări precum Marea Britanie, Olanda sau Danemarca, state "care au ceva de împărţit cu Europa". Tema europeană va apărea şi în Romania, "dar nu impusă, ci când va apărea o burghezie puternică ce va avea ceva de împărţit cu Europa", a spus europarlamentarul democrat-liberal.

De altfel, şi Victor Boştinaru a precizat că PPE şi PES sunt "condamnate să lucreze împreună" în viitorul PE, pe agenda căruia se vor afla negocierile acordurilor cu SUA şi China. "Cooperarea PES-PPE este esenţială pentru ca proiectul european să rămână pe şine, dacă nu deraierea se poate întâmpla", a conchis Boştinaru.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: