14 februarie 2014

Viktor Orbán: "Ungaria este pregătită să-şi apere interesele împotriva oricui"



Discursul premierului ungar, Viktor Orbán, la şedinţa anuală de bilanţ de la ministerul de interne (Budapesta, 28 ianuarie 2014). Traducerea pasajelor semnificative.

 

"De asemenea, cred că este important, doamnelor și domnilor, faptul că inflația a dispărut, practic, chiar îmi amintesc cu greu, şi nu m-am născut ieri, când a fost rata inflației în jur de o jumătate de procent. De asemenea, eu simt că este important, iar acest lucru este legat de riscurile de siguranță publică, că drumul care ne îndepărtează de sărăcie în Ungaria este acum perceptibil, este vizibil, și este de fapt deschis. Am arătat clar, că această cale nu este pavată cu promisiuni goale sau cu bani daţi pe degeaba, ci cu muncă și cu reducerea tarifelor la utilităţile publice. Este pentru prima dată după mai multe decenii când aceste costuri au scăzut în Ungaria. Dacă le adăugați şi pe celelalte, veți vedea că prin reducerea tarifelor la utilităţile publice am reușit să le înapoiem oamenilor pensiile și salariile care le-au fost luate în anii anteriori."

"Personalul forțelor de poliție este format din bărbați și femei puternici și de neclintit, și nu trebuie să vă demonstrez, din moment ce ştiţi deja foarte bine acest lucru, că stima de sine începe prin a-ţi susţine propria poziţie; a-ţi susţine propria poziţie, atunci când trebuie să iei atitudine într-o dispută. Nu este doar cazul poliției și nu este adevărat numai în viața personală, dar este de asemenea adevărat în viața unei națiuni, și aș mai include, de asemenea, printre realizările noastre, faptul că astăzi Ungaria este pregătită să-şi apere interesele împotriva oricui. Spre deosebire de practicile anterioare, nu tresărim, indiferent despre cine ar fi vorba; nici la vocile ridicate ale companiilor multinaționale, nici la amenințările bancherilor, nici la previziunile negative ale cercurilor financiare, nici la degetele ridicate de birocrații de la Bruxelles. Suntem bucuroși să ne susținem argumentele împotriva tuturor; avem argumente valabile și puncte de vedere clare, şi ştiu din proprie experiență că atunci când există suficient curaj, Ungaria iese întotdeauna din astfel de dezbateri într-o poziție favorabilă, precum în ultimii ani. Acum, din nou, vedem că Bruxellesul a lansat un nou atac împotriva celei de-a treia faze a reducerilor taxelor la utilităţile publice, și vrea să ne anuleze dreptul de a reglementa prețul și costul utilităților publice din sfera noastră națională de autoritate, dar aceasta este din nou o dezbatere pe care avem speranțe mari de a o câștiga, așa cum am făcut de mai multe ori în ultimii ani."

"Înainte de 2010, Ungaria a avut la fel de mult spațiu de manevră cât un pacient de la psihiatrie într-o cămașă de forță. Această situație s-a schimbat. Gândiţi-vă doar la bugetul pe șapte ani realizat în negocierile cu Uniunea Europeană, pe care îl avem în fața noastră, sau la încetarea procedurii de deficit excesiv, sau la faptul că, de asemenea, ne-am întors, am revenit cu forțe importante, pe piețele din afara Europei. Aș dori să percepeţi aceste realizări ca fiind recompensele propriilor eforturi, personale."

"Atunci când se face evaluarea muncii dumneavoastră, este important să ne amintim punctul de plecare, ce stare de lucruri a fost aici, în Ungaria, în urmă cu patru ani. Nu aș dori să încep să vă citez cifre, ci doar să menționez un singur caz, însă unul care ne ajută să ne amintim esența epocii pre-2010. Și mă gândesc la acele înregistrări, care au fost făcute publice, care atestă faptul că fostul șef al Agenției Naționale de Securitate, care este ultima linie de apărare a ţării, s-a întâlnit și a vorbit cu șeful unei organizații criminale, și unul dintre subiectele care au apărut în cursul acestei reuniuni era extinderea puterii politice a guvernului de atunci, folosind metode ilegale. Eu cred că această poveste vorbește mai mult decât oricare alta despre starea de lucruri din acele zile și ne ajută la a ne explica, pentru că așa cum se spune, peștele începe să se împută de la cap, de ce infracţiunile au ieșit de sub control în Ungaria, între 2002 și 2010, de ce nu a existat siguranță publică și de ce atât de mulți unguri şi-au pierdut încrederea în propria lor forță de poliție. Acest caz, doamnelor și domnilor, de asemenea, arată cum a fost posibil să li se permită la tot felul de unități în uniformă, fondate în mod arbitrar, să hoinărească liber de-a lungul Ungariei. Poliția, în loc să le disperseze, le-a însoţit și uneori chiar a încurajat existența lor, sporind astfel și mai mult haosul și teama. Să fim sinceri: acei lideri politici, care au depus un jurământ că vor proteja legea și ordinea și poporul, au colaborat cu personajele din bandele infracţionale împotriva legii și a poporului."

"Aceasta este o trădare a uniformei, care ruinează tot ce este pozitiv în cadrul forțelor de poliție și altor organizații însărcinate cu menținerea ordinii. Vă rog să-mi permiteți să folosesc aceasta ca pe un punct de plecare pentru a indica cea mai importantă realizare a eforturilor dumneavoastră, aceea că, cu ajutorul dumneavoastră, statul de drept a fost restabilit în Ungaria începând din 2010. Fundalul conceptual pentru reorganizarea unei țări întregi este, desigur, furnizat de activitatea legislativă a Adunării Naționale, iar acest lucru a fost o realizare foarte mare a acestor ultimi ani. Tocmai am auzit că ar fi un număr record de legi și amendamente prin care am creat condițiile, aceste condiții, ca un stat guvernat de domnia legii să poată fi construit. Dar știți la fel de bine ca și mine că legiuitorii pot introduce reglementări minunate, și că sistemul de justiție poate da cele mai înţelepte dintre hotărâri, însă toate acestea sunt inutile dacă nu există nimeni care să pună în aplicare legislația adoptată. Pentru ca un stat guvernat de domnia legii să fie mai mult decât un slogan politic sau să nu rămână un fel de teorie politică, este necesar ca puterea executivă, și organul său cel mai important, Ministerul de Interne, să funcționeze în mod corespunzător. Fără un Minister de Interne bine organizat și eficient nu poate exista domnie a legii într-o democrație."


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Ştefan Vlaston, 2013: "Pentru România, Grecia, Spania, Portugalia, Italia, ţări cu un comportament economic iraţional, în care pomenile electorale sunt principalul mod de a câştiga alegerile, nu calitatea oamenilor, programelor şi proiectelor, este categoric util un jandarm european, care să evite ca ţări din UE să intre în capcana în care a intrat Grecia, ca urmare a acţiunilor unor conducători iresponsabili sau criminali de-a dreptul. Chiar evoluţia spre SUE, Statele Unite ale Europei, cu cedări de suveranitate, este benefică pentru România."

Ştefan Vlaston, 2015: "Toate astea s-au întâmplat pentru că n-au existat reguli clare şi pentru împrumuturi, şi pentru limita până la care merg suveranitatea şi independenţa economică. Este momentul adevărului. Avem nevoie de un nou proiect, un nou tratat, pentru constituirea Statelor Unite ale Europei (SUE). Cu reguli clare, cu avantaje clare pentru cei care aderă la proiect, cu responsabilităţi clare ale guvernelor, cu limitări de suveranitate pntru cei care aderă la Uniune. Fără independenţă economică, dacă independenţa înseamnă să iei bani împrumut, după care să nu-i mai restitui. Un guvern SUE unic, cu prerogative clar delimitate. Un buget al SUE comun, folosit după nevoi, de fiecare ţară, sub control SUE. Ponderea în instituţiile de control să fie dată de nivelul contribuţiei la bugetul comun, altfel ne întoarcem la evenimente precum cele de azi din Grecia."

Postări populare (nu P.P.E. !):