10 ianuarie 2014

Noua Republică întreabă: stat naţional sau uniune supranaţională europeană?Un comunicat al Partidului Noua Republică, având acest titlu. În sfârşit, un partid pune punctul pe i. Au mai existat voci asemănătoare, dar individuale. Chiar şi PRM vorbea favorabil despre "Europa unită".

Noua Republică cere tuturor forțelor politice din Romania să-și precizeze în termeni clari și fără urmă de echivoc poziția față de cea mai importantă miză politică a anului 2014: menținerea sau abandonarea statului național ca expresie a suveranității poporului român.

Nu alegerea lui Crin Antonescu, Mihai-Răzvan Ungureanu, Victor Ponta sau Cătălin Predoiu ca viitor președinte al României este miza politică a anului 2014. Adevărata alegere istorică pe care va trebui să o facem este nu aceea privindu-l pe ocupantul vremelnic al celei mai importante funcții în stat ci dacă noi, românii optăm să avem pe mai departe un stat național clădit pe fundamentul unității și suveranității poporului român sau dacă, dimpotrivă, suntem dispuși să renunțăm în favoarea unei uniuni politice supranaționale condusă de la Bruxelles.

Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar european pentru Justiție a cerut într-o comunicare oficială din data de 7 ianuarie accelerarea reformelor prin care Uniunea Europeană ar urma să fie transformată într-o uniune politică completă. Aceasta și-a exprimat opțiunea pentru o structură supranațională numită Statele Unite ale Europei în care Comisia Europeană ar funcționa pe post de guvern central iar Parlamentul European și un “Senat” al Statelor Membre ar avea rolul de camere reprezentative. 

Oficialul european a afirmat, de asemenea, că Uniunea Europeană se află la o răscruce iar 2014 va fi anul unei opțiuni extreme de importante pentru că, în funcție de modul în care vor vota la alegerile din Parlamentul European, cetățenii statelor din Uniunea Europeană vor decide cursul pe care țările lor vor merge mulți ani de acum încolo. 

Date fiind aceste declarații, Noua Republică cere imperios tuturor partidelor politice din România să ia atitudine față de scenariul transformării Uniunii Europene într-o uniune politică supranațională și să-și exprime deschis opțiunile în privința menținerii sau abandonării ordinii de drept actuale, conform căreia statul român este un stat național, suveran, independent, suveran și indivizibil (Art. 1 § 1) iar suveranitatea națională aparține poporului român (Art. 2 § 1). Credem că cetățenii României sunt perfect îndreptățiți să-i întrebe pe politicieni și să primească un răspuns clar din partea tuturor partidelor în privința cursului pe care ar trebui să-l urmăm ca stat și ca popor în următoarele decenii: vrem menținerea statului național sau renunțăm la suveranitatea națională în favoarea unei uniuni politice supranaționale?

Noua Republică este un partid de dreapta, afiliat la Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, care, alături de partidele din această grupare politică, militează pentru menținerea integrității suveranității statelor naționale, refuză federalizarea europeană și respinge proiectul Statelor Unite ale Europei. 

Nu putem decât să sperăm că măcar în acest ceas de răscruce istorică politicienii români vor dovedi o minimă onestitate față de cetățeni și vor avea curajul să-și exprime răspicat opțiunea: sunt pentru stat național suveran sau pentru o uniune supranațională europeană?

4 comentarii :

Riddick spunea...Livius Ţîrnea (preşedinte PRM Timiş), 2013: "PRM este pentru aderare necondiţionată (PRM fiind un partid eurooptimist, idealul nostru fiind «România Mare într-o Europă Unită») şi ca o părere personală, deşi sunt un naţionalist convins, aş prefera ca România să fie condusă de la Bruxelles, decât de USL sau PDL, adică trebuie întotdeauna să alegem răul mai mic.”

http://www.debanat.ro/2013/03/liderul-prm-timis-vrea-o-romanie-condusa-de-la-bruxelles/

Crystal Clear spunea...

S-a schimbat calimera , deci ?

Riddick spunea...


Când voi vedea o critică şi la EuroBăse din partea PNR, voi crede că e ceva 100% autentic.

Crystal Clear spunea...

:) :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Victor Ponta, 2012: "Mai multă autonomie, mai multă libertate, mai multă iniţiativă pentru Transilvania este în favoarea Transilvaniei şi a României. Oamenii au un spirit mai european aici şi nu trebuie să existe o rivalitate prost înţeleasă între Transilvania şi alte regiuni ale ţării. Sunt un adept convins al ideii de descentralizare şi de dezvoltare regională a Transilvaniei. Trebuie să facem acest lucru şi din punct de vedere politic. Sunt lucruri care definesc Transilvania şi care nu trebuie stricate de Guvernul central. Nu înţeleg de ce banii din taxele din Transilvania să vină în Bucureşti. Cred că dezvoltarea judeţelor din Transilvania se face mult mai bine de aici, decat de la Bucureşti".

Victor Ponta, 2013: "În niciun caz nu trăiesc vreo spaimă că ia cineva vreo bucată din România și o duce la Bruxelles, nu am asemenea spaime, dimpotrivă, eu unul nu doar că sunt pro-european dar cred că Europa are ca șansă să supraviețuiască integrându-se mai mult și fiind mai unită decât este acum. Nu știu, poate găsim o soluție - există și în Constituția actuală - ca atunci când e vorba de tratatele europene, cu două treimi, să nu mai treci prin toată procedura cu referendum, ci cu două treimi din Parlament să poți să faci modificări sau să adopți legi cu caracter constituțional. Cred cã aceastã variantă va acoperi orice modificare din următoarea perioadă la nivel european. Sunt unul dintre cei care cred în acel proiect - și sper să se realizeze pe parcursul vieții mele politice - al Statelor Unite ale Europei."

Victor Ponta, 2013 (interviu Deutsche Welle):
DW: Nu demult s-a desfăşurat în mediul public românesc o mică dispută pe tema ”Statelor Unite ale Europei”. USL a fost destul de reticent faţă de această formulă adoptată de preşedintele Traian Băsescu.
Victor Ponta: Eu nu.
Eu sunt total convins că, - sigur proiectul ideatic de State Unite ale Europei probabil că va mai necesita ceva timp, - dar eu sunt convins că acesta este proiectul pe care trebuie să-l susţină orice om politic cu viziune.
DW: Indiferent de costuri, indiferent de cedările de suveranitate?
Victor Ponta: Indiferent de cedările de suveranitate sau costuri. În cei 50-60 de ani de construcţie europeană, toate costurile sau cedările de suveranitate s-au dovedit mai mici decât beneficiile.

Postări populare (nu P.P.E. !):