31 ianuarie 2014

Edward Snowden şi Pavlik MorozovPetru Bogatu :

Un fost agent CIA, Frank Snapp, a publicat un articol în paginile ziarului Los Angeles Times în care demontează pretenţiile lui Edward Snowden de a se erija în apărător al interesului cetăţeanului împotriva practicilor abuzive ale NSA. Potrivit autorului, defectorul aciuat astăzi undeva pe teritoriul Rusiei sub scutul lui Putin nu-i decât un trădător ordinar, chit că vrea să treacă drept un luptător pentru libertatea informaţiilor personale.

Mai întâi trebuie spus că Snapp în anii 70 a criticat public CIA pentru unele încălcări ale legislaţiei. Tocmai de aceea el consideră că este în drept să-l judece pe colegul său evadat de la Agenţia de Securitate Naţională.

Deşi se dă drept un altruist, scrie Snapp, se poate lesne demonstra că Snowden este un sucit care a adus prejudicii tocmai societăţii deschise pe care pretinde că o protejează. Iată câteva motive care îl inculpă pe transfugul de la NSA.

1. Nu a încercat niciodată să discute în interiorul sistemului, aşa cum a făcut cândva Snapp, despre excesele NSA şi a decis din capul locului să spele rufele în public, încălcând astfel el însuşi legislaţia în vigoare.

2. A sustras informaţii secrete ce nu aveau nici în clin, nici în mânecă cu viaţa privată a cetăţenilor americani, dar vizau în schimb operaţiile externe ale NSA, aducând astfel atingere siguranţei naţionale a Statelor Unite.

3. A divulgat informaţii secrete care nu au nicio legătură cu amendamentul numărul 4 din Constituţia SUA şi dreptul omului la intimitate, dar deconspiră în schimb operaţiile speciale americane împotriva unor grupări extremiste, oferind elementelor criminale şansa să scape basma curată şi subminând astfel lupta contra terorismului.

4. A publicat informaţii secrete despre operaţiile americanilor împotriva unor ţinte ruse sau chineze, trădându-şi patria şi avantajând nişte puteri străine în detrimentul SUA.

5. Favorinzând Rusia şi China prin informaţiile divulgate, a prejudiciat valorile constituţionale americane care protejează informaţiile personale şi drepturile individuale, punându-se astfel în serviciul unor regimuri autoritariste precum cele de la Moscova sau Pekin, care scuipă şi pe amendamentul numărul 4, şi pe toate libertăţile cetăţeneşti luate laolaltă.

Edward Snowden, laureat al Premiului Nobel? Haideţi să fim serioşi. Ar fi o profanare penibilă. Atunci să i se acorde şi lui Pavlik Morozov Premiul Nobel pentru pace, de ce nu?

4 comentarii :

Riddick spunea...

Cazul Pavel ("Pavlik") Morozov

[...] Deşănţata propagandă oficială, precum şi cei implicaţi în mişcarea pionierească au ajutat la îndoctrinarea tinerilor sovietici să ia exemplul lui Pavel Morozov, alintat Pavlik, un băiat de 13 ani, care, în 1932, şi-a turnat propriul său tată, Trofim, ce era "kulak" (chiabur). Imediat, Trofim Morozov a fost arestat şi condamnat la zece ani de detenţie. Iată un fragment din mărturia fiului la proces: „Tatăl meu a făurit o adevărată contrarevoluţie.

Eu, ca pionier, am datoria să spun acest lucru. Tatăl meu nu este apărătorul intereselor lui Octombrie, ci lucrează pe toate căile ca chiaburii să scape; stă în toate de partea lor". Apoi, Pavel şi ceilalţi pionieri au fost antrenaţi să caute grânele oamenilor, raportând autorităţilor unde sunt ascunse. Pavlik şi fratele lui mai mic, Fedea, au fost ucişi într-o mlaştină din apropierea satului natal Gherasimovka, din Ural. Nici până azi nu se ştie cine au fost făptaşii...

La proces, au fost cinci acuzaţi de această crimă, printre care bunicul şi bunica lui Pavlik, condamnaţi apoi la moarte prin împuşcare. Îndată, la Gherasimovka a început colectivizarea. După aceasta, în organizaţia de pionieri se intra în numele lui Pavel Morozov, komsomoliştii îşi luau angajamente în numele lui, şi tot în numele lui se făceau chemări la întrecerea socialistă. E doar unul dintre tragicele cazuri de atunci. Cine doreşte să ne întoarcem la asemenea vremuri?

http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/cazul-pavel-morozov-193857.html

Riddick spunea...

Observ o ipocrizie, propagată mai ales de site-urile "şisto-dacilor": elogierea "luptătorului pentru libertate" Snowden, şi blamarea "trădătorului" Pacepa.

Anonim spunea...

Corecta observatie !
Asta demonstreaza starea de spirit a romanilor fata de cei care ii ajuta sau, dimpotriva, r le da la ficati celor mai mari democrati si capitalisti si miezul din dodoasca(citat din M. Badea) ai lumii(lor).
Deci nu e ipocrizie, este manifestarea unei stari de spirit !
Sa speram ca opiniile anti-licurici nu vor fi puse pe acelasi nivel(si aplicate masurile de retorsiune ''necesare'')cu criticile aduse , pe vremuri, maretei URSS, sau, atunci si acum, cu unele indoieli, intrebari etc. privind holocaustul.

Riddick spunea...

"Starea de spirit" a unora.

Pacepa a fost reabilitat de statul român, Snowden nu va fi niciodată reabilitat de statul federal american.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

László Tőkés, 2012 (la congresul PPE de la Bucureşti): "Consider că toată problematica minoritară, a regiunilor dezavantajate, locuite de minoritari ar trebui să fie cuprinsă în politica de coeziune a Europei unite şi prin aceasta să se încerce depăşirea crizei generale a Europei unite. Între cauzele crizei se numără şi moştenirea comunistă, care ne frământă şi astăzi. Noi considerăm că problema regiunilor este o problemă genuină europeană şi, totodată, una specifică românească. România supercentralizată nu va reuşi să iasă din criză, dacă nu se va face descentralizarea şi regionalizarea ţării. Partidul Popular Maghiar din Transilvania propune un astfel de program de descentralizare, de regionalizare, care va conduce la un sistem de federalism în România."

Postări populare (nu P.P.E. !):