24 noiembrie 2013

UE şi Administraţia Obama, complicii Iranului. Israelul denunţă "acordul".Adevărul:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu: „Pactul nuclear al Iranului este inacceptabil”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a protestat dur faţă de încheierea acordului între Iran şi puterile internaţionale, în cadrul reuniunii de duminică dimineaţa de la Geneva, spunând că este o „greşeală istorică” ce transformă lumea noastră într-un loc mai periculos de acum înainte.

Contrastând cu poziţia Statelor Unite ale Americii, ale cărui preşedinte Barack Obama a lăudat acordul drept o nouă cale spre dobândirea unei lumi mai sigure, Netanyahu a avertizat că lumea în care trăim a devenit mai periculoasă decât până acum. 

Este un acord prost, care oferă exact ceea ce voia Iranul, şi anume o ridicare semnificativă a sancţiunilor şi menţinerea unei părţi semnificative a programului său nuclear, se arată într-un comunicat emis de administraţia israeliană după câteva ore de la încheierea acordului istoric între marile puteri şi Iran. 

Acordul permite Iranului să continue să îmbogăţească uraniu, lasă pe loc centrifugele şi îi permite să producă materiale fisionabile pentru o armă nucleară, se mai arată în comunicat. La rândul său, ministrul israelian al Economiei Naftali Bennett a dat asigurări că Israelul nu are nicio obligaţie faţă de acordul de la Geneva şi că are dreptul să se apere.

Israelul nu este angajat prin acordul de la Geneva. Iranul ameninţă Israelul, iar Israelul are dreptul să se apere, a apreciat Bennett, liderul Căminului Evreiesc, un partid de extremă dreapta apropiat de grupurile de lobby ale coloniştilor. 

Acordul lasă intactă maşina nucleară iraniană şi ar putea permite Iranului să producă o bombă într-o perioadă de şase-şapte săptămâni. Israelul este pregătit pentru orice eventualitate, a declarat ministrul pentru postul militar de radio. 

Întrebat despre un eventual atac israelian împotriva Iranului, şeful diplomaţiei israeliene Avigdor Lieberman , s-a limitat să reafirme că „toate opţiunile sunt pe masă”. 

Responsabilitatea securităţii poporului evreu şi populaţiei israeliene reprezintă unica responsabilitate a Guvernului israelian. Orice decizie cu privire la acest subiect va fi adoptată în mod independent şi responsabil, a spus ministrul de Externe. 

Netanyahu a purtat în ultimii ani o campanie internaţională activă şi intensă, în special în Statele Unite, împotriva unui acord cu Iranul în cazul în care documentul nu prevede o oprire a activităţilor de îmbogăţire a uraniului în această ţară. El a lansat, în mai multe rânduri, ameninţări cu un atac militar israelian împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

*   *   *
De citit şi

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

P.S.D. Belgia, 2011: MANIFEST POLITIC PENTRU O EUROPĂ FEDERALĂ - O iniţiativă a Forumului Permanent al Societăţii Civile Europene
Forumul face apel la o idee de Uniune care este diferită de cea practicată de guvernele Statelor Membre. În special cu privire la Europa Mediteraneana şi de Est, Uniunea trebuie să mai vadă încă o dată (să revizuie) politicile de vecinătate. Trebuie sa creem noi legături cu “societatea civilă” care se „trezeşte” din ce în ce mai mult în ţările menţionate şi care speră în democratizarea instituţiilor. Deja prin 2006 Forumul sugera ca UE să co-fondeze, împreună cu ţările din jurul Mării Mediterane, Mării Negre şi Mării Caspice, o Alianţă a Celor Trei Mări, inspirată dealtfel şi din precedenta ECSC (Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului) şi de Procesul Helsinky. Luându-se în considerare insuficienţele Tratatului de la Lisabona, ar fi indicat să se revizuie fundamentele Uniunii, angajându-ne în dezbateri vaste în cadrul societăţii europene, în toate Statele Membre, pentru un Proces Constitutional European, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni cu privire la democraţie, nevoilor epocii în care trăim, pentru a putea face faţă crizei multiforme actuale şi rolului Uniunii Europene în lume. În acest cadru, Forumul a decis să lanseze o dezbatere asupra metodei şi o agendă, care vor sta la baza acestui proces constituţional.Forumul Permanent al Societatii Civile Europene este convins de necesitatea de a inventa, prin dezbatere democratică şi respectând persoanele şi culturile, O Nouă Formă de Federalism la nivel de continent, adaptată la diversitatea europeană şi consolidându-i unitatea.

Postări populare (nu P.P.E. !):