Pe măsură ce se apropie "inaugurarea" lui Trump, şobolănimea propagandei RO este tot mai plouată şi îşi ascunde tot mai greu ostilitatea faţă de el. Asta arată ceva foarte important: "centrul lor de comandă" nu este în zona guvernamentală SUA (acum, acolo "se întâmplă ceva").

14 noiembrie 2013

Ucraina - decizie (parţial) corectăUcraina nu-i un Azorică, precum Moldova, să-i ţii predici ba cu băţul, ba cu fleica. Când Ucrainei i se impun şantaje gen "aderarea la UE vs eliberarea infractoarei Timoşenko", era greu de anticipat un alt rezultat. UE se defineşte în mod oficial drept o uniune politică, Uniunea Vamală (cu Rusia), măcar formal, "ar fi altceva". Deşi...

r/NEWS:

Ucraina întoarce spatele Uniunii Europene şi se aruncă în braţele Uniunii Vamale create de Putin

Oficialităţile de la Kiev şi-au oficializat opţiunea pentru relaţia cu Rusia şi cu Uniunea Vamală Euro-Asiatică, în detrimentul asocierii la Uniunea Europeană. Decizia vine în ajunul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Liderii ucrainieni spun că asocierea la UE ar aduce ţării pierderi economice greu de compensat.

"Ucraina nu poate refuza să coopereze cu Rusia, pentru că nu există surse de compensare a pierderilor de pe urma unui astfel de pas. Vreau ca toată lumea în Ucraina să înțeleagă: nimeni nu ne-a oferit și nu ne va oferi despăgubiri pentru pierderea acestei piețe. Iar noi nu putem admite să se închidă întreprinderile, ca oamenii noștri să rămînă fără salarii și pensii. Se poate spune că acest lucru - întoarcerea spre Rusia - a fost ordinul dat autorităților de sectorul real al economiei. Industriașii și antreprenorii leagă direct soluționarea acestei probleme de posibilitatea de a combate tendințele negative”, a declarat premierul ucrainian Nicolai Azarov, joi seara, în cadrul şedinţei săptămânale de Guvern.

Şefului executivului ucrainian a ajuns la această concluzie împreună cu preşedintele ţării.

“Eu și președintele Viktor Ianukovici am avut discuții deloc ușoare cu antreprenorii și sindicatele cu privire la situația ce vizează comerțul cu Rusia. Autoritățile împărtășesc îngrijorarea profundă a industriașilor și sindicatelor privind posibila pierdere a locurilor de muncă”, a adăugat Nicolai Azarov.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a cerut Executivului să accelereze soluționarea problemelor vamale și tehnice cu Uniunea Vamală Euro-Asiatică.

Ianukovici a declarat că examinează deja, împreună cu oficialii europeni, posibilitatea de a amâna semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu UE pentru 2015.

Pe de altă parte, Parlamentul European a prelungit, miercuri, misiunea de monitorizare a Ucrainei până la sfârşitul summit-ului de la Vilnius din 28-29 noiembrie.

Printre solicitările Misiunii de monitorizare se numără și eliberarea din închisoare a fostului premier ucrainean, Iulia Timoșenko, pentru un tratament medical în străinătate. Practic, eliberarea lui Timoşenko era o condiţie impusă Ucrainei pentru semnarea Acordului de asociere la UE în cadrul summit-ului de la Vilnius. Însă, în contextul oficializării opţiunii pro-ruse a Kievului, o decizie de eliberare a fostului premier devine improbabilă.

„Misiunea a solicitat grațierea parțială a Iuliei Timoșenko, însă președintele Viktor Ianukovici a preferat o alternativă și anume adoptarea unei legi speciale care va permite deținuților să urmeze un tratament în străinătate, inclusiv Iuliei Timoșenko”, se arată în raportul misiunii UE de monitorizare a Ucrainei.

Pe 28-29 noiembrie se va desfăşura în capitala Lituaniei, Vilnius, summit-ul Parteneriatului Estic. Până la anunţul făcut joi de premierul Azarov, Ucraina era aşteptată să semneze, la summit, Acordul de Asociere şi Acordul Liber Schimb cu UE. De asemenea, Republica Moldova ar urma să parafeze aceste acorduri.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Pssst ! Fie vorba-ntre noi: nu există o majoritate electorală în Ucraina, care să fie pro-UE. ŞI TOATA LUMEA ŞTIE ASTA. Probabil schema ar fi necesitat în prealabil un guvern-marionetă al UE care să falsifice referendumul de aderare sau să nu-l mai convoace, să facă direct aderarea.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Teodor Baconschi, 2011: "România nu a ajuns târziu și din întâmplare în construcția Europei unite, ci a participat încă de la început, prin voci precum Gafencu și Ciorănescu, la gândirea acestui proiect.Totodată, îmi permit să evoc în acest ilustru sediu ideea federalismului european, concept creștin-democrat căzut în desuetudine. Consider că a reînvia astăzi ideea Statelor Unite ale Europei nu este lipsit de importanță, ba chiar de o anumită urgență. Asistăm cu toții nu doar la o criză de creștere sau la o reticenţă a lărgirii Uniunii (enlargement fatigue), ci la o adevărată criză a spiritului european. Criza actuală nu e pur economică sau financiară, ci e o criză a valorilor fondatoare, a viziunii și a identității europene. Mai mult ca oricând, trebuie să evităm riscul revenirii, pe fondul crizei, a discursurilor naționaliste, xenofobe, rasiste. Tentația închiderii în sine e mare. O Europă care se îndoiește de beneficiile euro sau ale spațiului Schengen este deja o Europă în devoluție. Tocmai fiindcă știm că alternativa la partidele populare riscă să fie partidele populiste, dorim să creăm în România o Mișcare Populară cu vocație majoritară, asemănătoare cu UMP în Franța sau PDL în Italia. Europa are nevoie să mențină în guvernele naționale partide populare capabile să răspundă întreitului imperativ al momentului: să reformeze în spiritul responsabilității, să se opună populismului crescând al stângii și al extremei drepte, și să continue construcția europeană. În fine, criza Europei nu are ca soluţie resurgența discursului naționalist și redescoperirea frontierelor, ci determinarea creștin-democraților, a tuturor guvernelor și partidelor afiliate PPE, de a continua până la capăt proiectul Statelor Unite ale Europei, oricât de extrem ar părea acest lucru."


Postări populare (nu P.P.E. !):