14 noiembrie 2013

Ucraina - decizie (parţial) corectăUcraina nu-i un Azorică, precum Moldova, să-i ţii predici ba cu băţul, ba cu fleica. Când Ucrainei i se impun şantaje gen "aderarea la UE vs eliberarea infractoarei Timoşenko", era greu de anticipat un alt rezultat. UE se defineşte în mod oficial drept o uniune politică, Uniunea Vamală (cu Rusia), măcar formal, "ar fi altceva". Deşi...

r/NEWS:

Ucraina întoarce spatele Uniunii Europene şi se aruncă în braţele Uniunii Vamale create de Putin

Oficialităţile de la Kiev şi-au oficializat opţiunea pentru relaţia cu Rusia şi cu Uniunea Vamală Euro-Asiatică, în detrimentul asocierii la Uniunea Europeană. Decizia vine în ajunul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Liderii ucrainieni spun că asocierea la UE ar aduce ţării pierderi economice greu de compensat.

"Ucraina nu poate refuza să coopereze cu Rusia, pentru că nu există surse de compensare a pierderilor de pe urma unui astfel de pas. Vreau ca toată lumea în Ucraina să înțeleagă: nimeni nu ne-a oferit și nu ne va oferi despăgubiri pentru pierderea acestei piețe. Iar noi nu putem admite să se închidă întreprinderile, ca oamenii noștri să rămînă fără salarii și pensii. Se poate spune că acest lucru - întoarcerea spre Rusia - a fost ordinul dat autorităților de sectorul real al economiei. Industriașii și antreprenorii leagă direct soluționarea acestei probleme de posibilitatea de a combate tendințele negative”, a declarat premierul ucrainian Nicolai Azarov, joi seara, în cadrul şedinţei săptămânale de Guvern.

Şefului executivului ucrainian a ajuns la această concluzie împreună cu preşedintele ţării.

“Eu și președintele Viktor Ianukovici am avut discuții deloc ușoare cu antreprenorii și sindicatele cu privire la situația ce vizează comerțul cu Rusia. Autoritățile împărtășesc îngrijorarea profundă a industriașilor și sindicatelor privind posibila pierdere a locurilor de muncă”, a adăugat Nicolai Azarov.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a cerut Executivului să accelereze soluționarea problemelor vamale și tehnice cu Uniunea Vamală Euro-Asiatică.

Ianukovici a declarat că examinează deja, împreună cu oficialii europeni, posibilitatea de a amâna semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu UE pentru 2015.

Pe de altă parte, Parlamentul European a prelungit, miercuri, misiunea de monitorizare a Ucrainei până la sfârşitul summit-ului de la Vilnius din 28-29 noiembrie.

Printre solicitările Misiunii de monitorizare se numără și eliberarea din închisoare a fostului premier ucrainean, Iulia Timoșenko, pentru un tratament medical în străinătate. Practic, eliberarea lui Timoşenko era o condiţie impusă Ucrainei pentru semnarea Acordului de asociere la UE în cadrul summit-ului de la Vilnius. Însă, în contextul oficializării opţiunii pro-ruse a Kievului, o decizie de eliberare a fostului premier devine improbabilă.

„Misiunea a solicitat grațierea parțială a Iuliei Timoșenko, însă președintele Viktor Ianukovici a preferat o alternativă și anume adoptarea unei legi speciale care va permite deținuților să urmeze un tratament în străinătate, inclusiv Iuliei Timoșenko”, se arată în raportul misiunii UE de monitorizare a Ucrainei.

Pe 28-29 noiembrie se va desfăşura în capitala Lituaniei, Vilnius, summit-ul Parteneriatului Estic. Până la anunţul făcut joi de premierul Azarov, Ucraina era aşteptată să semneze, la summit, Acordul de Asociere şi Acordul Liber Schimb cu UE. De asemenea, Republica Moldova ar urma să parafeze aceste acorduri.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Pssst ! Fie vorba-ntre noi: nu există o majoritate electorală în Ucraina, care să fie pro-UE. ŞI TOATA LUMEA ŞTIE ASTA. Probabil schema ar fi necesitat în prealabil un guvern-marionetă al UE care să falsifice referendumul de aderare sau să nu-l mai convoace, să facă direct aderarea.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

P.S.D. Belgia, 2011: MANIFEST POLITIC PENTRU O EUROPĂ FEDERALĂ - O iniţiativă a Forumului Permanent al Societăţii Civile Europene
Forumul face apel la o idee de Uniune care este diferită de cea practicată de guvernele Statelor Membre. În special cu privire la Europa Mediteraneana şi de Est, Uniunea trebuie să mai vadă încă o dată (să revizuie) politicile de vecinătate. Trebuie sa creem noi legături cu “societatea civilă” care se „trezeşte” din ce în ce mai mult în ţările menţionate şi care speră în democratizarea instituţiilor. Deja prin 2006 Forumul sugera ca UE să co-fondeze, împreună cu ţările din jurul Mării Mediterane, Mării Negre şi Mării Caspice, o Alianţă a Celor Trei Mări, inspirată dealtfel şi din precedenta ECSC (Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului) şi de Procesul Helsinky. Luându-se în considerare insuficienţele Tratatului de la Lisabona, ar fi indicat să se revizuie fundamentele Uniunii, angajându-ne în dezbateri vaste în cadrul societăţii europene, în toate Statele Membre, pentru un Proces Constitutional European, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni cu privire la democraţie, nevoilor epocii în care trăim, pentru a putea face faţă crizei multiforme actuale şi rolului Uniunii Europene în lume. În acest cadru, Forumul a decis să lanseze o dezbatere asupra metodei şi o agendă, care vor sta la baza acestui proces constituţional.Forumul Permanent al Societatii Civile Europene este convins de necesitatea de a inventa, prin dezbatere democratică şi respectând persoanele şi culturile, O Nouă Formă de Federalism la nivel de continent, adaptată la diversitatea europeană şi consolidându-i unitatea.

Postări populare (nu P.P.E. !):