28 noiembrie 2013

PDL disculpă USL: "Ba noi am fost mai tâmpiţi, da' acum recuperăm"În lipsă de idei proprii, obişnuit să se laude cu realizările altora, astă vară premierul Victor Ponta se lăuda că i-a convins pe reprezentanţii companiei 'China Nuclear Electric' să vină în România pentru discuţii legate de o eventuală preluare a pachetului majoritar în proiectul Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Afirmaţia şi minciuna. În primul rând, compania 'China Nuclear Electric' nu există. Ea se numeşte 'China General Nuclear Power Group' şi este fosta 'China Guangdong Nuclear Power Group'. În al doilea rând, premierul a uitat să menţioneze că această fostă 'Guandong' s-a arătat interesată de reactoarele 3 şi 4 încă din 2011. În 2011, se ajunsese chiar la un acord de confidenţialitate privind accesul companiei chineze la documentaţia proiectului privind construirea reactoarelor, iar în 2012 au cumpărat caietul de sarcini. Negocierile au fost tergiversate începând din primăvara lui 2012, motivul principal fiind faptul că investitorii chinezi aveau pretenţia să utilizeze propria tehnologie, nu cea canadiană (CANDU), agreată de autorităţile române. Apoi s-a prăvălit Uniunea Social Liberală peste ţară, ca azi să se laude Ponta cu ce au realizat alţii. Inclusiv acest summit este rodul negocierilor fostului premier PDL Mihai Răzvan Ungureanu, demis prin promisiuni mincinoase exact pe când se afla la Varşovia şi negocia termenii acestui summit. Deci, toate aceste proiecte au existat şi au fost discutate încă din anul 2008. Dar Ponta, sfătuit probabil de către purtătorul său de necuvânt Palada, încearcă să le lege de excursia lui făcută în vară în China. Astă vară actualul prim-ministru chinez era ocupat să devină prim-ministru, iar chinezilor nu le stă în fire să ia decizii în numai 6 luni.

Revenind la centrala de la Cernavodă, premierul Victor Ponta consideră acum că este normal să fie cedat pachetul majoritar în condiţiile în care investitorul vine şi cu finanţarea şi cu tehnologia de construcţie. Nu sunt de specialitate, dar am văzut suficiente dovezi ale tehnologiei chineze. Până acum 5 ani niciun automobil nu erau în stare să proiecteze. Este plină mass-media de exemple cu poduri din China care se prăbuşesc după câţiva ani, deci nu am de ce să fiu prea încrezător în tehnologia chineză la o centrală nucleară din ţara mea.

Comunicat de presă - Adrian Gurzău (PDL)

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Ovidiu Nahoi, 2016 (printre iniţiatorii unui apel, "Să ne salvăm Europa!"): "Trebuie să depăşim cadrul strict naţional şi să construim un soclu politic cu adevărat european care să poată înfrunta provocările mondializării, ale modernităţii şi o democraţie renovată printre altele şi prin alegerea directă a conducătorilor Uniunii. Europa este ţara noastră, nu poate exista viitor fără o uniune politică şi fără construcţia unui nucleu dur în jurul unui Stat Unic European. Suntem gata."

Postări populare (nu P.P.E. !):