23 noiembrie 2013

Huawei – compania acuzată de spionaj, furt şi mită, cu care Ponta încheie acorduriThe Epoch Times:

Guvernul României a aprobat miercuri un memorandum care prevede acordarea suportului necesar pentru extinderea activităţilor comerciale ale companiei Huawei, dar şi angajamentul Huawei pentru investiţii locale în viitor.

Activităţi comerciale, ok. Cum rămâne insă cu celelalte” activităţi?

Deşi Huawei este considerată una dintre companiile cu cel mai mare succes în telecomunicaţii, este şi extrem de controversată - fiind acuzată în numeroase rânduri de spionaj în favoarea Chinei.

Huawei este cea mai mare producătoare de echipamente de telecomunicaţii din China şi a fost fondată în 1988 de către un fost ofiţer de armată pe nume Ren Zhengfei.

Ren Zhengfei – cultul lui Mao, spălare ideologică şi spiritism
"Întrebarea care se conturează, având la dispoziţie toate aceste date, este în ce condiţii poate un guvern, chiar şi aşa măcinat de nereguli şi ilegalităţi ca cel al României, să semneze acorduri cu firme de o asemenea reputaţie, fără să afecteze şi mai mult imaginea internaţională a ţării, faţă de partenerii strategici?"
Puţine se ştiu despre Ren Zhengfei, însă un articol din The Economist vorbeşte despre educaţia ideologică pe care acestea a copiat-o de la dictatorul comunist Mao Tsedun.

Articole pe aceeaşi temă
10 ciudăţenii care pot fi achiziţionate doar în China
Chinezii fac noi presiuni în Marea Chinei de Est
Rusia: fierbătoare şi fiare de călcat made in China, care spionează
China - pastor creştin şi enoriaşi arestaţi de baroni comunişti locali
Ponta inaugurează o nouă oficină a spionajului chinez – la Bucureşti
Cel mai întunecat secret al Chinei
La începuturile companiei, inginerii trebuiau să cânte cântece revoluţionare. Chiar şi astăzi, scrie The Economist, noi angajaţi trebuie să urmeze un curs de şase luni, care conţine un stagiu de 2 săptămâni de îndoctrinare culturală, prin care cursanţii ar trebui să obţină o conexiune cu „spiritul de lup” care se spune că dă imbold companiei.

Huawei ţintă a scandalurilor - furt intelectual, spionaj şi mită

Înainte să penetreze pieţele occidentale, Huawei a declanşat campanii agresive de lobby, încercând să-şi facă o imagine de companie privată, separată de regimul chinez, care produce echipamente de încredere, la preţuri rezonabile.

Cu toate acestea odată ajunsă pe pieţele străine, scandalurile s-au ţinut scai de Huawei, care a fost implicată în scandaluri privind furtul intelectual, spionajul şi mită pentru a avansa pe pieţele internaţionale.

Cisco acuză de furt de software, manuale de utilizare, etc. inclusiv bug-urile

Primul scandal masiv care a implicat Huawei s-a produs în 2003, în urma acuzaţiilor de furt intelectual aduse de Cisco.

Cisco, gigantul american cu ajutorul căruia Partidul Comunist a creat Marele Firewall prin care îşi spionează proprii dizidenţi şi astăzi (conform jurnalistului de investigaţie Ethan Gutmann), a acuzat compania chineză cu sediul în Shenzhen de “copiere şi însuşire a software-ului IOS al Cisco, inclusiv codul sursă”. Cisco mai susţinea că Huawei a copiat chiar documentaţia produselor sale, precum şi alte materiale care erau protejate de copyright.

Printre alte acuzaţii Cisco susţinea că bucăţi ale codului sursă al IOS au ajuns în sistemele de operare ale routerelor Quidway produse de chinezi, care nu s-au obosit să schimbe practic mai nimic din sistemul original, în afară de logo-ul de pe cutie. Compania americană a declarat că produsele Quidway includeau bucăţi de text, nume de fişiere şi chiar problemele de software – care s-ar fi găsit în cinci patente Cisco.

Un an mai târziu Cisco şi Huawei au ajuns la o înţelegere în afara tribunalului, astfel că nu vom şti niciodată care ar fi fost verdictul în procesul intentat de Cisco.

Fost director CIA/NSA îndemnat să sprijine Huawei, acuză compania de spionaj

În iulie 2013, un fost director al CIA şi NSA, a reiterat şi detaliat într-un interviu acordat Australian Financial Review că firma chineză Huawei reprezintă un risc pentru securitatea naţională a SUA, deoarece spionează pentru China.

“În urmă cu doi sau trei ani Huawei încerca să stabilească o prezenţă destul de masivă aici în SUA” a declarat Hayden. “Mai mult, ei încercau să facă oameni ca mine – ca fost director al CIA şi NSA – să le sprijine prezenţa în SUA”.

Hayden a concluzionat că este inacceptabil ca această companie să construiască vreo bază a comunicaţiilor în SUA. Fostul director al CIA a mai adăugat „ca profesionist în domeniul informaţiilor, sunt uimit de caracterul extensiv, sofisticarea şi persistenţa campaniilor de spionaj duse de chinezi în Occident”.

Mita pentru contracte

În vara lui 2012, Huawei, împreună cu ZTE, un alt producător de echipamente de telecomunicaţii, au fost implicate într-un scandal cu mită în Algeria, în urma căruia au primit interdicţie de a lua parte la licitaţii pentru doi ani. În acest scandal un angajat Huawei şi doi de la ZTE au mituit un fost director al companiei Algeria Telecom, Mohamed Bukhari, cu 10 milioane de dolari.

Scandalurile amintite mai sus nu sunt singurele. A mai existat un scandal cu Fujitsu în 2004, SUA a interzis un acord cu 3Com prin 2006, în 2011 Huawei a primit interdicţii de a construi reţele guvernamentale în SUA, iar în 2012, Australia a refuzat să permită companiei să vândă echipamente pentru Reţeaua Naţională Australiană.

Întrebarea care se conturează, având la dispoziţie toate aceste date, este în ce condiţii poate un guvern, chiar şi aşa măcinat de nereguli şi ilegalităţi ca cel al României, să semneze acorduri cu firme de o asemenea reputaţie, fără să afecteze şi mai mult imaginea internaţională a ţării, faţă de partenerii strategici?

Iar dacă pe nimeni numai interesează un lucru atât de important, ce urmează?

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Traian Băsescu, 2011: "Am făcut o trecere în revistă legată de problemele Uniunii Europene şi eu am susţinut nevoia unei mult mai puternice integrări şi nu mă jenez să reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei. Mai mult, am subliniat faptul că nu avem timp de tergiversări şi calendarul unor decizii importante trebuie să fie foarte strâns".

Traian Băsescu, 2011: "Clasa politică este incorectă în Europa de la căderea comunismului, de 20 de ani. Oamenii politici europeni nu au ştiut când să se oprească şi şi-au îndatorat statele pentru a creşte pensiile, salariile, programele sociale. Soluţia în momentul de faţă în Europa este o integrare - Statele Unite ale Europei. Nu poţi să faci politică fiscală când politicile fiecărui stat sunt diferite".

Traian Băsescu, 2011: "Din păcate, întârzierea nu va folosi nimănui. Nu putem lăsa această misiune următoarei generaţii de politicieni. Trebuie să avem curaj s-o facem acum şi să începem să vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai să vorbim. Trebuie să le proiectăm şi să avem forţa politică, fiecare la noi acasă, să convingem cetăţenii că aceasta este soluţia".

Postări populare (nu P.P.E. !):