02 noiembrie 2013

De ce se omoară între ei pe Dreapta ?


Şi Forţa Civică şi Mişcarea Populară aveau un câmp liber pe care să construiască şi un electorat mare de atras. Au eşuat să devină forţe cu adevărat pentru că n-au ştiut să fie altceva. Deşi doldora de intelectuali, ambele au dovedit o uriaşă lipsă intelectuală în a închega şi comunica ceva solid. Au făcut nu un program pentru dreapta, ci pentru elita dreptei. Au uitat că de dreapta poate fi şi micul agricultor care-şi vinde legumele, chiar şi muncitorii sau pensionarii, pe care ei îi consideră "alocaţi" din start PSD.
Ziare.com:

"Vorbesc de unitatea dreptei, cu parere de rau o spun, ipocrit, unii care pana mai ieri, alataieri se straduiau sa franjureze si sa destrame partidul asta. Noi suntem iertatori.

Ii dorim pe toti, impreuna, si va garantez ca vom fi impreuna (...) Ne unim cu unul care a stat in casa mea pana azi si cand a vrut sa-mi ia nevasta, l-am prins si l-am dat afara si tot eu sunt de vina?". Declaratia ii apartine lui Vasile Blaga. Teoretic, liderul Opozitiei. Referirea era la "oamenii lui Basescu", tot in opozitie si ei.

Ea vine dupa alte serii de atacuri intre PDL si "fratii mai mici", mult mai mici de la Forta Civica si Miscarea Populara. Bine, PDL are si un altfel de frate, caruia nu-i poti spune mai mic si, ca sa fim sinceri, nici macar frate, Traian Basescu, cel care a si pornit seria, printr-un croseu in falca lui Predoiu, prezidentiabilul democrat-liberalilor.

De ce se bat intre ei? In primul rand, din orgoliu. Un Vasile Blaga umilit si pus la colt atatia ani de Traian Basescu cu greu poate sa se impace cu incercarile presedintelui de a ramane "jupan" peste PDL sau cu loviturile acestuia. Iar un Traian Basescu care, practic, i-a creat ca lideri politici importanti pe toti, absolut toti cei care il reneaga acum, nu poate uita nici el umilinta de a fi dat la o parte.

In al doilea rand, e vorba de sansa politica. De putere. Pentru ca daca se rupe USL, si candidatul partidului lui Basescu, oricum s-ar numi acesta, si candidatul PDL, risca sa nu intre in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Cum candidatul PSD n-ar avea cum sa rateze calificarea in finala, ei pot spera doar la o prabusire a lui Antonescu.

Ratezi turul al doilea, ba chiar cu un scor rusinos, s-ar putea sa insemne o palma pentru tine daca ai candidat, sau pentru principalul tau sustinator, fie ca se numeste Vasile Blaga, fie ca se numeste Traian Basescu.

Desigur, cea mai logica solutie, mai ales daca se rupe USL, ar fi un candidat comun PDL plus partidul (partidele) basesciene. Lupta e tocmai aici - al cui sa fie? Al lui Basescu (MRU sau altcineva) sau al lui Blaga (Predoiu). Daca ai lui Basescu merg atat de prost inainte si la europarlamentare, aproape sigur vor fi siliti sa mearga pe mana candidatului PDL.

Oricum, la ora asta PDL castiga. Asta desi ar fi trebuit sa fie exact invers. Si Forta Civica si Miscarea Populara aveau un camp liber pe care sa construiasca si un electorat mare de atras. Au esuat sa devina forte cu adevarat pentru ca n-au stiut sa fie altceva. Desi doldora de intelectuali, ambele au dovedit o uriasa lipsa intelectuala in a inchega si comunica ceva solid. Au facut nu un program pentru dreapta, ci pentru elita dreptei. Au uitat ca de dreapta poate fi si micul agricultor care-si vinde legumele, chiar si muncitorii sau pensionarii, pe care ei ii considera "alocati" din start PSD.

90% din subiectele despre care vorbesc oamenii astia sunt totale aiureli pentru omul simplu. Pe cine intereseaza ca nu-stiu-cine s-a aliat cu nu-stiu-care sau nu-stiu-ce definitie a statului de drept ori nu-stiu-ce lupte politice. Cui ii pasa de nu-stiu-ce declaratie spumoasa a vreunui presedinte, premier, senator despre altul, chiar daca face valuri pe televizoare? Pe cetateanul de rand il intereseaza sa aiba salarii, copiii sa invete in scoli bune, sa nu mai fie atat de multa mizerie, sa avem drumuri bune, sa nu fie tratat precum o vita in spitale, sa nu piarda zile la vreun ghiseu de stat, sa nu se mai fure de la stat in halul in care se fura, indiferent ca e la putere PSD, PDL, PNL, UDMR sau Partidul Spatial al Miraculoasei Renasteri Nationale.

Asta e ideea - cat timp PDL si micile sale copii ceva mai curate nu invata sa fie altceva, se vor razboi intre ei pe aceeasi mica, foarte mica bucata de placinta. De aia se omoara intre ei pe dreapta - pentru ca placinta e mica, ei sunt multi si flamanzi, iar spre alta placinta nu se pot gandi sa mearga.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Bogdan Chirieac, 2013: "Cu alte cuvinte, Germania a avut dreptate să considere România o țară neguvernabilă. Poate de aceea sunt necesare și Statele Unite ale Europei cu Berlinul pe post de Washington. Astfel, în sfârșit, și aceste teritorii însemnând România, Bulgaria, dar și Italia, Grecia, Ungaria, vor deveni guvernabile."

Postări populare (nu P.P.E. !):