05 noiembrie 2013

Batjocură. Monumentul Marii Uniri, made in China.Până la urmă, era ceva firesc ca guvernul Tăriceanu II ("USL avant la lettre") să atribuie comanda monumentului unui apropiat (de nu chiar membru) al PSD, sculptorului Florin Codre. Şi tot "firesc" era să se toarne monumentul în străinătate, din moment ce România s-a dezindustrializat (văd că "naţionaliştii" nu se indignează că s-a turnat în China, probabil ar fi sărit în sus dacă se realiza în Ungaria sau în Austria). Un atac identitar în genul acelora cu care USL ne-a obişnuit (vezi aici şi aici).

Codre este un abonat al contractelor din bani publici. A realizat sculptura ecvestră a lui Carol I, amplasată aproape de locul celei originale (care a fost demolată de comunişti), operă a sculptorului croat Ivan Meštrović. "Nu au fost bani suficienţi" pentru a se realiza o copie după mulajele originale, aşa că a venit tov. Codre şi l-a făcut pe Carol crăcănat, ca şi cum ar sta călare pe un butoi (trunchiul calului are, totuşi, o secţiune ovală). Nu are nicio scuză, că doar se pricepe la cai. S-a lipit iar, îi dă Oprescu bani să facă statuia lui Ferdinand. Putea fi, mai bine, un monument al Unirii, dar s-a preferat ceva mai util pentru Casa Duda.

Astfel, candidaţii propuşi de grupurile parlamentare care au primit aviz favorabil sunt Demeny Peter (UDMR), Adriana Popescu şi Vlad Păunescu (PDL), Octavian Mihail Sachelarie şi Florin Codre (PSD), Zoe Petre (PNL) şi Ruxandra Garofeanu (UNPR).
O lucrare de 9 milioane lei, plătită de Ministerul Culturii şi care ar fi trebuit să facă parte dintr-un monument din Arad, nu poate fi livrată din China, unde a fost realizată de un sculptor român, pentru că nu are cine să plătească transportul de 100.000 de euro, primarul cerând implicarea Ministerului Culturii. Monumentul Marii Uniri ar urma să fie amplasat pe un lac din centrul municipiului Arad, după demersuri care au fost iniţiate în urmă cu zece ani de Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad (ARMMUA).
În 2003, asociaţia a lansat un concurs naţional pentru realizarea unui monument tematic, la care au participat 13 artişti plastici. Juriul a declarat drept câştigător proiectul unui artist arădean, dar Ministerul Culturii şi Cultelor nu a fost de acord cu lucrarea acestuia şi a organizat un nou concurs, în 2007, care a fost câştigat de sculptorul Florin Codre.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, preşedintele ARMMUA, Aurel Ardelean, afirmă că a luat legătura, zilele trecute, cu acest sculptor pentru a-l întreba despre livrarea lucrării, fiind informat astfel că o piesă din ansamblul monumental a fost spartă în timpul manipulării într-un atelier din China, locul în care artistul a ales să producă piesele.

"Ne-a comunicat că în timpul manipulării unei piese din componenţa monumentului, aceasta s-a răsturnat şi s-a spart. Ni s-a spus că livrarea va fi întârziată pentru că piesa trebuie refăcută", a declarat Ardelean.

La rândul său, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, spune că monumentul ar fi trebuit livrat încă de anul trecut, însă atunci firma artistului a intrat în insolvenţă, iar din acest motiv nu s-a putut face livrarea monumentului la timp, anul trecut.

5 comentarii :

Riddick spunea...

Pariez de pe acum că papionagiii nu vor cere scoaterea lui Codre din Consiliul de conducere al ICR.

Riddick spunea...

Pesedistul Codre, lăudat de siteul eurobăsist Asociaţia 21 Decembrie 1989:

"Marele Sculptor Florin Codre, un prieten şi un admirator al Asociaţiei 21 Decembrie 1989"

http://www.asociatia21decembrie.ro/2011/04/cauza-dezastrului-e-ca-nu-avem-barbati-adevarati-sculptorul-florin-codre-este-artistul-care-l-a-readus%E2%80%9D-pe-carol-i-in-fata-palatului-regal/

Crystal Clear spunea...

Ce mare "industrializare" îţi trebuie ca să torni o statuie ?
Forme din silicon sau ghips şi beton

Mare scofală !
"Ingineria" financiară e scopul...

Riddick spunea...

Treaba a costat cam 2 milioane de euro, din care 5% transportul (100.000 de euro, aici se ştia clar valoarea, la proiect pot interveni modificări). Banditul a tocat banii şi a băgat firma în insolvenţă, dar se pare că lucrarea e gata.

Ar fi vorba de piese mari, de-aia vorbeam de (dez)industrializare.

Cuptoare mici, de făcut lingouri de metale neferoase pentru export, se găsesc destule.

Crystal Clear spunea...

E strigător la cer , revoltător !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Bogdan Chirieac, 2013: "Cu alte cuvinte, Germania a avut dreptate să considere România o țară neguvernabilă. Poate de aceea sunt necesare și Statele Unite ale Europei cu Berlinul pe post de Washington. Astfel, în sfârșit, și aceste teritorii însemnând România, Bulgaria, dar și Italia, Grecia, Ungaria, vor deveni guvernabile."

Postări populare (nu P.P.E. !):