05 noiembrie 2013

Batjocură. Monumentul Marii Uniri, made in China.Până la urmă, era ceva firesc ca guvernul Tăriceanu II ("USL avant la lettre") să atribuie comanda monumentului unui apropiat (de nu chiar membru) al PSD, sculptorului Florin Codre. Şi tot "firesc" era să se toarne monumentul în străinătate, din moment ce România s-a dezindustrializat (văd că "naţionaliştii" nu se indignează că s-a turnat în China, probabil ar fi sărit în sus dacă se realiza în Ungaria sau în Austria). Un atac identitar în genul acelora cu care USL ne-a obişnuit (vezi aici şi aici).

Codre este un abonat al contractelor din bani publici. A realizat sculptura ecvestră a lui Carol I, amplasată aproape de locul celei originale (care a fost demolată de comunişti), operă a sculptorului croat Ivan Meštrović. "Nu au fost bani suficienţi" pentru a se realiza o copie după mulajele originale, aşa că a venit tov. Codre şi l-a făcut pe Carol crăcănat, ca şi cum ar sta călare pe un butoi (trunchiul calului are, totuşi, o secţiune ovală). Nu are nicio scuză, că doar se pricepe la cai. S-a lipit iar, îi dă Oprescu bani să facă statuia lui Ferdinand. Putea fi, mai bine, un monument al Unirii, dar s-a preferat ceva mai util pentru Casa Duda.

Astfel, candidaţii propuşi de grupurile parlamentare care au primit aviz favorabil sunt Demeny Peter (UDMR), Adriana Popescu şi Vlad Păunescu (PDL), Octavian Mihail Sachelarie şi Florin Codre (PSD), Zoe Petre (PNL) şi Ruxandra Garofeanu (UNPR).
O lucrare de 9 milioane lei, plătită de Ministerul Culturii şi care ar fi trebuit să facă parte dintr-un monument din Arad, nu poate fi livrată din China, unde a fost realizată de un sculptor român, pentru că nu are cine să plătească transportul de 100.000 de euro, primarul cerând implicarea Ministerului Culturii. Monumentul Marii Uniri ar urma să fie amplasat pe un lac din centrul municipiului Arad, după demersuri care au fost iniţiate în urmă cu zece ani de Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad (ARMMUA).
În 2003, asociaţia a lansat un concurs naţional pentru realizarea unui monument tematic, la care au participat 13 artişti plastici. Juriul a declarat drept câştigător proiectul unui artist arădean, dar Ministerul Culturii şi Cultelor nu a fost de acord cu lucrarea acestuia şi a organizat un nou concurs, în 2007, care a fost câştigat de sculptorul Florin Codre.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, preşedintele ARMMUA, Aurel Ardelean, afirmă că a luat legătura, zilele trecute, cu acest sculptor pentru a-l întreba despre livrarea lucrării, fiind informat astfel că o piesă din ansamblul monumental a fost spartă în timpul manipulării într-un atelier din China, locul în care artistul a ales să producă piesele.

"Ne-a comunicat că în timpul manipulării unei piese din componenţa monumentului, aceasta s-a răsturnat şi s-a spart. Ni s-a spus că livrarea va fi întârziată pentru că piesa trebuie refăcută", a declarat Ardelean.

La rândul său, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, spune că monumentul ar fi trebuit livrat încă de anul trecut, însă atunci firma artistului a intrat în insolvenţă, iar din acest motiv nu s-a putut face livrarea monumentului la timp, anul trecut.

5 comentarii :

Riddick spunea...

Pariez de pe acum că papionagiii nu vor cere scoaterea lui Codre din Consiliul de conducere al ICR.

Riddick spunea...

Pesedistul Codre, lăudat de siteul eurobăsist Asociaţia 21 Decembrie 1989:

"Marele Sculptor Florin Codre, un prieten şi un admirator al Asociaţiei 21 Decembrie 1989"

http://www.asociatia21decembrie.ro/2011/04/cauza-dezastrului-e-ca-nu-avem-barbati-adevarati-sculptorul-florin-codre-este-artistul-care-l-a-readus%E2%80%9D-pe-carol-i-in-fata-palatului-regal/

Crystal Clear spunea...

Ce mare "industrializare" îţi trebuie ca să torni o statuie ?
Forme din silicon sau ghips şi beton

Mare scofală !
"Ingineria" financiară e scopul...

Riddick spunea...

Treaba a costat cam 2 milioane de euro, din care 5% transportul (100.000 de euro, aici se ştia clar valoarea, la proiect pot interveni modificări). Banditul a tocat banii şi a băgat firma în insolvenţă, dar se pare că lucrarea e gata.

Ar fi vorba de piese mari, de-aia vorbeam de (dez)industrializare.

Cuptoare mici, de făcut lingouri de metale neferoase pentru export, se găsesc destule.

Crystal Clear spunea...

E strigător la cer , revoltător !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

P.S.D. Belgia, 2011: MANIFEST POLITIC PENTRU O EUROPĂ FEDERALĂ - O iniţiativă a Forumului Permanent al Societăţii Civile Europene
Forumul face apel la o idee de Uniune care este diferită de cea practicată de guvernele Statelor Membre. În special cu privire la Europa Mediteraneana şi de Est, Uniunea trebuie să mai vadă încă o dată (să revizuie) politicile de vecinătate. Trebuie sa creem noi legături cu “societatea civilă” care se „trezeşte” din ce în ce mai mult în ţările menţionate şi care speră în democratizarea instituţiilor. Deja prin 2006 Forumul sugera ca UE să co-fondeze, împreună cu ţările din jurul Mării Mediterane, Mării Negre şi Mării Caspice, o Alianţă a Celor Trei Mări, inspirată dealtfel şi din precedenta ECSC (Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului) şi de Procesul Helsinky. Luându-se în considerare insuficienţele Tratatului de la Lisabona, ar fi indicat să se revizuie fundamentele Uniunii, angajându-ne în dezbateri vaste în cadrul societăţii europene, în toate Statele Membre, pentru un Proces Constitutional European, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni cu privire la democraţie, nevoilor epocii în care trăim, pentru a putea face faţă crizei multiforme actuale şi rolului Uniunii Europene în lume. În acest cadru, Forumul a decis să lanseze o dezbatere asupra metodei şi o agendă, care vor sta la baza acestui proces constituţional.Forumul Permanent al Societatii Civile Europene este convins de necesitatea de a inventa, prin dezbatere democratică şi respectând persoanele şi culturile, O Nouă Formă de Federalism la nivel de continent, adaptată la diversitatea europeană şi consolidându-i unitatea.

Postări populare (nu P.P.E. !):