05 iulie 2013

Lista (parţială !) a europarlamentarilor antiamericaniNu mă-ntind la poveşti - când îi iei partea lui Snowden, care trădează secrete de stat americane, nu poţi fi decât antiamerican. A ieşit la iveală o chestie similară din partea Franţei - doar nu credeţi că va fi vreo rezoluţie similară împotriva Franţei la parlamentul european ?!

PROPUNERE COMUNĂ DE REZOLUȚIE referitoare la programul de supraveghere al Agenției Naționale de Securitate a SUA, la organismele de supraveghere din diferitele state membre și la impactul acestora asupra vieții private a cetățenilor UE - textul integral (RO)

Lista de vot - pentru România, click pe All Member States, apoi pe Romania.
  • VOTURI "PENTRU"
- de la PDL/PPE: Elena Oana Antonescu, Sebastian Valentin Bodu, Elena Băsescu, Marian-Jean Marinescu, Iosif Matula, Rareş-Lucian Niculescu, Cristian Dan Preda, Theodor Dumitru Stolojan

- de la PnL/ALDE: Ramona Nicole Mănescu, Norica Nicolai, Renate Weber

- de la UDMR/PPE: Csaba Sogor, Laszlo Tokes

- de la independenţi: Dan Dumitru Zamfirescu (ex-PRM)
  • VOTURI "CONTRA":
- de la independenţi: Adrian Severin (ex-PSD/S&D)
  • ABŢINERI:
- de la PDL/PPE: Petru Constantin Luhan, Monica Luisa Macovei, Traian Ungureanu 

- de la PSD/S&D: Victor Boştinaru, Minodora Cliveti, Corina Creţu, George Sabin Cutaş, Vasilica Viorica Dăncilă, Ioan Enciu, Cătalin Sorin Ivan, Ioan Mircea Paşcu, Ciprian Claudiu Tănăsescu
  •  NU AU VOTAT :
- de la UDMR/PPE: Iuliu Winkler 

- de la PSD/S&D: Daciana Octavia Sârbu, Silvia-Adriana Ţicău

- de la PnL/ALDE: Adina-Ioana Vălean

- de la independenţi: Corneliu Vadim Tudor (PRM)

Nu au fost absenţi.

De la PSD/S&D, nici măcar un singur vot pentru, majoritatea s-au abţinut (9), iar restul (2) nu au votat. Până şi Severin (independent, ex-PSD/S&D) a votat contra rezoluţiei. O pun pe seama faptului ca PSD este la guvernare şi a dat premierul. Abţinerile au fost împotriva directivei de vot ("pentru") a grupului S&D.

Nu trebuie să ne mirăm la PDL-işti/băsişti, cei care au votat "pentru" au făcut-o din obedienţă faţă de grupul PPE, total subordonat intereselor germane (Germania a protestat cel mai mult faţă de "supraveghere"). Abţinerile au fost împotriva directivei de vot ("pentru") a grupului PPE.

Grupul liberal ALDE este în mod tradiţional antiamerican, nevasta lui Căcărău n-a votat din motive evidente (la fel, cea a lui Ponta).

Lista este - evident - parţială, cunoscătorii îi ştiu prea bine pe cei "deghizaţi" la acest vot.

Lista de vot pe grupuri europarlamentare - de la conservatori (ECR), zero voturi "pentru". Stânga (S&D, ALDE, Greens/EFA, GUE-NGL) şi PPE au votat majoritar pentru, iar de la eurosceptici (EFD) doar 4 voturi "pentru".

2 comentarii :

Riddick spunea...

Semnificativă este şi ziua aleasă pentru votul pe rezoluţie: 4 iulie.

Riddick spunea...


Nicolai despre cazul Snowden: Vorbim de incapacitatea nostră de a garanta standardele democratice

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care condamnă atitudinea oficialilor americani vis-a-vis de statele membre ale Uniunii Europene, în urma scandalului provocat de presupusele acte de spionaj ale Agenţiei Naţionale de Securitate asupra ambasadelor europene.

Eurodeputatul PNL Norica Nicolai a susţinut joi o alocuţiune în Parlamentul European, prin care subliniază faptul că o simplă rezoluţie este „un act de indignare şi fariseism” insuficient faţă de presupusele acte de spionaj săvârşite de statul American.

Ea solicită ca serviciile secrete naţionale să-şi facă cunoscută capacitatea de a îi proteja pe cetăţeni.

”Consider această dezbatere un simplu exercițiu de indignare și de fariseism. De indignare pentru că nu îi voi vedea finalitatea prea curând, de fariseism, pentru că din 1970 când am fost confruntați cu scandalul Echelon, Uniunea Europeană, statele membre, Comisia Europeană, au deplâns, au condamnat, dar au fost incapabile să ia o decizie. Nu cred că vorbim despre un caz de spionaj, ci vorbim de incapacitatea noastră de a aduce la împlinire și de a garanta standardele democratice pentru cetățenii noștri”, a explicat Nicolai, care este și vicepreședinte al Subcomisiei de Securitate și Apărare a legislativului european.

Europarlamentarul PNL a subliniat faptul că acest eveniment trebuie să ridice un semnal de alarmă şi în privinţa politicilor industriale, care ar trebui guvernate de moralitate şi onestitate.

”Nu știm dacă domnul Snowden este un trădator sau este un om de bună-credință care dorește să protejeze drepturile omului. Am fi știut în cazul în care campioanele democrației europene, măcar unul din statele membre i-ar fi acordat azil politic, dar nu este cazul. (…) Cred că trebuie să vorbim despre principiul care trebuie să guverneze industria și anume: onorabilitatea, onestitatea, moralitatea produselor industriale, care întotdeauna o iau înaintea reglementărilor legale pe care noi suntem incapabili să le implementăm”, a conchis Nicolai.

http://rnews.ro/2013/07/04/nicolai-despre-cazul-snowden-vorbim-de-incapacitatea-nostra-de-a-garanta-standardele-democratice/


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Victor Ponta, 2012: "Mai multă autonomie, mai multă libertate, mai multă iniţiativă pentru Transilvania este în favoarea Transilvaniei şi a României. Oamenii au un spirit mai european aici şi nu trebuie să existe o rivalitate prost înţeleasă între Transilvania şi alte regiuni ale ţării. Sunt un adept convins al ideii de descentralizare şi de dezvoltare regională a Transilvaniei. Trebuie să facem acest lucru şi din punct de vedere politic. Sunt lucruri care definesc Transilvania şi care nu trebuie stricate de Guvernul central. Nu înţeleg de ce banii din taxele din Transilvania să vină în Bucureşti. Cred că dezvoltarea judeţelor din Transilvania se face mult mai bine de aici, decat de la Bucureşti".

Victor Ponta, 2013: "În niciun caz nu trăiesc vreo spaimă că ia cineva vreo bucată din România și o duce la Bruxelles, nu am asemenea spaime, dimpotrivă, eu unul nu doar că sunt pro-european dar cred că Europa are ca șansă să supraviețuiască integrându-se mai mult și fiind mai unită decât este acum. Nu știu, poate găsim o soluție - există și în Constituția actuală - ca atunci când e vorba de tratatele europene, cu două treimi, să nu mai treci prin toată procedura cu referendum, ci cu două treimi din Parlament să poți să faci modificări sau să adopți legi cu caracter constituțional. Cred cã aceastã variantă va acoperi orice modificare din următoarea perioadă la nivel european. Sunt unul dintre cei care cred în acel proiect - și sper să se realizeze pe parcursul vieții mele politice - al Statelor Unite ale Europei."

Victor Ponta, 2013 (interviu Deutsche Welle):
DW: Nu demult s-a desfăşurat în mediul public românesc o mică dispută pe tema ”Statelor Unite ale Europei”. USL a fost destul de reticent faţă de această formulă adoptată de preşedintele Traian Băsescu.
Victor Ponta: Eu nu.
Eu sunt total convins că, - sigur proiectul ideatic de State Unite ale Europei probabil că va mai necesita ceva timp, - dar eu sunt convins că acesta este proiectul pe care trebuie să-l susţină orice om politic cu viziune.
DW: Indiferent de costuri, indiferent de cedările de suveranitate?
Victor Ponta: Indiferent de cedările de suveranitate sau costuri. În cei 50-60 de ani de construcţie europeană, toate costurile sau cedările de suveranitate s-au dovedit mai mici decât beneficiile.

Postări populare (nu P.P.E. !):