05 iulie 2013

Lista (parţială !) a europarlamentarilor antiamericaniNu mă-ntind la poveşti - când îi iei partea lui Snowden, care trădează secrete de stat americane, nu poţi fi decât antiamerican. A ieşit la iveală o chestie similară din partea Franţei - doar nu credeţi că va fi vreo rezoluţie similară împotriva Franţei la parlamentul european ?!

PROPUNERE COMUNĂ DE REZOLUȚIE referitoare la programul de supraveghere al Agenției Naționale de Securitate a SUA, la organismele de supraveghere din diferitele state membre și la impactul acestora asupra vieții private a cetățenilor UE - textul integral (RO)

Lista de vot - pentru România, click pe All Member States, apoi pe Romania.
  • VOTURI "PENTRU"
- de la PDL/PPE: Elena Oana Antonescu, Sebastian Valentin Bodu, Elena Băsescu, Marian-Jean Marinescu, Iosif Matula, Rareş-Lucian Niculescu, Cristian Dan Preda, Theodor Dumitru Stolojan

- de la PnL/ALDE: Ramona Nicole Mănescu, Norica Nicolai, Renate Weber

- de la UDMR/PPE: Csaba Sogor, Laszlo Tokes

- de la independenţi: Dan Dumitru Zamfirescu (ex-PRM)
  • VOTURI "CONTRA":
- de la independenţi: Adrian Severin (ex-PSD/S&D)
  • ABŢINERI:
- de la PDL/PPE: Petru Constantin Luhan, Monica Luisa Macovei, Traian Ungureanu 

- de la PSD/S&D: Victor Boştinaru, Minodora Cliveti, Corina Creţu, George Sabin Cutaş, Vasilica Viorica Dăncilă, Ioan Enciu, Cătalin Sorin Ivan, Ioan Mircea Paşcu, Ciprian Claudiu Tănăsescu
  •  NU AU VOTAT :
- de la UDMR/PPE: Iuliu Winkler 

- de la PSD/S&D: Daciana Octavia Sârbu, Silvia-Adriana Ţicău

- de la PnL/ALDE: Adina-Ioana Vălean

- de la independenţi: Corneliu Vadim Tudor (PRM)

Nu au fost absenţi.

De la PSD/S&D, nici măcar un singur vot pentru, majoritatea s-au abţinut (9), iar restul (2) nu au votat. Până şi Severin (independent, ex-PSD/S&D) a votat contra rezoluţiei. O pun pe seama faptului ca PSD este la guvernare şi a dat premierul. Abţinerile au fost împotriva directivei de vot ("pentru") a grupului S&D.

Nu trebuie să ne mirăm la PDL-işti/băsişti, cei care au votat "pentru" au făcut-o din obedienţă faţă de grupul PPE, total subordonat intereselor germane (Germania a protestat cel mai mult faţă de "supraveghere"). Abţinerile au fost împotriva directivei de vot ("pentru") a grupului PPE.

Grupul liberal ALDE este în mod tradiţional antiamerican, nevasta lui Căcărău n-a votat din motive evidente (la fel, cea a lui Ponta).

Lista este - evident - parţială, cunoscătorii îi ştiu prea bine pe cei "deghizaţi" la acest vot.

Lista de vot pe grupuri europarlamentare - de la conservatori (ECR), zero voturi "pentru". Stânga (S&D, ALDE, Greens/EFA, GUE-NGL) şi PPE au votat majoritar pentru, iar de la eurosceptici (EFD) doar 4 voturi "pentru".

2 comentarii :

Riddick spunea...

Semnificativă este şi ziua aleasă pentru votul pe rezoluţie: 4 iulie.

Riddick spunea...


Nicolai despre cazul Snowden: Vorbim de incapacitatea nostră de a garanta standardele democratice

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care condamnă atitudinea oficialilor americani vis-a-vis de statele membre ale Uniunii Europene, în urma scandalului provocat de presupusele acte de spionaj ale Agenţiei Naţionale de Securitate asupra ambasadelor europene.

Eurodeputatul PNL Norica Nicolai a susţinut joi o alocuţiune în Parlamentul European, prin care subliniază faptul că o simplă rezoluţie este „un act de indignare şi fariseism” insuficient faţă de presupusele acte de spionaj săvârşite de statul American.

Ea solicită ca serviciile secrete naţionale să-şi facă cunoscută capacitatea de a îi proteja pe cetăţeni.

”Consider această dezbatere un simplu exercițiu de indignare și de fariseism. De indignare pentru că nu îi voi vedea finalitatea prea curând, de fariseism, pentru că din 1970 când am fost confruntați cu scandalul Echelon, Uniunea Europeană, statele membre, Comisia Europeană, au deplâns, au condamnat, dar au fost incapabile să ia o decizie. Nu cred că vorbim despre un caz de spionaj, ci vorbim de incapacitatea noastră de a aduce la împlinire și de a garanta standardele democratice pentru cetățenii noștri”, a explicat Nicolai, care este și vicepreședinte al Subcomisiei de Securitate și Apărare a legislativului european.

Europarlamentarul PNL a subliniat faptul că acest eveniment trebuie să ridice un semnal de alarmă şi în privinţa politicilor industriale, care ar trebui guvernate de moralitate şi onestitate.

”Nu știm dacă domnul Snowden este un trădator sau este un om de bună-credință care dorește să protejeze drepturile omului. Am fi știut în cazul în care campioanele democrației europene, măcar unul din statele membre i-ar fi acordat azil politic, dar nu este cazul. (…) Cred că trebuie să vorbim despre principiul care trebuie să guverneze industria și anume: onorabilitatea, onestitatea, moralitatea produselor industriale, care întotdeauna o iau înaintea reglementărilor legale pe care noi suntem incapabili să le implementăm”, a conchis Nicolai.

http://rnews.ro/2013/07/04/nicolai-despre-cazul-snowden-vorbim-de-incapacitatea-nostra-de-a-garanta-standardele-democratice/


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

P.S.D. Belgia, 2011: MANIFEST POLITIC PENTRU O EUROPĂ FEDERALĂ - O iniţiativă a Forumului Permanent al Societăţii Civile Europene
Forumul face apel la o idee de Uniune care este diferită de cea practicată de guvernele Statelor Membre. În special cu privire la Europa Mediteraneana şi de Est, Uniunea trebuie să mai vadă încă o dată (să revizuie) politicile de vecinătate. Trebuie sa creem noi legături cu “societatea civilă” care se „trezeşte” din ce în ce mai mult în ţările menţionate şi care speră în democratizarea instituţiilor. Deja prin 2006 Forumul sugera ca UE să co-fondeze, împreună cu ţările din jurul Mării Mediterane, Mării Negre şi Mării Caspice, o Alianţă a Celor Trei Mări, inspirată dealtfel şi din precedenta ECSC (Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului) şi de Procesul Helsinky. Luându-se în considerare insuficienţele Tratatului de la Lisabona, ar fi indicat să se revizuie fundamentele Uniunii, angajându-ne în dezbateri vaste în cadrul societăţii europene, în toate Statele Membre, pentru un Proces Constitutional European, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni cu privire la democraţie, nevoilor epocii în care trăim, pentru a putea face faţă crizei multiforme actuale şi rolului Uniunii Europene în lume. În acest cadru, Forumul a decis să lanseze o dezbatere asupra metodei şi o agendă, care vor sta la baza acestui proces constituţional.Forumul Permanent al Societatii Civile Europene este convins de necesitatea de a inventa, prin dezbatere democratică şi respectând persoanele şi culturile, O Nouă Formă de Federalism la nivel de continent, adaptată la diversitatea europeană şi consolidându-i unitatea.

Postări populare (nu P.P.E. !):