Anti-Maidan

04 iunie 2013

Ponta se duce la Varşovia şi Berlin, să înscrie România pe Axa Paris-Berlin-Bruxelles-Varşovia-MoscovaPremierul Victor Ponta va pleca miercuri într-o vizită oficială în Polonia, ţară cu care afirma încă de anul trecut că ar dori ca România să constituie o „axă" de colaborare, precum cea dintre Germania şi Franţa. 

http://1.1.1.5/bmi/3.bp.blogspot.com/-pnTY0wBm-Hs/TpARDmTCZrI/AAAAAAAACvo/TEphnWXlGog/s1600/Axa_BBB.JPG
"Mă voi afla mâine în vizită în Polonia - partener strategic pentru România şi pe plan european, cu care trebuie să ne coordonăm cât mai mult politicile economice, politicile de dezvoltare. Este chiar o ţară de la care avem foarte multe de învăţat în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, politica energetică, politica industrială", a declarat Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern de marţi.

În vara anului trecut, premierul afirma că România şi Polonia pot construi o "axă" de colaborare, ca cea dintre Franţa şi Germania, având în vedere poziţia geografică, statutul similar de membri UE şi NATO şi istoria asemănătoare.

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel, a precizuat într-un interviu acordat recent Agerpres că discuţiile premierului Ponta cu omologul său polonez, Donald Tusk, vor viza cooperarea bilaterală - în special proiectele economice - şi agenda europeană. "Vor fi două teme principale: agenda europeană şi cooperarea bilaterală, cu o atenţie deosebită asupra aspectelor economice. În ceea ce priveşte agenda europeană, este important de amintit că ţările noastre reprezintă o atitudine specifică în UE: suntem state de mărime medie şi provenim din Europa Centrală şi de Est. Este important să ne coordonăm abordările în privinţa multor probleme de pe agenda europeană. De exemplu, unul din subiectele de bază vizează cum să stăm în centrul integrării europene, conferind nişte limite ale situaţiilor noastre fiscale şi economice. Noi nu suntem membri ai Zonei Euro, avem planuri să aderăm la ea, dar nu suntem încă acolo şi procesul de accedere va dura câţiva ani în ambele cazuri, şi al Poloniei şi al României. Prin urmare, este important să ne asigurăm că nu suntem marginalizaţi în procesul de integrare politică şi economică de mai departe", a arătat ambasadorul.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, Victor Ponta ar urma să se întâlnească săptămâna viitoare şi cu cancelarul german Angela Merkel, în cadrul unei vizite oficiale la Berlin. Premierul român ar urma deasemenea să viziteze săptămâna viitoare Slovacia.

ZiuaNews.ro

  • Rusia invită în mod semi-oficial USL în tabăra ruso-germană (2012).
Vocea Rusiei ("Victor Ponta va trebui să aleagă între Berlin şi Washington"): "Fiecare elită naţională din cadrul UE va trebui să aleagă între susţinerea „proiectului german” sau al unei viziuni alternative, susţinute mai mult sau mai puţin tacit de Washington care nu este deloc interesat de crearea unui stat federativ european sub controlul exclusiv al Germaniei. Judecând după poziţia adoptată de Traian Băsescu în problema bugetului comunitar, Berlinul îi este mai aproape de suflet. Mulţi analişti au rămas nedumeriţi de curajul lui Victor Ponta de a ameninţa Germania cu un veto, iar Berlinul a reacţionat dur şi imediat, atenţionându-l prin intermediul Deutsche Welle că dreptul de veto este, de fapt, unul formal şi rezervat ţărilor mai „şmechere” decât România. Comportamentul premierului român devine mult mai uşor de explicat dacă presupunem că în Palatul Victoria deja se simte gerul siberian care reflectă răcirea drastică a relaţiilor dintre Washington şi Berlin."

  • Ponta pune România pe Axa Berlin-Moscova (2012)
Guvernul României şi cel al Poloniei se vor reuni în perioada următoare în şedinţă comună şi vor stabili un parteneriat de consultare reciprocă înaintea fiecărei reuniuni a Consiliului European, a declarat premierul Victor Ponta.El a arătat, la Antena 3, că România şi Polonia pot construi o "axă" de colaborare, precum Franţa-Germania, având în vedere poziţia geografică, statutul similar de membri UE şi NATO, istoria asemănătoare. Ponta a afirmat totodată că premierul polonez Donald Tusk reprezintă pentru el un model, atât din punct de vedere al absorbţiei fondurilor UE, cât şi al modului în care a rezolvat conflictul Guvern-Preşedinţie privind participarea la reuniunile CE.

  • Aleksandr Dughin: "Crearea axei Berlin – Moscova, ca o construcţie occidentală portantă a Imperiului Eurasiatic, presupune câţiva paşi serioşi privind ţările Europei de Est situate între Rusia şi Germania". 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Cioroianu, 2009 ("Şi totuşi, Europa unită există – deşi nu toţi europenii votează"): Într-o Uniune Europeană ce întârzie să-şi legifereze unitatea (din moment ce Tratatul de la Lisabona nu este ratificat de toate statele membre), într-o Uniune care nu are încă o politică externă comună şi nici o politică de securitate energetică (vezi diferenţele mari dintre state comunitare precum Italia, Germania, România sau Lituania în privinţa relaţiilor lor cu Rusia, de exemplu), într-o Uniune al cărui „euro-parlament” de la Bruxelles & Strasbourg nu prea se ştie cu ce se ocupă, lipsa unui entuziasm comunitar nu poate surprinde. În anul 2007, cu ocazia unei vizite a lui H.G. Pöttering (preşedintele Parlamentului European) în România, în numele MAE român am organizat un prânz în onoarea oaspetelui – la care au fost invitaţi mulţi dintre politicienii exponenţiali ai tuturor partidelor noastre parlamentare. Cu toţii i-am povestit dlui Pöttering cât de unanimă a fost dorinţa românilor de a adera la Uniune şi cât de mult ne-am bucurat, de la mic la mare. Zâmbind, acesta ne-a spus că nu e convins că această unanimitate ar trebui să ne entuziasmeze – cu atât mai mult cu cât nimeni nu poate garanta cât de reală era ea. Date fiind problemele ce or să apară în procesul de integrare, poate ar fi fost mai bine să ştiţi mai precis cine crede într-adevăr în Uniune şi cine nu – a spus, în rezumat, invitatul nostru. Şi cred că acest raţionament era corect. Poate o să-l înţelegem mai bine în următorii ani, în care e foarte posibil să apară şi la noi curente (politice sau intelectuale) care să pună problema în termeni mai tranşanţi: ce aduce Uniunea Europeană unui stat ca România? Beneficiile sunt mai mari decât constrângerile? Avantajele sunt superioare concesiilor? Personal, cred că răspunsul la astfel de întrebări este cert pozitiv. Dar nu exclud eventualitatea ca unii români să nu vadă lucrurile astfel – şi, mă tem, numărul lor va fi, în următorul deceniu, în creştere".

Postări populare (nu P.P.E. !):