17 mai 2013

Americanii ne-au dat un semnal clarPentru cine are urechi de auzit :

"Nu intraţi în eurozonă, nu subminaţi NATO colaborând la aşa-zisa 'armată UE', mergeţi pe mâna noastră ca aliaţi, investiţii străine - după cum consideraţi."

Preşedintele companiei Stratfor, George Friedman, este de părere că România trebuie să construiască o relaţie cu Statele Unite ale Americii în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, dar problema se pune ce poate ţara noastre să ofere, acesta subliniind faptul că "românii nu pot plăti decât un anume nivel din preţ".

Întrebat dacă politica NATO ar avea de câştigat dacă viitorul secretar general va fi ales din zona Europei de Răsărit, Friedman a spus că asta nu înseamnă că se vor cumpăra mai multe avioane de luptă. "Dacă secretarul general al NATO va fi din Europa de Răsărit va cumpăra mai multe avioane de luptă? Nu cred! (...) Dacă nu vă puteţi controla propria ţară, nu vă aşteptaţi ca SUA să vă ajute", a subliniat unul dintre cei mai influenţi politologi americani.

El a adăugat că ţara noastră are nevoie de investiţii străine, dar decizia aparţine românilor. "Dacă românii cred că o duc mai bine fără aceste investiţii, este decizia românilor", a precizat presedintele Stratfor.

În ceea ce priveşte o posibilă intrare a României în zona euro, Friedman a afirmat că este bine ca ţara noastră să nu facă acest demers. "Dacă nu sunteţi în eurozonă, nu fiţi nebuni să intraţi!", a spus presedintele Stratfor.

Friedman a declarat că Uniunea Europeană este ca o "competiţie între soluţie şi speranţă", fără să se ştie niciodată care dintre ele este prima. "Cele 27 de ţări nu le putem armoniza. Dacă acest lucru ar fi posibil, ar însemna că trebuie să dăm cuiva în cap. Cui?", a adăugat politologul american.

Referitor la ţara noastră, Freidman a precizat că este un stat suveran cu foarte multe posibilităţi, dar trebuie să acceptăm preţul acestei suveranităţi.

La conferinţă au fost prezenţi premierul Victor Ponta, fostul preşedinte Ion Iliescu, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

La finalul expunerii, premierul Ponta a afirmat că a fost "cea mai interesantă prezentare a situaţiei Europei şi a rolului României", subliniind că un lucru l-a impresionat în mod deosebit şi anume faptul că Friedman a spus că problema României este lipsa de încredere în noi înşine. "Dacă am avea mai multă încredere în noi, putem să reducem şi TVA, să scădem şi CAS, să fim competitivi", a completat premierul. 

AGERPRES

10 comentarii :

Gogu spunea...

Daca basescu nu a fost prezent inseamna ca americanii l-au trimis deja la lada de gunoi a istoriei.
Infantilismul comentariilor necoptului si infatuatului ponta-naum este revoltator si de neacceptat.
MESAJUL AMERICANILOR E CIT SE POATE DE CLAR; EI AU NEVOIE DE TARA CARE ESTE SITUATA LA INTERSECTIA CELOR 3 MARI DIRECTII STRATEGICE ALE NATO SI, POATE, STIU SI ''VIITORUL'' UE,IAR DE AICI ''SFATUL'' PRIVIND ADERAREA NOASTRA LA EURO.
CE POATE FI MAI CLAR DECIT:
''"Dacă nu sunteţi în eurozonă, nu fiţi nebuni să intraţi!"
''"Nu intraţi în eurozonă, nu subminaţi NATO colaborând la aşa-zisa 'armată UE', mergeţi pe mâna noastră ca aliaţi, investiţii străine - după cum consideraţi."
Mesajul e clar si cred ca reprezinta o cotitura in istoria noastra !

Riddick spunea...

Băsescu s-a văzut separat cu Friedman, şi i-a spus că vrea "SUE":

"Comentariul meu este că criza europeană poate fi rezolvată dacă am avea Statele Unite ale Europei, nu Consiliul European", a spus Laksmi Mittal.

Băsescu râs şi a răspuns că el sprijină această idee, pe care i-a împărtăşit-o, anterior în cursul zilei, tot la Cotroceni, preşedintelui companiei Stratfor, George Friedman.

http://www.mediafax.ro/politic/laksmi-mittal-lui-basescu-criza-ue-poate-fi-rezolvata-daca-am-avea-statele-unite-ale-europei-10884838

Gogu spunea...

Pai, e si mai clar !
Americanul spune ca Europa se invirte in cerc(vicios) si lanseaza spre noi apeluri explicite, iar incrucisatorul national ii da cu tifla, vorbindu-i de sue.
In anii '90 americanii s-au straduit sa zadarniceasca relansarea relatiilor ruso-chineze si consolidarea ue; nu le-a iesit, ba mai mult a aparul si BRICS, iar China ii cumpara ''la bucata'' etc.
Situatia pare ca a devenit ''urgenta'', altfel nu venea Friedman la BNR, adica la ISARESCU, sa spuna ce a spus...
Basescu e gata; poate americanii au inteles, in sfirsit, ca drumurile basescului duc spre alt punct cardinal, desi ei l-au inscaunat !
Eu cred ca ''mesajul'' nu trebuie tratat cu usurinta ! America exista inca si va mai face jocurile in Lume ceva timp !
Se pare ca nu-i place sa fie concurata in Romania de Rusia sau China si nici de Germania ! De aceea ar fi dispusa sa plateasca(vezi afirmatiile privind investitiile) !
Eu cred ca traim un moment important si nu trebuie tratat cu usurinta. Momentul acesta nu mai este o gluma !!!
Iar basescul va plati si pentru ca a schimbat licuriciul cu scoica !

Riddick spunea...

Cine-şi mai face planuri cu Băsescu de-acu'-nainte e scrântit la cap.

Crystal Clear spunea...

E posibil ca americatii sa se gandesca f serios la suspendarea lui Obama

Riddick spunea...

Nu prea cred. Să vedem alegerile parţiale de la Congres din 2014.

Cu cel actual, no way.

Gogu spunea...

Sint citeva informatii cuprinse in urmatorul grupaj care ar putea sa expliciteze mai mult demersul si afirmatiile lui Friedman la BNR:
http://georgevalah.wordpress.com/2013/05/17/stiri-scurte-17-05-2013/
Ar putea sa prevesteasca si ceva rau !?

Riddick spunea...

Ăla cam foloseşte surse gen Pravda şi Press TV (Iran). Un propagandist anti-NATO/SUA.

Gogu spunea...

Din nou despre venerabilul Parvulescvu !
http://www.badpolitics.ro/parvulescu-co-lupii-paznici-la-oi-pusi-sa-modifice-constitutia-se-tem-rau-de-pedeapsa-cu-moartea-si-de-armele-romanilor/


Riddick spunea...

Daa, citisem. Tot el a condus circul cu Forumul Constituţional şi în 2003, când au venit 39-40% în două zile şi s-a validat referendumul cu "55,7 %".


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Ştefan Vlaston, 2013: "Pentru România, Grecia, Spania, Portugalia, Italia, ţări cu un comportament economic iraţional, în care pomenile electorale sunt principalul mod de a câştiga alegerile, nu calitatea oamenilor, programelor şi proiectelor, este categoric util un jandarm european, care să evite ca ţări din UE să intre în capcana în care a intrat Grecia, ca urmare a acţiunilor unor conducători iresponsabili sau criminali de-a dreptul. Chiar evoluţia spre SUE, Statele Unite ale Europei, cu cedări de suveranitate, este benefică pentru România."

Ştefan Vlaston, 2015: "Toate astea s-au întâmplat pentru că n-au existat reguli clare şi pentru împrumuturi, şi pentru limita până la care merg suveranitatea şi independenţa economică. Este momentul adevărului. Avem nevoie de un nou proiect, un nou tratat, pentru constituirea Statelor Unite ale Europei (SUE). Cu reguli clare, cu avantaje clare pentru cei care aderă la proiect, cu responsabilităţi clare ale guvernelor, cu limitări de suveranitate pntru cei care aderă la Uniune. Fără independenţă economică, dacă independenţa înseamnă să iei bani împrumut, după care să nu-i mai restitui. Un guvern SUE unic, cu prerogative clar delimitate. Un buget al SUE comun, folosit după nevoi, de fiecare ţară, sub control SUE. Ponderea în instituţiile de control să fie dată de nivelul contribuţiei la bugetul comun, altfel ne întoarcem la evenimente precum cele de azi din Grecia."

Postări populare (nu P.P.E. !):