28 decembrie 2012

În sfârşit, un lucru bunCeva ce trebuia făcut mai demult. Iar UE trebuia să fi rămas ceea ce era (până la Tratatul de la Maastricht, cel puţin) - o piaţă comună, fără pretenţii de a deveni o entitate politică.


UE şi SUA duc negocieri secrete privind crearea unei uniuni comercial-economice transatlantice

     Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au revenit la ideea înfiinţării unei zone economice libere transatlantice în sprijinul economiilor lor greu încercate în ultimul timp, informează Agerpres.
     Experţii întrevăd în aceasta o încercare de a contrabalansa economiile în dezvoltare ale Chinei şi Indiei, dar apreciază că punerea în practică a acestui plan nu va fi uşoară, întrucât UE şi SUA sunt în competiţie una cu alta, comentează în ediţia sa de ieri publicaţia economică rusă Vzgliad.
     Potrivit acesteia, într-o atmosferă de confidenţialitate absolută, UE şi SUA pregătesc un acord privind crearea unei zone economice libere transatlantice. "Occidentul nu are de gând să predea o parte din poziţiile sale în noua economie globală ţărilor emergente, în special grupului BRICS" (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), a declarat o sursă de presă, confirmând că se pregăteşte o iniţiativă fără precedent privind crearea unei zone economice libere transatlantice, din care vor face parte UE şi SUA.
     Deocamdată se ştie despre desfăşurarea unor runde de consultări destinate pregătirii unor acorduri privind comerţul agricol, investiţiile reciproce, impozitarea, recunoaşterea reciprocă a standardelor în medicină şi în alte domenii.
     După cum subliniază publicaţia amintită, iniţiativa creării uniunii comercial-economice transatlantice îi aparţine cancelarului german Angela Merkel. Acest proiect a apărut în 2007, însă atunci ideea a întâlnit opoziţia Washingtonului. În special, "la încercările SUA de a bloca planul" doamnei Merkel s-a referit în presă comisarul european pentru industrie Gunter Verheugen.
     La începutul primăverii 2007, Germania a prezentat un pachet de propuneri privind armonizarea legislaţiei între UE şi SUA în domeniile economic şi comercial. Miza acestui pas a fost crearea condiţiilor pentru formarea în viitor a zonei de liber schimb între UE şi SUA.
     Cu toate acestea, conform unor reprezentanţi ai Comisiei Europene, Statele Unite au formulat numeroase obiecţii într-o gamă largă de aspecte tehnice. Astfel, ideea privind zona liberă transatlantică a fost îngropată sub un morman de detalii, a căror punere de acord putea să dureze decenii.

2 comentarii :

Anonim spunea...

In spatele asa zisului scut antikakat unii fac afaceri cu fraieri sus unsi(sus pusi). http://www.b1.ro/stiri/politica/gigi-becali-a-dat-lovitura-noul-deputat-a-vandut-un-teren-din-pipera-cu-aproape-40-de-milioane-de-euro-45927.html

Riddick spunea...

Becali a fost creat de sistem, prin "schimbul de terenuri" cu MApN din anii '90, care l-a îmbogăţit.

Altfel tot bişniţar rămânea.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

László Tőkés, 2012 (la congresul PPE de la Bucureşti): "Consider că toată problematica minoritară, a regiunilor dezavantajate, locuite de minoritari ar trebui să fie cuprinsă în politica de coeziune a Europei unite şi prin aceasta să se încerce depăşirea crizei generale a Europei unite. Între cauzele crizei se numără şi moştenirea comunistă, care ne frământă şi astăzi. Noi considerăm că problema regiunilor este o problemă genuină europeană şi, totodată, una specifică românească. România supercentralizată nu va reuşi să iasă din criză, dacă nu se va face descentralizarea şi regionalizarea ţării. Partidul Popular Maghiar din Transilvania propune un astfel de program de descentralizare, de regionalizare, care va conduce la un sistem de federalism în România."

Postări populare (nu P.P.E. !):